Så stöttar SKL i arbetet med nyanlända
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Flera tusen vuxna, familjer och ensamkommande barn och unga söker asyl i Sverige varje vecka. Jag imponeras av vad kommuner och landsting i denna mycket ansträngda situation lyckas åstadkomma, att ge samhällsservice när så många människor kommer på så kort tid.

Att snabbt genomföra regelförändringar är ett måste för att ge kommuner och landsting bättre förutsättningar att hantera svåra utmaningar här och nu. Skolan är ett av de områden där regelverk skapar hinder i mottagandet.

I det här nyhetsbrevet kan ni bland annat läsa om vilka regeländringar vi föreslår för att underlätta flyktingmottagandet i kommuner och landsting. Vi har en tät kommunikation med myndigheter och departement för att samordna insatser och föra fram våra medlemmars behov och synpunkter.
 
 
Så stöttar SKL i arbetet med nyanlända
 
Regelverk om bland annat boende, skola och vård behöver förändras omedelbart för att underlätta asyl- och flyktingmottagandet. SKL publicerar nu en lista över nödvändiga förändringar.
 
Leda för resultat i skolan
 
SKL har sedan ett antal par år drivit ett utvecklingsprogram för chefer i Socialtjänsten – Leda för Resultat. Nu genomförs en pilot läsåret 2015/2016 när det gäller skolan. Syftet är att utveckla förmågan hos skolhuvudmän att identifiera och åtgärda förbättringsområden så att elevernas resultat ständigt förbättras. Chefer på alla nivåer ingår i arbetet.
 
Konferens
 
Gymnasiekonferensen - några platser kvar i Stockholm
 
Fortfarande finns några platser kvar till Gymnasiekonferensen i Stockholm på Bonnier konferens den 16-17 nov och den 19-20 nov. Konferensen, som även anordnas i Göteborg och Malmö, ger aktuell överblick, utblick och inblick om gymnasieskolans aktuella frågor.
 
 
Huvudmännens expertråd är igång
 
SKL och Friskolornas riksförbund har startat ett expertråd för att sprida praktiska erfarenheter från forskning inifrån skolan. Expertrådets arbete kommer ligga till grund för huvudmännens inspel till regeringens skolkommission samt till huvudmännens eget fortsatta arbete. Den 4 september träffades expertrådet för första gången.
 
Vårdnadsbidraget avskaffas 1 februari 2016
 
Den 18  november tar riksdagen ställning till regeringens proposition om att avskaffa vårdnadsbidraget från och med den 1 februari 2016. SKL rekommenderar att kommuner som har infört vårdnadsbidrag i god tid informerar om att vårdnadsbidraget avskaffas.
 
Effektivare statsbidrag
 
De riktade statsbidragen för skolan och förskolan är fler nånsin. SKL har tagit fram några förslag på hur de kan fungera bättre. Bland annat behöver de aviseras i god tid, utformas utifrån kommuners behov samt bli enklare att söka och redovisa. Mer om de riktade statsbidragen för skolan och förskolan finns i kapitel 5 i den senaste Ekonomirapporten.