Det händer mycket i skolan!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Nu finns uppdaterad information om molntjänster i skolan
 
Är du ansvarig för implementering av molntjänster i skolan? SKL erbjuder vägledning och stöd åt de kommuner, landsting och regioner som använder sig av molntjänster. Allt fler skolor använder molntjänster och det är viktigt att tjänsterna används på rätt sätt, till exempel i förhållande till PuL och den kommande Dataskyddsförordningen som innebär en del skärpta regler.

Läs på skl.se om hur din kommun kan använda molntjänster på rätt sätt.
Framgångsrik utbildningsmodell nu för hela landet
 
Utbildningsmodellen Skriva sig till lärande (STL) har under fem års tid utvecklats och prövats i Sollentuna kommun, med goda resultat. Nu är det dags att ta modellen vidare till övriga kommuner i landet.

Den största vinningen av modellen är att alla elever kan vara delaktiga, på sina egna villkor. Både flickors och pojkars resultat har ökat markant men framför allt pojkarnas resultat när det gäller läs- och skrivkunnighet visar en väsentlig utveckling i de utvärderingar som gjorts i Sollentuna.

Om Skriva sig till lärande, skl.se
Metoden STL ger bättre resultat hos eleverna, smartarevalfard.se
Ny version av LIKA
 
Nu har vi uppdaterat LIKA, it-tempen för skola och förskola! Det är ett verktyg som ska underlätta arbetet med it i skolan/förskolan. Verktyget är ett stöd för rektor, förskolechef och förvaltning att fokusera på rätt saker och att prioritera insatser.

Läs mer om LIKA och andra självvärderingsverktyg
 
Sex skolhuvudmän får utmärkelsen Guldtrappan 2016
 
Guldtrappans syfte är att uppmärksamma de som arbetar strategiskt med att digitalisera skolan. Guldtrappans jury har utsett följande sex skolhuvudmän som får kvalitetsutmärkelsen 2016: Kalmarsunds gymnasieförbund samt kommunerna Linköping, Sandviken, Simrishamn, Sollentuna och Sundsvall.

På Framtidens Lärande i oktober blir det en ceremoni och utdelning av utmärkelsen till skolhuvudmännen.

Guldtrappan 2016, skl.se
11 kommuner som är i framkant när det gäller skolan
 
I höst drar förändringsledningsprogrammet LEDA för smartare välfärd igång. En av inriktningarna är "Skola och lärande i en digital värld" där elva kommuner deltar. Syftet är att öka hastighet, nytta och kvalitet i införandet av digitala lösningar. Några av kommunerna som deltar i programmet har även tilldelats utmärkelsen Guldtrappan vid minst ett tillfälle. Följ LEDAs arbete på Facebook.

Kommuner utvalda till förändringsledningsprogrammet LEDA, skl.se
Om programmet, skl.se
 
Konferenser
 
eMedborgarveckan
Den 3-9 oktober 2016 är det åter dags för eMedborgarveckan. Det är en nationell kampanjvecka som arrangeras för tredje året av nätverket Digidel. Syftet med eMedborgarveckan är att öka användning av e-tjänster och ökad digital delaktighet så att allt fler ska kunna kommunicera digitalt med myndigheter, organisationer och privatpersoner.

Anmälan eMedborgarveckan, digidel.se
Hösttermin med förväntningar
 
Åsa Zetterberg
Vid den här tiden på året får jag alltid en känsla av terminsstart. Det hänger inte enbart ihop med att jag har barn i skolåldern, utan det är något visst med den där nystarten efter semestern.

Och så här i skolstartstider är det naturligt att uppmärksamma vad digitaliseringen kan bidra med för ett livslångt lärande och smartare undervisning. Som ni ser i detta nyhetsbrev, jobbar SKL med flera olika frågor inom området.

I många delar har vi också gemensamma intressen och samarbetar med Skolverket, som i våras la fram förslag på nationell IT-strategi. Där konstateras bland annat att det behövs ändringar i läroplaner och stärkt kompetens hos personalen, för att bättre ta tillvara digitaliseringens möjligheter och bättre rusta eleverna för framtidens arbetsmarknad.

SKL har tidigare konstaterat att ledning, infrastruktur, kompetens och användning är fyra hörnstenar som är viktiga att ha på plats för att digitalisering faktiskt ska leda till ökat lärande. Här ställs inte minst krav på en målinriktad – och kunnig – ledning, för att stödja utvecklingen. I SKL:s och Vinnovas förändringsledningsprogram LEDA är skolan en av programmets två inriktningar, där framgångsfaktorer för utveckling ska identifieras med hjälp av elva utvalda kommuner. Här sker en hel del aktiviteter i höst – följ gärna arbetet i den öppna Facebookgruppen för programmet!

På vår webbplats smartarevalfard.se kan du också läsa en krönika från ett par rektorer i Simrishamn om hur de fått ledare och lärare i skolan att tillsammans skapa en dela-med-sig-kultur av digital kunskap.

Jag ser verkligen fram emot den här hösten, full av engagemang för att göra skillnad och vässa välfärden. Välkommen till höstterminen!
 
Åsa Zetterberg
Sektionschef, avdelningen för digitalisering
Om oss
 
Avdelningen för digitalisering på SKL samordnar och bidrar till utveckling av den pågående digitaliseringen i kommuner, landsting och regioner.