SKL vill stärka Riksarkivets uppdrag
 
Öppenhet och transparens har länge varit ett signum för Sverige. Nu riskerar det att gå förlorat, skriver SKL i en framställan till regeringen. Förbundet vill ge Riksarkivet utökat uppdrag.

Läs mer
Helsingborg prisas för sitt arbete med digitalisering
 
Under invigningsgalan av Kvalitetsmässan i Göteborg utsågs Helsingborgs stad till vinnare av utmärkelsen Sveriges IT-kommun 2015.

Helsingborg är Sveriges IT-kommun 2015
Ny digital tjänst sparar både tid och pengar
 
Den digitala tjänsten för ekonomisk bistånd, SSBTEK, sparar flera hundra miljoner kronor per år. Det visar en beräkning som SKL gjort. Hittills har 180 kommuner anslutit sig.

Läs mer om tjänsten
Uppmaning till landets kommuner
 
Resultaten från kommuners självvärdering i eBlomlådan kommer att utgöra underlag till en rapport från SKL om digitaliseringens betydelse för välfärden. Därför uppmanas alla kommuner att senast den 30 november genomföra en självvärdering och publicera sina resultat.

Mer om eBlomlådan
Gemensamt kravunderlag förenklar anslutning till Mina meddelanden
 
Fler kommuner, landsting och regioner bör ansluta sig till den gemensamma digitala tjänsten Mina meddelanden. Nu har SKL tagit fram ett kravunderlag som ska underlätta anslutningen och förenkla medlemmarnas kravställningsarbete gentemot leverantörer.

Kravunderlag och vägledning
Rekommendationer gällande Safe Harbor
 
Den 6 oktober underkände EU-domstolen Safe Harbor-regelverket eftersom det inte ger tillräckligt dataskydd. Detta kan påverka kommuner, landsting och regioner i stor utsträckning. Därför har SKL tagit fram rekommendationer för hur medlemsorganisationerna bör agera i väntan på fortsatta direktiv.

Rekommendationer Safe Harbor
Inspiration och tips i arbetet med öppna data
 
SKL har under 2015 gjort ett antal videointervjuer med personer som är experter på området öppna data och som arbetar i kommuner, tankesmedjor och på Open Data Institute.

Videointervjuer öppna data
Verktyg för planering av medborgardialoger
 
För att stödja medlemmarna i planeringen av dialoger har SKL tagit fram verktyget Dialogguiden. I verktyget har vi samlat ungefär 250 goda exempel från kommuner, landsting och regioner.

Dialogguiden.se
Debattartiklar
 
Offentlig sektor släpar efter inom digitaliseringen
 
Stefan Fölster hävdar på DN Debatt (16/10) att SKL påstår att kommunalskatten måste höjas från 32 till 34 kronor per hundralapp på bara tre år – och mycket mer därefter.

Läs mer
Digitalt först för ett smartare Sverige
 
Sverige är och har under många år varit en världsledande it-nation. För att Sverige även i fortsättningen ska vara världsledande inom it är det nu dags att vi tar nästa steg.

Läs mer
Tips från omvärlden
 
Internetdagarna 2015
 
Mellan 23-24 november arrangerar Internetstiftelsen i Sverige konferensen Internetdagarna på Stockholm Waterfront. Konferensen riktar sig till alla som jobbar med internet och som vill inspireras, lära och nätverka med kollegor från hela landet.

Internetdagarna
Krönika
 
Det kom en replik
 
Tillsammans med regeringen har vi i dagarna gjort en avsiktsförklaring om digital förnyelse av det offentliga Sverige och beslutat att arbeta för ”digitalt först”. Detta berättade vi om i SvD. I en replik till vår artikel påminde Bobbi A Sand på Lärcentrum i Malmö oss om utmaningen i att ge alla människor möjlighet att tillgodogöra sig digital samhällsinformation. Detta är viktigt. Det finns fortfarande en stor grupp människor som inte kan hantera digitala system. Den klyftan vill vi arbeta bort.

Vi måste hitta sätt att ge alla möjligheten att både utöva sin demokratiska rätt och åtnjuta de fördelar ett digitalt myndighetsarbete för med sig. Det är en prioriterad fråga som vi tar med oss in i den rådgivande grupp som nu tillsätts för att bistå i arbetet med att digitalisera den offentliga sektorn. Den här punkten kommer vi inte att ge oss på. Genom ”digitalt först” ska tillgängligheten till myndigheterna öka för alla.

/ Per Mosseby, avdelningschef SKL
Om oss
 
Avdelningen för digitalisering på SKL samordnar och bidrar till utveckling av den pågående digitaliseringen i kommuner, landsting och regioner.