30 kloka förslag från Expertrådet
 
De värderingar som genomsyrar arbetet i en skola eller förskola är centrala då det är dessa som påverkar hur barn, elever, vårdnadshavare och kollegor bemöts. Det är därför viktigt att ledare synliggör de värderingar som finns i den egna verksamheten.

Det är ett av de förslag som lämnas i rapporten från Huvudmännens expertråd för skolutveckling,  som tillsatts av SKL och Friskolornas riksförbund. Rapport innehåller rekommendationer om vad som kan stärka den svenska skolan. Deltagarna i expertrådet är lärare, skolledare och forskare som har arbetat systematiskt för att utveckla undervisning och arbetssätt.

Rapporten innehåller förslag som grundar sig på analys och erfarenheter från verksamheten. Inga genvägar, utan hårt arbete med fokus på det som fungerar.

Ett viktigt bidrag till skolans utveckling!

Hälsningar Per-Arne Andersson
Avdelningschef
Utbildning och Arbetsmarknad
 
 
Konferens 16 maj
 
Att leda en inkluderande skola
 
På konferensen "Att leda en inkluderande skola" får du ta del av aktuell forskning om hur man formar lärmiljöer som möter elevers olikheter. Det finns fortfarande platser kvar och tid att anmäla sig till konferensen den 16 maj.
 
 
Öppna jämförelser för grundskolan släpps 25 april
 
Den 25 april publicerar SKL Öppna jämförelser för grundskolan år 2016. Temat för årets rapport är nyanlända elever Publiceringen direktsänds i ett webbinarium via SKLs hemsida.
 
 
Kunskapsseminarium 27 april
 
Bättre likvärdighet med digitaliserade nationella prov
 
Hur kan bedömningen av elevernas prestationer förbättras genom nationella prov och bedömningsstöd? På vilket sätt kan digitalisering vara ett stöd och hur snabbt bör det kunna genomföras?
Välkommen till ett seminarium där du bland annat får ta del av synpunkter på utredningen om nationella prov. Seminariet är webbsänt och går att följa via länk.
 

 
 
Bra med förslag till IT-strategi för skolan – men flera frågetecken återstår
 
SKL har länge efterlyst en nationell strategi för skolans digitalisering och välkomnar därför att Skolverket nu kommit med ett förslag till strategi. Skolverket lyfter i sin strategi fram angelägna satsningar, som SKL också har pekat på under ett antal år. SKL understryker dock i en första kommentar behovet av fortsatt digitalisering av skolan och lärandet.
 
 
Guldäpplet firar 15 år
 
Det finns en stor potential för skolan och eleverna om vi tar vara på digitaliseringens möjligheter på ett bättre sätt. Det budskapet var tydligt på det jubileumsseminarium som arrangerades på SKL för att fira att Guldäpplet har delats ut i femton år. Utmärkelsen delas ut till lärare som förnyat sin undervisning med digitalisering. Seminariet filmades och går att titta på i efterhand.
 
Nytt stödmaterial till introduktionsperioden för lärare
 
Nyanställda lärare eller förskollärare har rätt till en introduktionsperiod när de påbörjar sin anställning. Skolverket har tagit fram ett nytt stödmaterial för introduktionsperioden.
 
Testa på att arbeta som ingenjör via Tekniksprånget
 
OMVÄRLD: Via Tekniksprånget kan teknikintresserade ungdomar få fyra månaders betald praktik för att testa på hur det är att jobba som ingenjör. Syftet är att väcka intresset för högre tekniska utbildningar. Ansökan är öppen 16 april-16 maj.
 
 
Om skola och förskola

Nyhetsbrevet Förskola och skola kommer ut cirka var 6:e vecka. Det vänder sig till dig som jobbar som chef, ledare inom skolområdet eller helt enkelt är intresserad av vad SKL gör inom skola och förskola. Kontakt hanna.sallemark@skl.se.

Nyhetsbrevet ges ut av skolssektionen som är en del av SKL:s avdelning utbildning och arbetsmarknad.

Läs mer: http://skolblogg.sklblogg.se/