Igår släpptes Öppna jämförelser - Gymnasieskola 2016
 
I rapporten jämför SKL resultat mellan kommuner för läsåret 2014/2015. Andelen elever som tar gymnasieexamen ökar, något som också var en uttalad målsättning med gymnasiereformen när den infördes 2011. En fortsatt stor utmaning för skolhuvudmännen är dock den stora grupp elever som saknar behörighet till gymnasieskolans nationella program.

En särskild utmaning är att organisera gymnasieutbildning för nyanlända, där skolkunskaperna kan variera från mycket goda till obefintliga.Temat för årets rapport är nyanlända elever i gymnasieålder, med fokus på språkintroduktion. Ta gärna del av resultaten och inspirerande kommunexempel!

Hälsningar Per-Arne Andersson
Avdelningschef utbildning och arbetsmarknad
 
Konferens
 
Boka in höstens gymnasiekonferenser!
 
Höstens gymnasiekonferens fokuserar bland annat på skolforskning, utbildning för nyanlända, den kommande gymnasieutredningens förslag samt yrkesutbildningarna. Konferensen genomförs i: Göteborg den 26-27 oktober, Stockholm den 14-15 samt den 17-18 november, och Malmö den 23-24 november. Välkommen att anmäla dig!
 
 
Nytt cirkulär: Ändrade regler om tilläggsbelopp för fristående skolor
 
Före sommaren fattade riksdagen beslut om ändringar i skollagens bestämmelser om tilläggsbelopp mm för barn och elever i behov av särskilt stöd. Ändringarna har sammanställts i ett nytt cirkulär.
 
Partsgemensamt material om lönebildning
 
SKL/Pacta och Lärarförbundets och Lärarnas Riksförbunds samverkansråd har tagit fram ett partsgemensamt presentationsmaterial om lönebildning. Syftet är bland annat att stödja de lokala parterna i hanteringen av den lokala lönebildningen i relation till karriärtjänstreformen och regeringens särskilda lärarlönesatsning. 
 
LIKA; IT-tempen för skola och förskola i uppdaterad version
 
SKL:s skattningsverktyg LIKA är kostnadsfritt för rektorer och förskolechefer som vill ha konkret stöd i arbetet med digitalisering. Nu finns version 2.0 av verktyget. Den uppdaterade versionen har bland annat tagit hänsyn till Skolverkets förslag på Nationella strategier för skolväsendets digitalisering och ändringar i läroplanerna.
 
 
Vägledning om molntjänster i skolan
 
Allt fler skolor väljer att använda molntjänster i den pedagogiska vardagen. Men vad gäller egentligen? Läs SKL:s uppdaterade vägledning om molntjänster i skolan för att få stöd i arbetet.
 
Om skola och förskola

Nyhetsbrevet Förskola och skola ges ut av Sveriges Kommuner och Landsting och kommer ut cirka var 6:e vecka. Det vänder sig till dig som är politiker, chef eller ledare inom skolområdet eller helt enkelt är intresserad av vad SKL gör inom skola och förskola. Kontakt: hanna.sallemark@skl.se

Läs mer på SKL:s skolblogg