Mer energieffektiva byggnader
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
BeställarKompetens – utbildning för mer energieffektiva byggnader
 
Inom några år ska alla nya byggnader vara betydligt mer energieffektiva än idag och det ställer nya krav på branschens kompetens inom lågenergibyggande (och energirenovering). Energimyndigheten gör flera satsningar på att höja kompetensnivån för lågenergibyggande, BeställarKompetens är en av dem.
SABO och SKL samarrangerar en mängd utbildningar inom ramen för BeställarKompetens. Det är kunskaper från nätverken Sveby, BeBo och BeLok som ska omsättas till utbildningar och delges så många personer som möjligt. Energimyndigheten delfinansierar utbildningarna vilket gör att de kan ges till mycket förmånliga priser för deltagarna.

Varför gå en eller flera av utbildningarna inom BeställarKompetens?

• Du får metoder och verktyg för att arbeta strukturerat och kvalificerat i energieffektiviseringsprojekt.
• Du får kunskaper om hur din organisation ska resurssättas för ett framgångsrikt projekt.
• Du får verktyg och praktiska erfarenheter för lönsamhetsberäkning.
• Du får kunskap om att formulera energikrav i upphandlingar och verifiera att de uppfylls.
• Du får verktyg för att genomföra driftanalys av byggnader.
• Du får förutsättningar för att bli en ännu bättre beställare och få det du vill ha i energiprojekt.

Så ta chansen till kompetenshöjning för dig och dina medarbetare till väldigt förmånliga priser!

Utbildningarna som samarrangeras av SABO och SKL

SABO och SKL samarrangerar en mängd utbildningar inom energieffektiv renovering och byggande. På kurserna får du kunskaper och praktisk tillämpning på plats, samt möjlighet att träffa kollegor från andra företag och kommuner att utbyta kunskaper med.

Utbildningar från Sveby

Tillämpning av Sveby och Energiavtal 12
Det här är en utbildning som ger dig kunskap om Svebys riktlinjer och hur du ska göra för att föreskriva Energiavtal 12 i anbudsförfrågningar. Med hjälp av dessa kunskaper kommer du att höja kvalitén och resultatet, både i själva anbudsförfarandet, men också i uppföljning av utförd entreprenad.

29 september i Stockholm, våren 2017 i Göteborg

Fördjupning inom energiberäkningar
Kursen för dig som vill kunna utföra beräkningar enligt Sveby. Här får du lära dig att använda Svebys brukarindata, väderdata, energiprestandaanalys och att använda verifieringsmall och beräkningar för att korrigera avvikelser och beräkna viten.

5 april 2017 i Stockholm

Utbildningar från kunskapsnätverket BeLok

Energirenovering av lokalbyggnader med Totalmetodiken
För en lyckad energirenovering behövs tillförlitlig information om hur mycket olika åtgärder kommer att spara, om de är kostnadseffektiva och vilken avkastning som kan förväntas. Vidare behövs en systematisk metod för hur energirenoveringen ska gå till för att kvalitetssäkra att den förväntade avkastningen uppnås. På den här 2-dagars-utbildningen med praktisk tillämpning får du lära dig visualisera företagsekonomiska möjligheter för energieffektivisering och att följa upp energianvändningen genom hela renoveringen.

1 och 22 november i Stockholm, 14 och 28 mars 2017 i Umeå, 16 och 30 maj i Malmö

Lönsamhetsmodeller och räknestuga
Kursen ger en översikt över befintliga lönsamhetsmodeller och hur olika lönsamhetsmodeller fungerar och relaterar till varandra. Kursen ger en ingående inblick i betydelsen av olika parametrar såsom kalkylränta, realränta, ekonomisk livslängd, teknisk livslängd med mera. Här får ni även lära er om konsekvenserna för utfall vid val av nivåer på olika parametrar. Ta gärna med en kollega från ekonomi eller byggprojektavdelningen!

17 november i Göteborg, 2 februari i Stockholm och 25 april i Umeå

Verktyg för driftanalys av lokalbyggnader
Intrimmade tekniska system, som drivs energisnålt, är nyckeln till en energieffektiv fastighet. För att lyckas behöver man kunna följa driften med hjälp av intensiv trendloggning – och använda en kvalitativ programvara för att analysera informationen. Här får du hjälp att komma igång med BeLoks verktyg för driftanalys – en heldag med både teori och praktisk tillämpning i dina egna byggnader.

26 oktober i Göteborg och 14 december i Stockholm

Kvalitetssäkrad upphandling
I många fall leder otydliga upphandlingar till att man inte når de mål som eftersträvas och att ansvarsförhållanden är otydliga både under och efter en genomförd entreprenad. Här är kursen som ger dig de verktyg du behöver för att kunna säkerställa kvalitén i upphandlingar och du får exempel på upphandlingstexter.

Datum ej bestämt men välkommen att anmäla ditt intresse för kursen!

Utbildningar från kunskapsnätverket BeBo

Bebo-processen och Glappet i Byggprocessen
Syftet med kursen är att bli en bättre beställare av ombyggnads- och nybyggnadsprojekt. Kursen behandlar vilka krav man bör ställa för att få rätt kompetens i projekten för att få den funktion och energiprestanda som man förväntat sig. Här får du verktyg och praktiska råd för tidigt programskede till färdigt projekt.

15 november i Malmö och våren 2017 i Stockholm

Räknestuga: investeringsbeslut i energieffektiviseringsåtgärder
Känner du dig osäker när det kommer till den långsiktiga ekonomiska lönsamheten för energieffektiviseringsåtgärder? Hur får jag in energieffektiviseringen i bolagets underhållsplan? Kan en energibesparande åtgärd verkligen räknas hem? Välkommen på en kurs i investeringskalkyler, med exempel från företag i bostadsbranschen.

13-14 oktober i Göteborg, 7-8 november i Umeå

Upphandling värmepump och FTX
Behöver du bättre beslutsunderlag för kalkylering vid upphandling av värmepumpar. Här är kursen som ger kunskap om hur man i AF-delar och rambeskrivningar för upphandling av värmepumpar och FTX ställer prestandakrav och vilka förutsättningar som är viktiga för att få en bra fungerande värmepumpinstallation. Du får också bättre och mer detaljerad kunskap om årsvärmefaktor, energitäckning och installerad effekt för värmepumpinstallationer i drift.

Våren 2017

Företagsförlagd kurs

Kurserna kan också ges företagsförlagda, om ni har önskemål om detta kontakta gabriella.castegren@sabo.se.

Målgrupp

Kurserna inom BeställarKompetens riktar sig till flera olika grupper inom företagen. Vissa kurser riktar sig till beslutsfattare och chefer, några till ekonomer och de flesta till personer som arbetar med energi. Vid flera av kurserna är det en fördel om ni kommer flera personer från företaget för att kunna ta del av kunskaperna utifrån era olika arbetsuppgifter.

Anmälan

Anmälan sker via SABO:s utbildningssajt, sabo.se/utbildning. Kurserna ges till och med september 2017 och du hittar aktuella datum för varje utbildning på SABO:s utbildningssajt som uppdateras löpande under projekttiden med nya tillfällen. Vi försöker anpassa utbudet efter intresse från både SKL:s och SABO:s medlemmar.

Frågor

Frågor om kursen besvaras av Gabriella Castegren, e-post gabriella.castegren@sabo.se.
 
Om SKL:s arbete med offentliga fastigheter
 
Tillsammans förvaltar den offentliga sektorn över 90 miljoner kvadratmeter. I SKL:s nätverk finns en enorm bredd, inte bara av olika slags fastigheter utan också i form av olika slags erfarenheter. För att ta tillvara och utveckla vår breda kompetens har vi gått samman för att bedriva gränsöverskridande utvecklingsprojekt som effektiviserar och förbättrar förvaltningen av våra gemensamma fastigheter.