Ur nyhetsbrevet: läs om nytt kommunalt barnrättsnätverk och lek och glädje inom Skånes innebandy, intervju med Vidar Jonsson Wallin, barnrättsstrateg och Skånes innebandyförbund.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Elizabeth Englundh
Elizabeths inledningstext
 
Efter en lång ledighet är det skönt att vara tillbaka i vardagen igen. Ljuset i januari är så vackert och det är fint att solen har tittat fram nästan varje dag. I år väntar vi på att Barnrättighetsutredningen ska lämna sitt betänkande i februari. Jag ser fram emot att ta del av deras förslag. I mars har vi också det första mötet i SKL:s kommunala barnrättsnätverk. Ett antal kommuner är redan klara och det ska bli så spännande att träffa alla i mars. I det här nyhetsbrevet har vi för första gången ett inslag från den idéburna sektorn. I Skåne har man bjudit in den idéburna sektorn till sina barnrättsutbildningar därför är det viktigt att visa exempel på det.

Elizabeth Englundh
Handläggare Barnets rättigheter, SKL
 
Vidar Jonsson Wallin, barnrättsstrateg i Skåne och Skånes Innebandyförbund
SKL startar kommunalt barnrättsnätverk
Lek och glädje i stället för selektering
 
Inga cuper eller serier ska ha en slutsegrare för barn upp till tolv år. Det beslutet fattade man inom Svenska innebandyförbundet för cirka fem år sedan och det är nu en naturlig del inom innebandyn. Vidar Jonsson Wallin, Skånes innebandyförbund och barnrättsstrateg i Skåne berättar att de nu börjar se resultat av förbundets beslut att anta en ny tävlingsstruktur. Utgångspunkten är att nå ett livslångt idrottande där man vill komma ifrån selekteringen av barn och skapa mer glädje och gemenskap inom innebandyn.

Läs hela intervjun med Vidar Jonsson Wallin.

Läs mer om Svenska innebandyförbundets ideologi om det livslånga idrottandet:
Kommunalt barnrättsnätverk startar i mars
 
2016 startar SKL äntligen det efterlängtade kommunala barnrättsnätverket. Syftet med nätverket är att utveckla och stärka barnrättsarbetet i hela organisationen, inte bara i de verksamheter som arbetar med barn. 19 kommuner kommer att delta på den första träffen i Stockholm den 3 och 4 mars. Det finns plats för fler kommuner. Välkommen med en intresseanmälan.
Läs inbjudan som gick ut till kommun-direktörerna med förutsättningar för deltagande.

Inbjudan till kommunalt barnrättsnätverk
 
SKL:s skrift om rättigheter för barn som söker asyl
 
Även barn som söker asyl i Sverige omfattas av de rättigheter och bestämmelser som finns i FN:s konvention om barnets rättigheter. I artikel 1 i konventionen slås fast att som barn räknas varje människa upp till 18 år.
Läs eller ladda ner skriften
Portal med information till barn som kommer till Sverige
 
Länsstyrelserna har gemensamt tagit fram portalen med samhällsinformation. Det finns även information som riktar sig till dem som arbetar med den här gruppen barn.
Webbplatsen Infomation om Sverige
Myndigheters ansvar för ensamkommande barn
 
SKL har i samverkan med Socialstyrelsen, Migrationsverket, Länsstyrelserna och Skolverket tagit fram en skrift som beskriver de olika myndigheternas ansvar när det gäller barn som söker asyl
Ladda ner skriften
Barnkonventionen på olika språk
 
Barnombudsmannen (BO) har tagit fram affischer och foldrar om barnkonventionen på olika språk, för barn. Språken är dari, arabiska, tigrinska, somaliska och engelska.
Hämta infomationsmaterial
Läkarundersökning inför placering av barn, kartläggning
 
SKL:s nationella kartläggning visar att endast 20 procent av de frivilligt placerade barnen läkarundersöktes mot 60 procent av de barn och unga som placerades med tvång
Läs eller ladda ner skriften
Barns rätt som närstående i palliativ vård
 
Inom Landstinget Sörmland har utvecklingsprojekt pågått inom två palliativa enheter, SSIH Strängnäs och Viktoriaenheten, Mälarsjukhuset. Information om projektet samt slutrapport och broschyr finns att ladda ner under länken.

Hämta rapporten
Barn som anhöriga – hälsoekonomisk studie av samhällets långsiktiga kostnader
 
Studien ingår i en serie kunskapsöversikter och rapporter inom området Barn som anhöriga och är en del i uppdraget från Socialstyrelsen till Linnéuniversitetet och Nationellt kompetenscentrum anhöriga (Nka)
Läs rapporten