Elizabeths inledningstext
 
Nu är det äntligen dags för ett nyhetsbrev från oss som arbetar med barnets rättigheter. Det är så roligt att kunna berätta att det nu är bestämt att SKL ska skapa ett kommunalt barnrättsnätverk. Vi räknar med att ha det första nätverket i början av mars. Den 28 oktober genomfördes en seminariedag för förtroendevalda där fokus låg på Barnrättighetsutredningen. Det var en inspirerande dag med många samtal och idéer om framtida arbete med tillämpningen av konventionen. I dag är det konventionens födelsedag och dessutom skiner solen i Stockholm, så det är verkligen anledning att fira.

Elizabeth Englundh
Handläggare Barnets rättigheter, SKL
 
Barns och ungas rätt vid tvångsvård
 
I juni 2015 lämnade utredningen om tvångsvård för barn och unga in sitt slutbetänkande ”Barns och ungas rätt vid tvångsvård”, SOU 2015:71. Lagen föreslås stärka barnrättsperspektivet.
Läs utredningen
Kort om barnrätt
 
KNUT (kommunalt nätverk för utveckling) har i samverkan med My human rights tagit fram en kortlek för dem som arbetar med ekonomiskt bistånd inom socialtjänsten. Syftet med materialet är att ge handläggarna praktiskt stöd i att använda sig av ett barnrätts-perspektiv. Tanken är också att ge en vägledning till hur ett barnrättsperspektiv kan införas i socialtjänstens verksamhetsplaner.
Till kortleken
Foto: Nora kommun
Unicefs rapport
Barns medverkan i stadsplanering
 
Inför planeringen av en lekplats på Dalsta-Stensnäs i Nora har kommunen pratat med barn, vårdnadshavare och andra intresserade i området om vad som är viktigt att tänka på inför att lekplatsen byggs.
Läs mer på Nora kommuns webbplats

Film som beskriver arbetet
Barn till EU-migranter
 
SKL arbetar med stöd i frågor som rör utsatta migranter från EU. Nya problemställningar och uppgifter har uppkommit för kommuner, regioner och landsting och därmed även frågor om vilka skyldigheter den offentliga sektorn har gentemot dessa EU-medborgare.

I Unicefs  rapport om barnen till de utsatta EU-migranterna och deras rättigheter, kan man läsa mer om frågan.

Mer om SKL:s arbete

Unicefs rapport om frågan
 
Barnets rättigheter i svensk praktik
 
SKL har publicerat skriften ”Barnets rättigheter i svensk praktik” som är ett försök att koppla FN-kommitténs arbete och synpunkter till en svensk kontext. Ett syfte med skriften är att stödja de kommuner, landsting och regioner som vill fördjupa sin förståelse för implementeringen av barnets rättigheter. Ett annat syfte är att bidra till att stärka implementeringsprocessen i de kommuner, landsting och regioner som vill flytta fram positionerna när det gäller barnets rättigheter.
I innehållet finns bland annat FN-kommitténs synpunkter på Sveriges barnrättsarbete och tips om hur man själv kan komma igång.
Läs eller ladda ner rapporten
Barnrättighetsutredningen klar i februari 2016
 
Barnrättighetsutredningen går mot sitt slut och betänkandet ska lämnas den 28 februari. SKL bereddes plats i en av referensgrupperna under hösten 2015. Vid mötet diskuterades bland annat vilken typ av stöd som kan tänkas behövas för tolkning och tillämpning av konventionens bestämmelser.
Seminarium för förtroendevalda 
 
Onsdagen den 28 oktober samlades trettiofem politiker från kommuner, landsting och regioner på SKL för att diskutera arbetet med barnrättsfrågor och barnkonventionens inkorporering till svensk lag.
Läs mer om seminariet
MR-dagarna
 
SKL hade flera seminarier på MR-dagarna i Göteborg 2015. Ett seminarium med utgångspunkt i implementeringen av konventionen om barnets rättigheter genomfördes i samverkan mellan SKL, Västra Götalandsregionen och Kommunförbundet Skåne. På seminariet belystes vägen från FN till regionalt och lokalt barnrättsarbete via en analysram, framställd av Arnold Meltsner. Analysramen har följande innehåll: Vilka är aktörerna i arbetet och vilken motivation har de? Vilka är de ”trossatser” arbetet bygger på? Vilka resurser har avsatt för arbetet? På vilka arenor pågår arbetet och vilka är de viktiga relationerna.
Asyl- och flyktingfrågan på SKL
 
SKL stödjer kommuner, landsting och regioner i deras arbete med asyl- och flyktingmottagande. Läs mer om förslag på regeländringar
Skolnärvaro och exempel från Ljusnarsberg 
 
Skolfrånvaro är ofta en indikation på att ett barn eller ung person inte mår bra. Det är en signal om att skolan i samverkan med andra aktörer inte har kunnat ge eleven det stöd och hjälp som behövts. SKL har tagit fram en guide för att inspirera kommuner till ett mer systematiskt skolnärvaroarbete "Vänd frånvaro till närvaro – guide för systematiskt skolnärvaroarbete i kommuner"
Läs eller hämta skriften

En kommun som arbetar aktivt med att öka skolnärvaron är Ljusnarsberg. En plan för detta arbete har tagits fram och tillämpas fram till och med 2016. Planen revideras inför läsåret 2016-2017.
Läs om Ljusnarsbergs plan
Forskning om sexuella övergrepp och sexuell exploatering av barn
 
Stiftelsen Allmänna Barnhuset har med hjälp av forskare från Linköpings och Lunds
universitet haft möjligheten att fråga ett representativt urval av närmare 6000 gymnasieelever om deras erfarenheter av sexuella övergrepp och sexuell exploatering under uppväxten.
Ladda ner skriften och läs om undersökningen
Missbruk bland barn och unga
 
Statens beredning för medicinsk och social utvärdering har publicerat rapporten "Att förebygga missbruk av alkohol, droger och spel hos barn och unga".
Rapporten granskar den vetenskapliga basen för förebyggande insatser på ANDTS-området riktade mot barn, ungdomar och unga vuxna, samt diskuterar etiska implikationer av föreslagna interventioner. Rapporten ger en bild av vad man kan förvänta sig för effekter av universella och selekterade insatser på lokal och nationell nivå och deras överförbarhet till svenska förhållanden
Läs hela rapporten
Ny handlingsplan
 
I juni 2015 antog SKL en handlingsplan för den sociala barn- och ungdomsvården som innehåller konkreta förslag för att ge verksamheten bättre förutsättningar att klara sitt uppdrag.
Läs eller ladda ner skriften