God Jul och Gott Nytt Patientsäkerhetsår!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
God Jul och Gott Nytt Patientsäkerhetsår!
 
Det systematiska patientsäkerhetsarbetet fortsätter och det är glädjande att se att antalet vårdskador minskar. Tillämpningen av metoder, verktyg och evidensbaserade åtgärder ökar. Nya arbetssätt utvecklas och patienterna bjuds in i allt större utsträckning i det förebyggande patientsäkerhetsarbetet.

Det är en kulturresa som pågår där patienternas behov styr och kommuner och landsting tar ett större gemensamt ansvar för att skapa en sömlös vård. Under året har patientsäkerhetsarbetet utvidgats till att omfatta även psykiatrin och den kommunala hälso- och sjukvården. Det i sin tur skapar större värde och nytta för patienterna genom att alla länkar i vårdkedjan hänger ihop. Under det kommande året fortsätter arbetet genom att vi tillsammans tar ytterligare steg i en säkrare riktning.

Tack för att du bidrar till att öka patientsäkerheten!

Eva Estling, Samordnare Patientsäkerhet Sveriges Kommuner och Landsting
 
SKL bjuder in till nationella mätningar våren 2016
 
Följande veckor är aktuellt för punkprevalensmätningar:
  • PPM-trycksår vecka 10 (7/3-13/3)
  • PPM-BHK vecka 13-14 (28/3-10/4)
  • PPM-VRI vecka 13-14 (28/3-10/4)
Inför vårens mätningar har SKL en ny databas för punktprevalensmätningarna. För PPM-trycksår och PPM-VRI är det samma protokoll som tidigare. För PPM-BHK har protokollet justerats efter nya föreskriften Basal hygien i vård och omsorg (SOSFS 2015:10).

Mer om mätningarna
 
Skicka in förslag till Nationella Patientsäkerhetskonferensen
 
Var med och bidra till Patientsäkerhetskonferensens innehåll den 21-22 september 2016. Skicka in exempel på hur ni arbetar med att förstärka patientsäkerheten. Vilka resultat har ni av ert arbete? Vi söker efter goda exempel på pågående eller avslutande arbeten. Vilka risker har ni identifierat och gjort bättre? Hur arbetar ni systematiskt med de metoder, arbetssätt och processer som finns inom patientsäkerhet?

Vi söker även efter arbeten där patientsäkerheten involverar frågor kring kompetens, patientsäkerhetskultur, arbetsmiljöfrågor, vårdens övergångar, patientcentrerad vård, e-hälsa och jämlik vård. Skicka ditt förslag senast 17 januari.

Skicka ditt förslag
 
Äldreriksdagen + Patientsäkerhetskonferensen = sant
 
Nu lägger vi Äldreriksdagens 2016 i direkt anslutning till Nationella Patientsäkerhetskonferensen 2016. På så sätt kan vi skapa fokus i viktiga områden kring sammanhållen vård, samverkansformer och förbättrat informationsutbyte. Hur kan region, landsting och kommun tillsammans skapa en trygg och säker hemmiljö för den äldre?

Äldreriksdagen är en etablerad och välkänd mötesplats för politiker, beslutsfattare och verksamhetsutvecklare med ansvar för vården och omsorgen om äldre. Äldreriksdagen 20-21 september 2016 och Patientsäkerhetskonferensen 21-22 september 2016.
 
Infektionsverktyget – vägledning för att förebygga infektioner
 
Vårdrelaterade infektioner och antibiotikaresistens är stora utmaningar för vården. Infektionsverktyget bidrar till att vetskapen om detta förvandlas till insikt och verklig förändring. Runt om i landet pågår arbete med att ta fram rapporter ur Infektionsverktyget och återkoppla informationen till den lokala och regionala verksamheten.

SKL har sammanställt en del av dessa erfarenheter i en vägledning, så att de kan spridas vidare och inspirera andra. Vägledningen vänder sig i första hand till dem som ansvarar för patientsäkerhet och antibiotikaanvändning lokalt och regionalt.

Läs och ladda ner vägledningen
 
Data från Infektionsverktyget –
sammanställning på nationell nivå?
 
Vårdrelaterade infektioner och antibiotikaresistens är två av hälso- och sjukvårdens stora utmaningar. Nu har de flesta landsting och regioner infört Infektionsverktyget för att få bättre kontroll på läget. Data sammanställs, analyseras och återkopplas till verksamheten på lokal och regional nivå. Från olika håll efterfrågas möjlighet också till nationell sammanställning och jämförelser över vårdgivargränser.

SKL och Folkhälsomyndigheten har därför beslutat genomföra en förstudie tillsammans med Inera AB, för att belysa förutsättningar för detta, såväl juridiskt och tekniskt som organisatoriskt och ekonomiskt. Arbetet ska resultera i ett heltäckande beslutsunderlag som vårdgivarna, Inera AB, SKL och Folkhälsomyndigheten kan ta ställning till, klart 31 mars 2016.
 
Satsning inom förlossningsvård och kvinnors hälsa
 
Regeringen och SKL har slutit en överenskommelse om satsningar i förlossningsvården och om vård som stärker kvinnors hälsa. Den största delen i överenskommelsen är ett stimulansbidrag till landstingen men ett nationellt arbete för en mer kunskapsbaserad och jämlik förlossningsvård ska även ske. Idag finns tydliga variationer i såväl arbetsmetoder som i medicinska resultat i förlossningsvården. Det här blir ett viktigt tillskott i arbetet med att öka patientsäkerheten.

Mer om satsningen