Nu drar Skolanalys igång!
 
SKL har det senaste året tagit fram Skolanalys – en ny modell för att stärka lokal skolutveckling. SKL:s Skolanalys synliggör verksamhetens styrkor och svagheter och arbetssättet främjar det lokala utvecklingsarbetet. Det har höstens pilotomgång visat. Nu vill vi ge fler kommuner chansen att utveckla sin verksamhet med hjälp av SKL:s Skolanalys.

Välkommen med din anmälan!


Hälsningar Per-Arne Andersson
Avdelningschef
Utbildning och Arbetsmarknad


 
 
 
Öppna jämförelser - Grundskola 2016
 
Vellinge, Nykvarn, Nacka, Vadstena och Överkalix toppar SKL:s rangordning av landets skolkommuner. Rapporten har i år temat Nyanlända elever och innehåller bland annat utmaningar och framgångsfaktorer för nyanlända elevers mottagande och skolgång.
 
 
 
Förändra och digitalisera de nationella proven
 
Digitalisering av de nationella proven stärker likvärdigheten och minskar lärares arbetsbelastning. Det menar SKL och Lärarförbundet som tillsammans har överlämnat en skrivelse till utbildningsministrarna Gustav Fridolin och Aida Hadzialic.
 
Lärarutbildningen behöver en vetenskaplig grund
 
Lärarutbildningen behöver stärkta resurser och en tydligare och förstärkt forskningsbas. Tillsammans med mer praktiknära forskning som drivs av lärare och skolledare själva stärker detta professionen, skriver Håkan Sörman med flera på DN Debatt.
 
 
Dags att nominera lärare till Guldäpplet
 
Guldäpplet lyfter fram lärare som utvecklar skolan med digitala verktyg och arbetssätt. Till Guldäpplet 2015 nominerades drygt 80 lärare från olika delar av landet. Årets nominering är öppen fram till den 1 juni.
 
Datum för gymnasiekonferenserna klara
 
Årets gymnasiekonferenser äger rum enligt följande:
  • Göteborg den 27-28 oktober, Hotell 11
  • Stockholm den 14-15 november, Bonnier konferens
  • Stockholm den 17-18 november, Bonnier konferens
  • Malmö den 22-23 november, Malmö Live
Vi har många och stora frågor att ta upp. Notera dagarna redan nu.
Program och inbjudan kommer efter sommaren.
 
 
SiSam - samverkan för skolgång för elever på ungdomshem
 
Statens institutionsstyrelse, SiS, har tillsammans med Specialpedagogiska skolmyndigheten, SPSM, tagit fram en modell för samverkan för de barn och unga som placeras på ungdomshem i SiS regi. Modellen ska underlätta en obruten skolgång, både under tiden före placeringen men även efter. Projektet är nu slutrapporterat till regeringen.
 
Om skola och förskola

Nyhetsbrevet Förskola och skola kommer ut cirka var 6:e vecka. Det vänder sig till dig som jobbar som chef, ledare inom skolområdet eller helt enkelt är intresserad av vad SKL gör inom skola och förskola. Kontakt hanna.sallemark@skl.se.

Nyhetsbrevet ges ut av skolssektionen som är en del av SKL:s avdelning utbildning och arbetsmarknad.

Läs mer: http://skolblogg.sklblogg.se/