Allmän järnvägsteknik
 
För dig som är ny i arbete med järnväg erbjuder Trafikverksskolan den mycket uppskattade kursen inom allmän järnvägsteknik. Kursen ger deltagaren en bra förståelse för  den teknik som ingår i järnvägsanläggningen. Att förstå helheten och hur de olika teknikgrenarna samverkar underlättar i det kommande arbetet.
Kurserna erbjuds för tre olika målgrupper:
  • Tekniker
  • Ingenjörer
  • Administrativ personal
Utforma gaturummet - VGU
 
Har du ett behov av att lära dig mer om utformningen av tätortsgator och vägar? Är du intresserad av att ta del av de nyheter som den uppdaterade utgåvan av VGU och den nya VGU-guiden innehåller? Då är kursen kursen "Utforma gaturummet! Lär dig använda VGU-guiden" något för dig!

Det är en tvådagarskurs där teoriavsnitt lägger grunden och där praktiska övningsuppgifter används för att skapa förståelse för olika sammanhang.

Den 24-25 april genomförs kursen i Uppsala.

Klicka här för att läsa mer och anmäla
Kurskod: BVVGU-TO


 
Spårprojektering
 
Kursen "Spårprojektering, grundkurs" vänder sig till blivande eller nya spårprojektörer men också till dig dig som arbetar med spårprojektering och behöver förbättra eller uppdatera dina kunskaper.
 
Under kursen går vi igenom:
  • Trafikverkets planerings- och projekteringsprocess, vilka handlingar som genereras i respektive steg samt dessa handlingars innehåll.
  • Järnvägsspårets totala uppbyggnad och olika krafters inverkan på spåret.
  • Att kunna utföra projektering i plan och profil samt leverera för projektet erforderliga handlingar.
  • Att kunna förstå och tillämpa kraven för säkerhetsstyrning.
Kursen genomförs mellan den 14-17 maj i Ängelholm

Klicka här för att läsa mer och anmäla
Kurskod: BBIÖSPX
Byggherreansvar
 
Kursen "Byggherreansvar enligt ellagen" vänder sig till dig som exempelvis är projektledare, arbetsgivare, utförare eller är beställare av installationsarbeten och företräder innehavare av elektriska anläggningar och anordningar.

Efter genomförd kurs ska deltagarna bland annat känna till:
  • aktuell ellagstiftning med inriktning mot elsäkerhet
  • de regler som gäller vid elinstallationsarbeten
  • Trafikverkets interna elsäkerhetsarbete
  • rutiner för delgering kopplat till innehavaransvar, personsäkerhetsansvar mm
Den 17 maj genomförs kursen i Ängelholm.
 
Växelvärme
 
Kursen "Växelvärme, byggande, underhåll och energistyrning" vänder sig till personal som ska bygga eller underhålla växelvärmeanläggningar. Under kursen går man igenom hur man bygger och underhåller en växelvärmeanläggning samt hur man ställer in de olika parametrarna i anläggningen med hänsyn till ortens klimat.

Kursen genomförs i Ängelholm den 22-24 maj

Klicka här för att läsa mer och anmäla
Kurskod: BEVXUE
Kraftförsörjning & ledningsnät
 
Kursen "Kraftförsörjningsanläggningar och ledningsnät" vänder sig till dig som exempelvis arbetar som ingenjör, konsult eller inom förvaltning och projektering av järnvägstekniska elanläggningar.

Kursen ger dig en
en övergripande kunskap om Trafikverkets kraftförsörjningsanläggningar och ledningsnät. Man går igenom elektriska beräkningar på Trafikverkets ledningsnät, väsentliga parametrar som påverka kapaciteten i Trafikverkets ledningsnät, problematiken kring jordningssystem samt EMC och mycket annat.

Kursen genomförs den 28-31 maj i Ängelholm.

Klicka här för att läsa mer och anmäla
Kurskod: BEIÖKF