I det här nyhetsbrevet lyfter vi fram utbildningssatsningar som ni har chans att ta del av under nästa år, både tidigare satsningar och helt nya.
 
Bland nyheterna finns också årets Öppna jämförelser - Gymnasieskola, som innehåller några förändringar jämfört med tidigare år. Den nya utformningen är tänkt att underlätta jämförelser och analyser för både skolhuvudmän och skolor.
 
2016 inleds med ett spännande rapportsläpp om utbildning som nyckel till arbete, som ni kan anmäla er till redan idag.

Jag vill också passa på att tacka för det gångna året och önska en God Jul och ett Gott Nytt År!

Hälsningar Per-Arne
 
Ny utbildningsomgång i PRIO startar till våren
 
Med SKL:s utvecklingsarbete PRIO – Planering, Resultat, Initiativ och Organisation, ges skolor möjlighet att systematiskt kartlägga vad varje skola behöver göra för att nå längre. Hittills har cirka 250 skolor i 54 kommuner påbörjat arbetet med PRIO. Utvärderingar visar att arbetet värderas högt av såväl lärare som skolledningar. Under hösten 2016 utökar vi därför vår PRIO-satsning.
 
SKL erbjuder utbildning i Skriva sig till lärande – språkutveckling i alla ämnen
 
SKL söker nu ett antal kommuner som vill delta i satsningen Skriva sig till lärande, en modell för effektivt lärande med hjälp av den digitala tekniken. Modellen är framtagen och beprövad i Sollentuna kommun, och har visat på förbättrade resultat för både killar och tjejer.
 
Öppna jämförelser gymnasieskola 2015
 
Den 4 november publicerades Öppna jämförelser – Gymnasieskola 2015. En nyhet för i år är att resultat redovisas för både lägeskommunen och hemkommunen, jämfört mot tidigare endast hemkommunen som bara omfattar elever folkbokförda i kommunen. En annan nyhet är att fler av indikatorerna går att bryta ner på skolnivå, i databasen Kolada.
 
 
Seminarium
 
Lansering av ny rapport: "Utbildning - nyckeln till arbete" och slutrapport Plug in
 
Torsdagen den 14 januari arrangerar SKL, Avdelningen för utbildning och arbetsmarknad, ett seminarium med anledning av releasen av rapporten "Utbildning - Nyckeln till arbete" och slutrapporteringen från Plug In - Sveriges största samverkansprojekt för att motverka avhopp i gymnasieskolan.

Läs mer och anmäl dig här

 
 
Vårdnadsbidraget avskaffas 1 februari 2016
 
Möjligheten för kommuner att bevilja nya vårdnadsbidrag kommer att upphöra från och med den 1 februari 2016. Den 18 november sa riksdagen ja till regeringens proposition 2014/15:147 om att avskaffa vårdnadsbidraget. SKL rekommenderar att kommuner som har infört vårdnadsbidrag i så god tid som möjligt informerar om att vårdnadsbidraget kommer att avskaffas.
 
 
En tydligare definition av första linjen
 
Inom projektet Uppdrag Psykisk Hälsa har ett arbetsmaterial tagits fram som underlag för att utveckla en tydligare definition av första linjen. Nu bjuds nätverk, organisationer och myndigheter in till en diskussion om materialets innehåll i en workshop som äger rum den 19 januari 2016.
 
 
Skola på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet
 
För att nå en skola som rustar eleverna att möta de utmaningar som framtiden ställer, krävs en skola i nära kontakt med forskningen. Det anser SKL som tillsammans med Friskolornas riksförbund, Lärarförbundet, Lärarnas Riksförbund, Sveriges Skolledarförbund och Svenskt Näringsliv har skrivit ett inspel till regeringen inför arbetet med 2016 års forsknings- och innovationspolitiska proposition.
 
 
Konferens
 
Välkommen till Rikskonferensen Bättre Skola 26-27 januari
 
Temat för konferensen är likvärdighet och integration. Forskaren Nihad Bunar föreläser om framgångsrika modeller för integration i skolan och Norrköpings kommun och Karolinska gymnasiet i Örebro delar med sig av sina erfarenheter. När och var: 26-27 januari i Stockholm, Folkets Hus. Arrangör är SIQ i samarbete med bla SKL.