Nu händer det!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Höga förväntningar på digitalisering i offentlig sektor
 
Invånarna har höga förväntningar på kommuner, landsting och regioner när det gäller digitala tjänster och kommunikation. Det visar en undersökning som SKL låtit göra. Undersökningen är en del av SKL:s nya satsning Smartare Välfärd, som syftar till att ge ökad kunskap och inspiration kring digitalisering inom kommuner, landsting och regioner.

Höga förväntningar på digitalisering i offentlig sektor, skl.se

Smartare Välfärd, webbsida
 
SKL:s verktyg för självvärdering
 
För att hjälpa kommuner och verksamheter att se sina styrkor och svagheter inom digitaliseringsområdet, följa sin egen utveckling och jämföra sig med andra, har SKL utvecklat verktyg för självvärdering. Nu finns de på en gemensam plats på smartarevalfard.se.

SKL:s verktyg för självvärdering, smartarevalfard.se
20 kommuner utvalda till förändringsledningsprogrammet LEDA
 
Nu är det klart! SKL har utsett 20 kommuner till förändringsledningsprogrammet LEDA för smartare välfärd. Programmets syfte är att ge ökad förståelse för vad som utmärker ett lyckat införande av ny teknik, något som kommer att gynna vidare utveckling för alla kommuner.

Kommuner utvalda till förändringsledningsprogrammet LEDA, skl.se
Om programmet, skl.se
Guide och checklista för att starta restaurang på verksamt.se
 
Nu har verktyget Checklista för att starta restaurang lanserats på verksamt.se, där den som vill starta ett restaurang- eller caféföretag med hjälp av en guide och checklista enklare kan söka de tillstånd som behövs och som underlättar för kommunen i hanteringen av ansökan.

Guide och Checklista, verksamt.se
Information om projektet Serverat, skl.se
Avropa ramavtal för e-legitimation från Kammarkollegiet
 
Kammarkollegiet arbetar med att ta fram vägledning och avropsexempel för e-legitimation. Det finns redan nu möjlighet att teckna sig på en kontaktlista för att få information och stöd på snabbast och mest effektiva sätt.

e-legitimation, skl.se
Konferenser
 
Informationssäkerhet för offentlig sektor 2016
Den 14-15 september anordnas konferensen Informationssäkerhet för offentlig sektor. Bland annat handlar det om nya kraven på IT-incidentrapportering och systematiskt informationssäkerhetsarbete och om robusta upphandlingar. Konferensen arrangeras av bland annat Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Anmälan Informationssäkerhet för offentlig sektor, msb.se
eMedborgarveckan
Den 3-9 oktober 2016 är det åter dags för eMedborgarveckan. Det är en nationell kampanjvecka som arrangeras för tredje året av Digidelnätverket. Syftet med eMedborgarveckan är att öka användning av e-tjänster och ökad digital delaktighet så att allt fler ska kunna kommunicera digitalt med myndigheter, organisationer och privatpersoner.

Anmälan eMedborgarveckan, digidel.se
Nu händer det!

Först och främst vill vi tacka er alla som bidrog till att årets upplaga av Offentliga Rummet blev en mycket välmatad och trevlig konferens! Vi träffade många nöjda deltagare på plats och har även fått positiva reaktioner i efterhand.

Vår – och många andras – känsla var att vi står inför ett genombrott i digitaliseringen, det är nu vi kan börja skörda frukterna av flera års slit. Ni är många som i vardagen bidrar till att vässa välfärden med hjälp av digitalisering, vilket ni också visade upp i Malmö. Och nu verkar det också som att mycket av de grundläggande förutsättningarna börjar komma på plats. Dagen innan konferensen fick civilminister Ardalan Shekarabi i samband med regeringsombildningen ett tydligare uppdrag som ansvarig för digitaliseringen av offentlig sektor. Han uttryckte i sitt tal i Malmö bland annat att lagstiftningen på digitaliseringens område måste förändras i de delar där det uppstår konflikter med det sunda förnuftet, och att det nu är slut på att se förvaltningspolitik och e-förvaltningspolitik som olika saker.

I samband med Offentliga Rummet lanserade vi på SKL också satsningen Smartare välfärd, med bland annat en webbsida som ska ge ökad kunskap och inspiration för att ytterligare driva på utvecklingen. Vi ser gärna att ni delar med er av ytterligare tips på det ni gör och som kan inspirera andra! Detta får vi också möjlighet att diskutera med er när vi i höst träffas på en handfull regionala konferenser, men mer om det i början av hösten.

Nu önskar vi er en riktigt härlig sommar – ta vara på och fira de framgångar ni bidragit till för att skapa en smartare välfärd. Ett ledord i det fortsatta arbetet är ”tillsammans” – det ser vi verkligen fram emot i höst!
Per Mosseby
Åsa Zetterberg
Hur ser invånarnas digitala vanor och förväntningar ut? Gör vårt quiz på smartarevalfard.se! Och bidra med dina tips för verksamhetsutveckling med hjälp av digitalisering på @smartarevalfard!
Om oss
 
Avdelningen för digitalisering på SKL samordnar och bidrar till utveckling av den pågående digitaliseringen i kommuner, landsting och regioner.