SKL välkomnar regeringsuppdrag om nationell it-strategi
 
SKL har uppmärksammat behovet av en nationell it-strategi för en rad områden, bland annat skolan. Därför är det glädjande och bra att regeringen har lyssnat och nu gett Skolverket i uppdrag att ta fram en sådan för skolan.
Ny rapport om skolans digitalisering
 
Mycket arbete pågår för att utveckla skolan med digitalisering. Tillgången till infrastruktur är relativt god, men det strategiska arbetet och användningen av verktygen behöver förbättras. Det visar en ny rapport från SKL.
eMedborgarveckan
 
Just nu pågår eMedborgarveckan som är en nationell kampanjvecka där e-tjänsternas tillgänglighet är i fokus. eMedborgarveckan består av aktiviteter från deltagande organisationer och myndigheter. Syftet är att öka den digitala delaktigheten och kunskap om och användningen av främst offentliga e-tjänster.
Dags att ansluta kommunen till Svensk e-legitimation
 
För att kommuner, landsting och regioner ska kunna upprätthålla sina e-tjänster behöver de ansluta sig till Svensk e-legitimation. Nuvarande avtal upphör att gälla 30 juni 2016.
Digital tjänst för ekonomiskt bistånd
 
SKL har tillsammans med ett antal myndigheter tagit fram en digital tjänst som underlättar handläggningen av ärenden inom ekonomiskt bistånd. Hittills är 180 kommuner anslutna.
Utbildningar inom informationssäkerhet
 
Informationssäkerhet är en viktig strategisk fråga för ledningen när man satsar på digitalisering av verksamheten. Under 2015 satsar SKL på att uppmärksamma området Informationssäkerhet. Som en del i satsningen har genomförs därför ett antal heldagsutbildningar i samarbete med regionförbunden.
Tips från omvärlden
 
Seminarium om digitalisering
 
Den 3 december bjuder Digitaliseringskommissionen in till seminarium om digitaliseringens möjligheter och utmaningar. 

Medverkar gör bland andra Mehmet Kaplan, Sveriges bostads-, stadsutvecklings- och it-minister, Nicklas Lundblad, Europachef för samhällsfrågor hos Google och Åsa Zetterberg, sektionschef avdelningen för digitalisering SKL.
 
Krönika
 
Yes! Nationell it-strategi för skolan!
 
Veckans snackis här på avdelningen för Digitalisering var ju naturligtvis regeringsuppdraget om nationell it-strategi för skolan. Vi riktigt jublade! Inom skolan finns en enorm potential att nyttja internet och modern teknik för ett utvecklat lärande.

Under 2014 tog vi tillsammans med Nationellt forum för skolans digitalisering därför fram ett förslag till vad en sådan strategi måste innehålla. Denna skickade vi in till regeringen i våras och nu har alltså Skolverket fått uppdraget. Och de ombeds att beakta SKL:s förslag!

Vi ser mycket fram emot att tillsammans med Skolverket, i nära dialog med våra medlemmar och andra aktörer, jobba fram den nationella it-strategin för skolan. Den behövs. För kraftsamling och en bättre skola. För eleverna. Att ta till vara på möjligheterna som digitaliseringen ger är avgörande för vår framtid.

/ Åsa Zetterberg, sektionschef avdelningen för digitalisering SKL
Om oss
 
Avdelningen för digitalisering på SKL samordnar och bidrar till utveckling av den pågående digitaliseringen i kommuner, landsting och regioner.