De senaste veckorna har debatten om skolan kretsat kring Skolkommissionens rapport. Jag och mina medarbetare fortsätter nu att analysera betänkandet. Det finns både bra förslag och förslag som är otydliga och som lämnar en hel del frågetecken. Här kan du ta del av mina första kommentar om slutsatserna.
 
Skolkommissionen och Huvudmännens expertråd kommer också vara i fokus på SKL:s seminarium i Almedalen: ”Nya arbetsformer eller systemskifte – hur lyfter vi svensk skola?”. Seminariet går att följa på vår webb.
 
Trevlig sommar!
 
Hälsningar Per-Arne Andersson
Avdelningschef
Utbildning och Arbetsmarknad
 
 
Påverka skolans digitala utveckling
 
Hur gör vi skolan mer digital? SKL bjuder in ansvariga för kommunernas digitala utveckling för att diskutera nuläge samt konkretisera och prioritera behov med anledning av Skolverkets förslag på Nationella strategier för skolväsendets digitalisering.
 
Fler kan få utmärkelsen Guldtrappan
 
För andra året i rad delas utmärkelsen Guldtrappan ut till kommuner och huvudmän som ligger i framkant när det gäller skolutveckling i en digital samtid. Åtta kandidater har valts ut bland de nominerade. Vinnarna utses inom kort, läs mer på SKL:s webb.
 
 
 
Samverkan mellan skola och kulturskola
 
Hur kan kulturskolorna arbeta för att nå fler barn och bredda utbud och deltagande? Samverkan med skolan kan vara ett sätt. SKL:s enkätundersökning bland landets kultur- och musikskolor visar att samverkan med skolan är omfattande. Resultaten har nu sammanfattats i en rapport som vill öka kunskaperna om samverkan mellan kulturskola och skola i syfte att utveckla verksamheterna.
 
Kurs om bidrag och ersättning till fristående skolor
 
Behöver du grundläggande kunskap om interkommunala ersättningar och bidrag till fristående skolor?  SKL bjuder in till kurs om bidrag och ersättningar inom skola och förskola för dig som är ny i arbetet med dessa frågor. Kursen äger rum i Stockholm 26 september, Umeå 29 september och Göteborg 6 oktober.
 
Kurs: Samverkan om skolgång för samhällsplacerade barn
 
Nu finns möjlighet att anmäla sig till en nätbaserad kurs med fokus på samverkan kring barn och ungdomars skolgång som är placerade i samhällsvård. Målgrupper för kursen är lärare, specialpedagoger, speciallärare, rektorer, chefer samt övrig elevhälsopersonal. Kursen startar 26 september och avslutas 28 oktober 2016. Sista anmälningsdatum är 26 augusti
 
 
Om skola och förskola

Nyhetsbrevet Förskola och skola ges ut av Sveriges Kommuner och Landsting och kommer ut cirka var 6:e vecka. Det vänder sig till dig som är politiker, chef eller ledare inom skolområdet eller helt enkelt är intresserad av vad SKL gör inom skola och förskola. Kontakt: hanna.sallemark@skl.se

Läs mer: http://skolblogg.sklblogg.se/