Get Online Week
 
Get Online Week äger rum 14-20 mars, för att öka kunskapen om det som ger en enklare vardag för invånarna. Fler behöver bli delaktiga i att påverka och använda digitala offentliga tjänster. Hittills har 125 aktörer anmält att de kommer arrangera aktiviteter under kampanjveckan.

Get Online Week
Karta över lokala aktiviteter i Sverige Get Online Week 14-20 mars
Exempel på aktiviteter som arrangeras under veckan
 
Demokratidagen
 
Mötesplatsen för alla med intresse och ansvar för demokratifrågor och medborgardialog. Demokratidagen äger rum 6 apil. Under dagen kommer vi att få lyssna till kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke, komikern och samhällsdebattören Soran Ismail och andra intressanta föreläsare.

Demokratidagen, skl.se
eMedborgarveckan
 
eMedborgarveckan är en nationell kampanjvecka som arrangeras i oktober varje år med syftet att öka den digitala delaktigheten och kunskap om och användningen av främst offentliga e-tjänster. 2016 års eMedborgarvecka arrangeras mellan den 3-9 oktober.

Exempel från eMedborgarveckan 2015
Webbinarium om eMedborgarveckan och digital delaktighet
Öppen och tillgänglig data
 
Öppna data är information från offentliga organisationer som finns tillgänglig för vem som helst att använda. SKL arbetar för att underlätta och ge stöd till kommuner och landsting i arbetet med öppna data.

Verktyg för att publicera öppna data
Inspiration och goda exempel
Fakta om öppna data
 
Kurser och konferenser
 
Internationell Learning Village för dialog och medskapande
 
SKL arrangerar tillsammans med samarbetspartners i Skottland och Österrike tre internationella seminarier som bygger på dialog och medskapande och där alla deltagare inbjuds att delta.

Läs mer
MasterClass: Digital medborgardialog i praktiken
 
Projekt medborgardialog bjuder in till fyra fristående MasterClasser i e-dialog. Varje MasterClass omfattar teori, praktiska exempelsamt övningar att omsätta i arbete på hemmaplan i den egna organisationen. Detta är andra tillfället.

Läs mer

Fler utbildningar om medborgardialog
Krönika
 
Digitalisering i demokratins tjänst
 
Förutom att bidra till attgöra saker och ting enklareoch mer effektivt, bidrar digitalisering också till att utveckla demokratin. Med internet och ny teknik kan alltfler få tillgång till kunskap och information och inte minst tillträde till arenor där viktiga frågor diskuteras. Och vi kan delta och bidra när vi själva vill och kan!

En grundläggandefråga är förstås kompetensen, bland annat kring hur tjänster och utrustning fungerar. Här pågår många aktiviteter runtom i landet, exempelvis kurser för pensionärer i hur surfplattor fungerar. Sådana kurser brukar vara mycket uppskattade! Undersökningen ”Svenskarna och internet” (Internetstiftelsen) visar att över 90 procent av befolkningen har tillgång till internet. Användningen av mobiler och surfplattor ökar även i de övre åldersgrupperna, där nära hälften av 66-75-åringarna har en smart mobil, och drygt en tredjedel har surfplatta.

I mars stundar Get Online Week, ett EU-initiativför att sätta digitaliseringen i fokus. Det är ett bra tillfälle för kommuner, landsting och regioner att visa upp sina smarta tjänster och prata med invånarna om hur de ser på digitaliseringen i allmänhet och vad de vill kunna göra digitalt.
Temat för Get Online Week är förtroende, kunskap och kompetens – och det är precis vad det handlar om för att digitaliseringen ska kunna användas fullt ut!

/ Åsa Zetterberg,sektionschef SKL
Om oss
 
Avdelningen för digitalisering på SKL samordnar och bidrar till utveckling av den pågående digitaliseringen i kommuner, landsting och regioner.