Vi har en ny vision för e-hälsoutvecklingen!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Visionen för E-hälsoarbetet: Bäst i världen 2025
 
Regeringen och SKL har enats om en vision som ska omfatta arbetet med att bättre nyttja digitaliseringens möjligheter i såväl hälso- och sjukvården som socialtjänstens olika delar. Visionen utgår från att Sverige år 2025 ska vara bäst i världen på att ta tillvara på digitaliseringens möjligheter för att främja en jämlik hälsa och välfärd.

Visionen, skl.se
SKL deltar på E-hälskonferensen Vitalis
 
Träffa oss på Vitalis! Vi har en monter tillsammans med Inera under konferensen den 5-7 april på Svenska Mässan i Göteborg. SKL kommer även delta i flera programpunkter.

Vitalis.nu
Gemensamma målsättningar för journaler via internet
 
SKL och Inera har inlett ett gemensamt arbete för att etablera gemensamma målsättningar och styrande principer för invånarnas tillgång till patientjournalinformation via internet i den nationella tjänsten Journalen. Läs mer om nästa steg i processen.

Journalen, skl.se
Stort intresse för nytt boknings- och bidragssystem
 
Över 100 kommuner har anmält att de vill delta i projektet för upphandling av ett nytt boknings- och bidragsystem för kultur- och fritidsområdet. Det är till för föreningar, privatpersoner och företag som behöver boka kommunala lokaler och söka bidrag.

Boknings-, och bidragssystemet, skl.se
Gemensam handlingsplan för förutsättningar för digital utveckling
 
SKL har genomfört tre workshops med syfte att arbeta fram en handlingsplan för gemensamma förutsättningar för digital utveckling. Nästan 100 personer från kommuner, landsting, regioner, föreningar och leverantörer har deltagit vid dessa tillfällen. Läs mer om nästa steg i processen.

Handlingsplanen, skl.se
Kurser och konferenser
 
Vitalis
 
Vitalis är Nordens ledande och största mötesplats inom eHälsa - utveckling av vård och omsorg genom IT. Mötesplatsen samlar över 3 000 deltagare och mer än 130 föreläsningar under tre dagar.
Vitalis, webbplats

Vitalis, webbplats
Offentliga Rummet 2016
 
Offentliga Rummet är en mötesplats för dig som arbetar med verksamhetsutveckling med stöd av digitalisering i offentlig sektor. 2016 års konferens arrangeras i Malmö 25-27 maj.

Offentliga Rummet, webbplats
E-health week
 
Den 8-10 juni är det eHealth week i Amsterdam. Konferensen anordnas av nederländska hälsoministeriet, Europeiska Kommissionen och HIMSS Europe.

E-health week, webbplats
Krönika
 
Sverige – vi har en ny vision för e-hälsoutvecklingen!
 
Det är den första långsiktiga visionen för området som tagits fram gemensamt mellan regeringen och SKL och utgår från att Sverige år 2025 ska vara bäst i världen på att ta tillvara digitaliseringens möjligheter inom vård och omsorg. Tidigare visioner (2006 och 2010) har förstås bidragit till en positiv utveckling, men genom den nya visionen har vi gemensamma målsättningar, långsiktighet och en större tydlighet i ansvarsfördelningen.

Nu gäller det att ta steget från hur vi digitaliserar befintliga processer till hur vi verkligen, från grunden, kan ta tillvara digitaliseringens möjligheter för att utveckla vård, stöd och omsorg. Nytt är också att hela socialtjänsten ingår, inte enbart vård- och omsorgsdelen.

Men en förutsättning för att vi ska lyckas med att utnyttja digitaliseringens fulla potential är ett samarbete mellan kommuner, landsting och regioner. En ny vision i all ära, men det är det innehåll vi ger den som ska ge resultat.

Den 5-7 april är det dags för Vitalis, som ofta beskrivs som ”Nordens ledande och största mötesplats inom eHälsa”, med andra ord ett utmärkt tillfälle att uppdatera sig och diskutera e-hälsofrågorna! Hoppas vi ses!

/Per Mosseby, avdelningschef SKL
Om oss
 
Avdelningen för digitalisering på SKL samordnar och bidrar till utveckling av den pågående digitaliseringen i kommuner, landsting och regioner.