I detta nyhetsbrev till jag bland annat tipsa om en konferens som SKL arrangerar den 16 maj. Du kommer att få inspiration till att forma och leda en skola som hanterar elevers olikheter. Det är inte eleven som ska anpassas till en viss skolsituation. Fokus behöver flytta till skolans förmåga att möta alla elever. Kanske är det till och med så att organisationen, ledare och lärare är i behov av särskilt stöd?

Jag vill också tipsa om en rykande färsk forskningsrapport om fritidshem och fritidshemspedagogik, som släpps just idag.

Hälsningar Per-Arne Andersson
Avdelningschef
 
 
Konferens
 
Att leda en inkluderande skola, konferens 16 maj
 
Hur formar vi en skola där alla känner tillhörighet och kan lära utifrån sina villkor? 16 maj har SKL en konferens om en inkluderande skola – en dag som ger kunskap om hur vi skapar och leder lärmiljöer utifrån elevens situation. Konferensen är för dig som är politiker, skolchef, rektor eller ingår i elevhälsoteam. Fullständigt program kommer inom kort men redan nu kan du anmäla dig för att vara garanterad en plats!
 
Publicering forskningsöversikt
 
Forskningsöversikt om fritidshem och fritidshemspedagogik
 
Tillsammans med Kommunförbundet Skåne publicerar SKL en forskningsöversikt om fritidshem och fritidspedagogik. Forskningsöversikten visar den potential fritidshemmen har att bidra med till såväl skolans sociala och demokratiska uppdrag såväl som ämneskunskapsuppdraget.
 Länk till forskningsöversikten   
                               Länk till info om SKLs arbete
 
Snabbspår in i läraryrket för nyanlända
 
SKL, regeringen, Almega och lärarfacken har arbetat fram snabbspår in i läraryrket för nyanlända. Överenskommelsen ska tillvarata den kompetens många nyanlända har och som kommunerna behöver.
 
Ny utbildningsomgång i PRIO startar till våren
 
SKL:s utvecklingsarbete PRIO – Planering, Resultat, Initiativ och Organisation, ger skolor möjlighet att systematiskt kartlägga vad varje skola behöver göra för att nå längre. Utvärderingar visar att arbetet värderas högt av såväl lärare som skolledningar. Under hösten 2016 utökar vi därför vår PRIO-satsning. Anmälan sker senast 1 mars
 
Gratis sommaraktiviteter för barn i sommar
 
Landets kommuner får dela på 200 miljoner kronor för att ordna gratis aktiviteter för barn under sommarlovet 2016. Det är Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, som fördelar pengarna på uppdrag av regeringen.
 
 
Elevenkät för årskurs 5 och 8
 
SKL:s elevenkät för grundskolan avseende läsåret 2014/15 finns nu publicerad i Kolada. Enkäten genomförs i årskurs 5 och 8 och totalt har 203 kommuner redovisat resultat.
Resultaten kommer också att publiceras i rapporten Öppna jämförelser grundskola 2016 som kommer i mars/april.