Lägre skatteintäkter än väntat
 
SKL:s senaste skatteunderlagsprognos visar att kommuner och landsting får betydligt lägre skatteintäkter nästa år än vad förbundets prognos från april visade.

– Detta blir ytterligare en tuff utmaning för kommuner och landsting som redan har ett pressat ekonomiskt läge, säger Annika Wallenskog, biträdande chefsekonom på SKL.
Prognosen sänks med sex miljarder kronor
 
Ersätt kostnader för ensamkommande
 
Regeringen behöver skjuta fram införandet av sitt föreslagna ersättningsystem i mottagandet av ensamkommande barn och unga. Ersättningarna som ska täcka kommunernas kostnader är för låga. Det framhåller SKL i sitt yttrande över regeringens förslag.
Miljardbelopp i minskade ersättningar
 
Nu kan hälsoväxling dras tillbaka
 
Regeringen kan dra tillbaka sitt förslag om att kommuner och landsting ska vara med och betala för långtidssjukskrivningar. SKL och facken har nu lämnat egna förslag på hur sjukskrivningarna i välfärden kan minska.
Ta del av avsiktsförklaringen
Mer: SKL:s yttrande över regeringens förslag
 
Så blir mottagandet bättre och billigare
 
Nyanlända kommer in i samhället snabbare om kommuner och myndigheter arbetar under samma tak. Det visar utvärderingen från ett projekt som drivs på flera håll i landet.
Alla är vinnare
 
EU:s högsta byggpriser måste pressas
 
Produktivitet, effektivitet och kapacitet. Det är något som svensk byggbransch behöver arbeta mer med, skriver SKL och SABO i en gemensam debattartikel.
Så kan byggpriser pressas
 
Mer från förbundet
 
Film om kultur- och musikskolor
Vad gör kommunernas musik- och kulturskolor? Varför är de viktiga för barn och unga? SKL ger svar på dessa frågor i en ny kortfilm. Sprid den gärna vidare!
Till filmen

Nytt pris för innovationer i offentlig sektor
SKL och VINNOVA har stiftat ett nytt pris för att uppmärksamma aktörer i offentlig sektor som förbättrat sina verksamheter genom innovationer. Den som vill kan nominera kandidater till och med den 29 augusti.
Nominera en kandidat

RKA tilldelas ekonomipris
Rådet för främjande av kommunala analyser (RKA) har tilldelats priset Årets kommunalekonom 2016 för arbetet med kommun- och landstingsdatabasen Kolada.
"Väldigt betydelsefullt för oss"
Nytt från omvärlden
 
3 600 fler platser på lärarutbildningar
Regeringen avser införa 3 600 nya utbildningsplatser på lärar- och förskollärarutbildningarna och genomföra en särskild satsning för att öka läsandet bland barn.
Pressmeddelande från regeringen

Investeringsstöd för fler äldreboenden
Regeringen har beslutat att införa ett nytt ekonomiskt stöd för byggande av äldreboenden. Stödet omfattar 150 miljoner kronor i år och ska successivt öka till 400 miljoner år 2018.
Mer information om stödet på Boverkets webbplats

Säkra kommunikationslösningar för blåljusaktörer
En statlig utredning ska föreslå ett utvecklat och säkert kommunikationssystem för bland annat polisen, försvaret och räddningstjänsten.
Uppdraget ska redovisas i februari nästa år

Lagändringar för jämlik vård
Socialdepartmentet har nu skickat ut två förslag till förändringar av hälso- och sjukvårdslagen. En förändring berör privata sjukvårdsförsäkringar medan den andra ska garantera att universitetssjukhus även i framtiden drivs av landstingen.
Lagändringar ska träda i kraft nästa år
VD:s krönika
 
Läge för regeringen att backa
I fredags enades SKL och fackförbunden i vår sektor om ett åtgärdspaket för att minska sjukfrånvaron på arbetsplatserna. Det innebär att regeringen kan dra tillbaka sitt förslag om så kallad hälsoväxling från i våras.

SKL har kritiserat regeringens förslag, som innebär att arbetsgivarna ska vara med och betala för långtidssjukskrivningar, i flera omgångar. Vi bedömer att det skulle medföra miljarder i kostnader för välfärden utan att minska sjukfrånvaron, vilket är syftet. Det skulle dessutom bli svårare för den som varit sjukskriven att få jobb.

Regeringen gav dock en öppning: om arbetsgivarna själva föreslår åtgärder för att vända trenden med fler sjukskrivningar, då dras hälsoväxlingen tillbaka. SKL tog den passningen. Och nu föreslår vi och fackförbunden totalt 25 åtgärder, utöver det arbete som redan pågår på arbetsmiljöområdet, för att minska sjuktalen i sektorn.

Som exempel åtar sig SKL och facken att utveckla ett stödpaket till kommuner och landsting med hög sjukfrånvaro. Vi ska rikta utbildnings- och informationsinsatser gentemot politiker och högsta chefsnivån om vad sjukfrånvaro kostar, vilka vinster gott arbetsmiljöarbete kan föra med sig och vilka förutsättningar cheferna ute i verksamheterna behöver. Därtill ska vi säkra att dessa chefer har kunskap om vad som krävs för att skapa en bra arbetsmiljö, och vi ska även följa upp hur man lokalt följer lagkravet på förekomst av företagshälsovård. Samtidigt finns det saker staten måste göra, däribland öka möjligheten att successivt återgå till arbete under sjukskrivning och utveckla förmåner inom sjukförsäkringen som bättre tar tillvara arbetsförmågan.

God arbetsmiljö är högt prioriterat i kommuner och landsting, och på SKL är vi övertygade om att vi kan nå goda resultat med det nya åtgärdspaketet. Istället för att tynga välfärden med miljardkostnader, bör regeringen visa tillit till arbetsmarknadens parter och bejaka det initiativ som vi nu tar tillsammans.

Håkan Sörman

Tidigare krönikor