Ur nyhetsbrevet: läs om två kommuners arbete med barns och ungas inflytande
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Elizabeth Englundh
Elizabeths inledningstext
 
Efter en lång ledighet är det skönt att vara tillbaka på arbetet igen. Det ger en känsla av att livet är i olika skeenden och att var sak har sin tid. Den här sommaren har jag flyttat från skärgården och blivit Stockholmsbo igen. Det innebär att jag kan ägna mer tid till kulturella aktiviteter än vad tiden medgav förut. Jag kommer att ha en praktikant under hösten och hon presenterar sig själv nedan. I övrigt ser jag fram emot en händelserik höst och gott samarbete med alla er andra som arbetar och verkar för att barn ska få rätt till sina rättigheter.

Elizabeth Englundh
Handläggare Barnets rättigheter, SKL
 
Meeri Wasberg, kommunstyrelsens ordförande i Haninge kommun
Elin Gustafsson, kommunalråd i Lunds kommun
Två politiker berättar om barns och ungdomars inflytande
 
Hur arbetar kommuner med barns och ungdomars delaktighet och inflytande på kommunala beslutsprocesser? Vi har ställt frågor till två politiker och två tjänstemän i Haninge kommun respektive Lunds kommun för att få veta hur hur deras arbete ser ut och vilka effekter de kan se, både på kort och lång sikt. 
Läs om hur Haninge kommun arbetar
Läs om hur Lunds kommun arbetar
 
Praktik på SKL
 
Jag heter Josefin Vesterlund och studerar termin tre inom Mastersprogrammet barnets bästa och mänskliga rättigheter vid Stockholms universitet. Under hösten 2016 kommer jag att genomföra min masterpraktik på SKL. Under min praktiktid kommer jag bland annat under handledning av Elizabeth Englundh genomföra en utvärdering av Skånes arbete med att tillämpa barnets rättigheter i sina verksamheter. Jag ser med glädje fram emot höstens arbete dels för att få ökad kunskap om hur implementeringen av frågor kring barnets rättigheter fungerar i svensk praktik dels att få erfara vilka eventuella hinder man kan se i praktiken.
I grunden är jag utbildad barnsköterska och arbetar på Astrid Lindgrens barnsjukhus med svårt sjuka barn. Har en socionomexamen samt en kandidatexamen inom barn- och ungdomsvetenskap.
Under mina studieår har jag bland annat utvecklat goda teoretiska kunskaper om FN:s konvention kring barnets rättigheter, men önskar få bättre kännedom kring praktiska verktyg för hur teori om barnets rättigheter kan omsättas i praktik.
 
Ny enkät rörande beslutsfattande om konventionen
 
I dagarna har SKL skickat ut den tredje enkäten som rör kommuners och landstings/regioners beslutsfattande om konventionsarbetet. Enkäten har skickats till diariet med sikte på den som samordnar arbetet med konventionen. Hjälp oss att hålla utkik efter enkäten så att vi får in så många svar som möjligt.
 
Arbetet med SKL:s remissyttrande
 
På SKL pågår det interna arbetet med att skriva remissyttrande på Barnrättighetsutredningens betänkande, ”Barnkonventionen blir svensk lag”, 2016:19. Den 15 september presenteras yttrandet för SKL:s beredningar och den 6 oktober tas yttrandet i AU.

Styrelsen för socialpolitisk förening bjuder in till remisseminarium angående Barnrättighets-utredningens betänkande den 12 september.
Information och inbjudan
 
Film om anmälningsskyldighet
 
Socialstyrelsen har tagit fram en film som vänder sig till alla som har anmälningsskyldighet.
Se filmen Till dig som är anmälningsskyldig
Handbok om kvinnlig könsstympning
 
Länsstyrelsen Värmland, Landstinget i Värmland och Karlstads kommun presenterar en gemensam satsning till personal inom hälso- och sjukvård, elevhälsa, socialtjänst och andra berörda myndigheter samt ideella föreningar som kommer i kontakt med personer som kan ha utsatts eller riskerar att bli könsstympade.
Ladda ner handboken
Ny avhandling om socioemotionella program
 
Avhandlingen från Linköpings universitet visar att socioemotionella program inte är bra för alla elever.
Mer info på webbplatsen skolverket.se