och gört!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Per Mosseby och Åsa Zetterberg mottog priset på KommITS konferens.
Tjänst från SKL utsedd till
Årets digitaliseringsprojekt
 
Hurra! SKL:s tjänst SSBTEK - digital tjänst för ekonomiskt bistånd, har vunnit utmärkelsen Årets digitaliseringsprojekt. Priset delades ut av KommITS, en ideell förening med drygt 160 kommuner som medlemmar.

SSBTEK - digital tjänst för ekonomiskt bistånd är en elektronisk tjänst som stödjer och förenklar handläggningen av ärenden inom ekonomiskt bistånd. Tjänsten används idag av över 220 kommuner.

SKL:s tjänst vann Årets digitaliseringsprojekt, skl.se

Digital tjänst för ekonomiskt bistånd, skl.se

KommITS, webbplats
Digitalt först på Offentliga Rummet
 
Vid det här laget har du knappast missat SKL:s årliga konferens Offentliga Rummet som äger rum i Malmö 25-27 maj! Årets tema är digitalt först. Vi behöver tänka smart och tänka nytt. Temat utgår ifrån regeringens och SKLs samarbete för en digital förnyelse av offentlig sektor.

Seminarier om Digitalt först

Inte anmäld? Anmäl dig nu

 
SKL vill se regeringsinitiativ för mer
öppna data
 
SKL vill att regeringen tar initiativ för att öka tillgängligheten till och användningen av öppna data och samhällets grunddata. Detta är viktigt för demokratin, tillväxten och effektiviteten. Det skriver SKL:s ordförande Lena Micko i ett brev till civilminister Ardalan Shekarabi.

Öppna data, skl.se
EU-kommissionens plan för digitalisering
 
Europeiska kommissionen har presenterat sin plan för att hjälpa industri, företag, forskare och myndigheter i EU att bättre utnyttja digitaliseringens möjligheter. I samband med detta presenterades även en handlingsplan för e-förvaltning 2016-2020 med 20 åtgärder för att modernisera de digitala offentliga tjänsterna i Europa.

EU-kommissionens plan, europa.eu
Pilotkommuner för boknings- och bidragssystemet
 
Intresset för att vara pilotkommun i utvecklingen av boknings- och bidragssystemet har varit mycket stort. De 16 kommuner som är utsedda är: Borås, Enköping, Falun, Gävle, Göteborg, Huddinge, Kalmar, Karlstad, Ljusdal, Lund, Malmö, Nacka, Stockholm, Umeå, Uppsala och Kumla.

Boknings-, och bidragssystemet, skl.se
Det är Serverat!
 
I januari fick SKL regeringens uppdrag att tillsammans med kommuner och flera statliga myndigheter utveckla digitala lösningar som förenklar för företagare inom restaurangbranschen. Nu har arbetet också fått ett enklare namn: Serverat. En del är redan gjort i projektet, och inom kort inleds ett fördjupat arbete för att göra tjänsten komplett.

Serverat, skl.se
 
Näringsdepartementet bloggar om Digitalt först
 
På Näringsdepartementets blogg naringsbloggen.se kan du nu också följa arbetet med digitaliseringen av det offentliga Sverige. Målet är att offentlig förvaltning ska bli enklare, öppnare och effektivare.

Digitalt först, blogg
Kurser och konferenser
 
Offentliga Rummet 2016
 
Offentliga Rummet är en mötesplats för dig som arbetar med verksamhetsutveckling med stöd av digitalisering i offentlig sektor. 2016 års konferens arrangeras i Malmö 25-27 maj.

Offentliga Rummet, webbplats
eHealth Week
 
Den 8-10 juni är det eHealth Week i Amsterdam. Konferensen anordnas av nederländska hälsoministeriet, Europeiska Kommissionen och HIMSS Europe.

eHealth Week, webbplats
Krönika
 
Tänk digitalt först – och gört!
 
 
När vi står inför att utveckla våra verksamheter i välfärden bör tanken dyka upp med automatik: ”Digitalt först!”. Och sen följas av action, ett genomförande. Allt för att bli smartare och mer effektiv – för en enklare vardag för invånare och företag. Att ta på sig digitaliseringsglasögonen och söka möjligheterna, göra behoven synliga och inte minst våga utmana invanda tankesätt och rutiner med kreativa lösningar.

I höstas undertecknade SKL och regeringen en gemensam avsiktsförklaring om just Digitalt först; digitala tjänster ska, när det är möjligt och relevant, vara förstahandsval i den offentliga sektorns kontakter med invånarna, med organisationer och med företag. Nu pågår flera parallella arbeten inom bl.a. miljö, plan och bygg samt förenkling för företagare, och en gemensam färdplan formas. Och för att bättre samla ihop och visa på det som görs, och motivera till mer utveckling, etablerar SKL inom kort satsningen Smartare välfärd. Följ oss gärna på Twitter: @smartarevalfard och håll utkik!

Just nu är vi förstås också väldigt glada och stolta över utmärkelsen Årets digitaliseringsprojekt, som vi fick motta av föreningen KommITS för tjänsten SSBTEK – digital tjänst för ekonomiskt bistånd. Vi delar priset med alla våra samarbetspartners och det bästa är att handläggare i över 220 kommuner idag slipper ringa runt till olika myndigheter för att få rätt information! Vid ett besök i Östersund nyligen fick vi veta att tjänsten är kärleksförklarad av handläggarna. Riktigt kul att höra! Och mer sånt här ska det bli, när vi samverkar, tänker och agerar för Digitalt först!

Åsa Zetterberg, sektionschef, avdelningen för digitalisering
Om oss
 
Avdelningen för digitalisering på SKL samordnar och bidrar till utveckling av den pågående digitaliseringen i kommuner, landsting och regioner.