Nu lanseras Rehabstöd
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Anne-Marie Norén, SLL
Kortare sjukskrivning med koordinator
 
Med stöd av rehabiliteringskoordinator kunde patienter med risk för lång sjukskrivning korta sin sjukskrivningstid med i genomsnitt 53 dagar, visar en utvärdering från Stockholms läns landsting.
Sedan 2012 har Stockholms läns landsting, SLL, arbetat med att ta fram och utvärdera en modell för rehabiliteringskoordinatorer. I maj kom en delrapport med en utvärdering av effekterna hittills på sjukskrivning, vårdkonsumtion och livskvalitet för patienter med långvarig smärta och/eller lätt medelsvår psykisk ohälsa.

Läs hela nyheten
 
Bättre möjligheter till unga med funktionsnedsättning eller sjukdom
 
Unga med aktivitetsersättning har ökat de senaste åren och prognosen pekar uppåt. Därför är SKL positiv till att unga med funktionsnedsättning eller sjukdom får bättre möjligheter till aktivitet, arbete och sysselsättning skriver SKL i sitt remissvar till Socialdepartementet.

Läs hela nyheten
 
Ur introduktionsfilmen ”Sjukskrivning angår oss alla” (bilden är beskuren)
Ny webbutbildning i försäkringsmedicin
 
Stockholm läns landsting lanserar efter sommaren webbutbildningen ”Din hjälp i konsten att sjukskriva”. Utbildningen ger användaren kunskap om bland annat förhållningssätt, medikalisering och praktiska råd vid sjukskrivning samt förklara lagar och begrepp inom försäkringsmedicin.

Läs hela nyheten
 
Ann-Britt Ekvall
Utveckling av stöd för koordinatorer
 
SKL genomför under 2016 en satsning på att utveckla funktionen för koordinering. Det sker genom olika stödinsatser till landstingen och regionerna. Bland annat genom personliga besök och en ny handbok om koordinering.
Under våren har sex landsting, fyra regionala nätverk och ett par landstingsledningar fått besök och stöd av Ann-Britt Ekvall som är ansvarig för att driva delar av SKL:s utvecklingsarbete för koordineringsfunktionen. 

Läs hela nyheten
 
Lag dröjer för fördjupade medicinska utredningar, FMU
 
Överenskommelsen mellan SKL och regeringen gällande fördjupade medicinska utredningar 2016 gäller fram till 31 oktober 2016. En ny överenskommelse kommer att förhandlas fram mellan SKL och Socialdepartementet och är tänkt att gälla från 1 november 2016 till 31 december 2017, i väntan på en ny lag.
Lagen dröjer på grund av att vissa lösningar som föreslogs i FörMed-utredningen (SOU 2015:17) behöver ses över och omarbetas då de försäkringsmedicinska utredningarna ligger i ”gränslandet” mellan Socialförsäkringsbalken och Hälso- och sjukvårdsregleringen och även har koppling till andra lagstiftningsområden.
 
Del av Ineras nya tjänst Rehabstöd
Rehabstöd – ett nytt verktyg för koordinatorer
 
Rehabstöd ger koordinatorer en snabb överblick över alla pågående sjukfall på en vårdenhet. Tjänsten visar information om vilka läkarintyg som behöver förnyas och vilka patienter som är sjukskrivna av en viss läkare.
Rehabstöd är en del av utvecklingen inom elektroniska läkarintyg och har tagits fram av Inera.
 
 
I nyhetsbrevet tar vi upp aktuella nyheter, forskning, metoder och arbetssätt inom sjukskrivning och rehabilitering inom landsting och regioner. SKL:s kontaktpersoner inom området är Anna Östbom och Cecilia Alfvén. Läs mer om SKL:s arbete inom sjukskrivningar och rehabilitering.