KLASSA underlättar informationssäkerheten
 
Den 1 december presenterade MSB en undersökning om informationssäkerhet. Över hälften av kommunerna har en informationssäkerhetspolicy, men mer behöver göras. Därför har SKL tagit fram verktyget KLASSA.

Läs mer
Skriva sig till lärande – språkutveckling i alla ämnen
 
Skriva sig till lärande (STL) är en modell för effektivt lärande för både elever och lärare som syftar till att låta den digitala tekniken fungera som hävstång för viktiga lärandefaktorer. För att sprida metoden arrangerar SKL en utbildning för lärare, skolledare och förtroendevalda.

Läs mer
SKL vill ha avgiftsfritt informationsutbyte för kommuner
 
SKL ställer sig bakom de rekommendationer som e-delegationen lämnar i sitt slutbetänkande. Förbundets yttrande syftar främst till att lyfta kommunsektorns perspektiv och behov.
SKL:s verktyg för att publicera öppna data
 
SKL erbjuder sedan 2014 ett verktyg som underlättar för kommuner och landsting att komma igång med publicering av öppna data.

Läs mer
Kravställning för boknings- och bidragssystem
 
SKL driver tillsammans med Göteborgs stad, Malmö stad och Umeå kommun, ett projekt som ska göra det enklare för verksamma inom kultur- och fritid att boka lokaler och söka bidrag med hjälp av ett it-stöd.

Läs mer
 
Sju kommuner utvecklar e-tjänster tillsammans
 
Sju av kommunerna i Östergötland har ingått avtal om att driva arbetet med digitalisering och utveckling av e-tjänster gemensamt. En satsning som de kallar Cesam Öst.

Läs mer
Digitaliseringskommissionen lämnade över betänkande till it-ministern
 
Den 1 december presenterade Digitaliseringskommissionen betänkandet ”Digitaliseringens transformerande kraft – vägval för framtiden” för it-minister Mehmet Kaplan. Som expert i kommissionen var SKL:s Åsa Zetterberg med vid överlämnandet.

Läs mer
Kurser och konferenser
 
Erfarenhetsutbyte LIKA, nästa steg!
 
Välkommen på nätverksträff där vi träffas för att dela erfarenheter kring arbetet med verktyget LIKA, it-tempen för skola och förskola.

Läs mer
Från ord till digital handling
 
SKL i samarbete med eGovlab vid Stockholms universitet bjuder in till ett symposium om ledning och styrning av framtidens informationshantering.

Läs mer
Tips från omvärlden
 
Vi tillåter kommunalt wi-fi
 
Privata aktörer hävdar att kommunala surfzoner med gratis tillgång till internet är otillåten konkurrens. Vi har inga invändningar mot att kommuner genomför digitala satsningar för att vara attraktiva för invånare och besökare, skriver Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom och Post- och telestyrelsens generaldirektör Göran Marby i Dagens industri.

Läs mer
 
Ungar och medier 2015
 
I Statens medieråds rapport "Ungar & medier 2015" redovisas resultaten från undersökningen av medievanor och attityder kring medier hos barn 9–18 år.

Läs mer
Svenskarna och internet 2015
 
”Svenskarna och internet” är en individunder­sökning om internetanvändning. Rapporten ges ut årligen av Internetstiftelsen i Sverige, IIS.

Läs mer
Krönika
 
Smartare välfärd – genom mod och kunskap
 
Alla vi som på ett eller annat sätt arbetar med digitalisering vet att det digitala är det nya normala. Vi vet att det inte är framtiden utan nu. Varför går då digitaliseringen av det offentliga Sverige inte snabbare? Andra branscher har en stark digital utveckling och befolkningen är digitalt mogen. Vi tror att det dels handlar om att området upplevs som komplicerat och att det kan vara svårt att se nyttan. Den bilden måste vi ändra på.

Under rubriken Smartare välfärd tar vi på SKL nu fram material som syftar till att inspirera, öka kunskapen och ingjuta mod hos förtroendevalda i kommuner, landsting och regioner. Vi ska peka på den nytta digitalisering kan ha i uppdraget att leverera välfärd av hög kvalitet med största möjliga effektivitet. Håll ögonen öppna – Smartare välfärd lanseras i februari 2016!

/ Åsa Zetterberg, sektionschef SKL
Om oss
 
Avdelningen för digitalisering på SKL samordnar och bidrar till utveckling av den pågående digitaliseringen i kommuner, landsting och regioner.