Ur nyhetsbrevet: läs om Eslövs kommuns arbete med rättighetsbaserad skola, barnkonventionen blir svensk lag
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Elizabeth Englundh
Elizabeths inledningstext
 
Häromdagen var jag ledig och tillbringade dagen på Skansen tillsammans med en liten pojke, 2,4 år och hans mamma. Vi vuxna var helt fokuserade på att visa alla djur som finns på Skansen. Pojken var mest intresserad av att jaga flugor, gå upp och ner för alla trappor som kom i vår väg, springa upp för backar och åka kana ner samt leka kurragömma i tunnlar. Det blir inte alltid som vuxna tänkt sig om man är lyhörd för barns uttryck.
Det här nyhetsbrevet har två teman, Rättighetsbaserad skola och Barnrättighetsutredningens betänkande. Båda visar, fast på olika sätt, hur vuxna med nödvändighet behöver bli mer lyhörda för barns rättigheter och behov.

Elizabeth Englundh
Handläggare Barnets rättigheter, SKL
 
Ekebo förskola i Eslövs kommun jobbar med rättighetsbaserad skola
Barnkonventionen blir svensk lag SOU 2016:19
Rättighetsbaserad skola
 
Under 2012 inledde Eslövs kommun ett samarabete med SKL, Kommunförbundet
Skåne och Unicef. Syftet med samarbetet var att stärka arbetet med barnkonventionen i kommunen. Under 2013 fick Ekebo förskola och Västra skolan förmånen att medverka i ett treårigt pilotprojekt genom Unicef för att stärka barns rättigheter RBS(F). Arbetet med Rättighetsbaserad skola/förskola har varit en fantastisk resa för barn och
pedagoger på Ekebo förskola.
Läs om hur Eslövs kommun arbetat med rättighetsbaserad skola
Barnrättighetsutredningen
 
Den 11 mars överlämnade Barnrättighets-utredningen sitt betänkande  ”Barn-konventionen blir svensk lag” SUO 2016:19 till regeringen. Utredningen har pågått sedan mars 2013 och utredaren var Anita Wikström, nu lagman i Linköpings tingsrätt. Utredaren föreslår ett antal lagändringar, ett treårigt kunskapslyft, en översyn av översättningen av konventionen, att Barnombudsmannens möjlighet att hantera enskilda fall utreds och att vissa myndigheter får nya uppdrag.
Barnkonventionen blir svensk lag SOU 2016:19

Barnrättighetsutredningen
 
Mer om Rättighetsbaserad skola
 
I den överenskommelse mellan regeringen och SKL som kallades ”Handslaget” startades ett utvecklingsarbete i Eslövs kommun där Rättighetsbaserad skola var ett av initiativen. Nu finns dokumentation av arbetet som vi vill sprida till andra eftersom arbetet fallit väldigt väl ut.
Läs Unicefs beskrivning av arbetet med Rättighetsbaserad skola (RBS)
Bakgrunden var att SKL fått kännedom om en utvärdering av arbetet med Rättighetsbaserad skola i Storbritannien, som visade en rad positiva effekter. Utvärderingen visade bland annat att vuxna och barn i skolan kände större tillit till varandra, att mobbningen minskade, att barnens resultat med skolarbetet blev bättre, och att barnen kände sig mer trygga med de vuxna så att de i större utsträckning vågade berätta om de inte hade det så bra hemma.
Läs den engelska utvärderingen
Unicef blev en viktig samarbetspart i det arbetet och det är också Unicef som arbetat med projektet på flera orter i Sverige. 
Se filmen som beskriver deras arbete.
Inom kort kommer också en dokumentation och utvärdering av hela det svenska projektet som vi hoppas kunna sprida i nästa nyhetsbrev.
 
Unicef om Rättighetsbaserad skola
 
“Rättighetsbaserad skola är en metod som innebär att barnkonventionen omsätts i praktiken. En viktig komponent handlar om att göra eleverna delaktiga och att öppna vägar för inflytande. Vi hoppas att många skolor använder RBS-modellen för att stärka barns rättigheter.”
Christina Heilborn, programchef, UNICEF Sverige
Läs Unicefs broschyr
 
Rapport om ensamkommande barn som försvinner
 
Länsstyrelsen har tagit fram en rapport om ensamkommande barn som försvinner.
Läs rapporten
Handbok Möta barn på flykt
 
Unicef har tagit fram en handbok om att möta barn på flykt. Barnläkarna Lars H Gustafsson och Tor Lindberg har skrivit texten.
Ladda ner eller beställ gratis
Riktat föräldrastöd för att motverka hedersrelaterat våld och förtryck och nationell stödtelefon för yrkesverksamma
 
Länsstyrelsen Östergötland har haft ett regeringsuppdrag att kartlägga förebyggande insatser i form av universellt och riktat föräldrastöd som syftar till att motverka hedersrelaterat våld och förtryck. De driver en nationell stödtelefon. Syftet är att stötta aktuella aktörer så att utsatta barn, unga och vuxna ska få det stöd och skydd som de har behov av och rätt till. Stödtelefonen nås via telefonnummer: 010-223 57 60.
Läs om länsstyrelsens arbete på webbplatsen hedersfortryck.se
Ny webbplats om vad socialtjänsten gör
 
Barnombudsmannen (BO) har tagit fram en webbplats som är tänkt att fungera som ett stöd för barn och unga att få kunskap om vad socialtjänsten gör.
Mer info på webbplatsen kollpasoc.se
Barnbokslut för hälso- och sjukvården
 
Region Kronoberg är först i landet med ett fullständigt barnbokslut för hälso- och sjukvården. Barnbokslutet bygger på Landstinget Kronobergs årsredovisning för 2014 och följer upp landstingets ansvar för att omsätta barnkonventionen inom hälso- och sjukvården. Barnbokslutet för 2015 integreras i årsredovisningen för Region Kronoberg 2015.
Läs Barnbokslutet (pdf)
"Du är viktig" ny film om hur BRIS kan hjälpa barn och unga
 
Hur går det till när man hör av sig till BRIS? I nya filmen "Du är viktig" får barn och unga  snabbt och lätt koll på hur BRIS jobbar och hur de kan hjälpa. BRIS har lång erfarenhet av att prata med barn och unga. De lyssnar, ger råd och stöd - och vet vilka rättigheter barn har.
Se filmen
Informationsfilmer från SKL
 
Projektet Uppdrag psykisk hälsa, på SKL, har tagit fram ett antal informationsfilmer som riktar sig till barn och unga. Vi får följa Alex när han besöker bland annat socialtjänsten och BUP. Filmerna finns på olika språk.
Se filmerna
Lässatsning för förskolepersonal i Eskilstuna kommun
 
Eskilstuna kommun har gjort en lässatsning för förskolepersonal.
Läs om hur de har gjort