Bra att ersättningssystem skjuts fram
 
Regeringen skjuter fram införandet av ett nytt ersättningssystem i mottagandet av ensamkommande barn och unga till juli nästa år. Det är ett bra beslut, anser SKL.

– Nu får kommunerna större möjligheter att hinna ställa om sina verksamheter så att de barn och unga som flytt till Sverige från andra länder kan få ett bra mottagande, säger SKL:s ordförande Lena Micko.
Ersättningsnivåerna är dock oförändrade
 
Hälsoväxlingen dras tillbaka
 
Regeringen har meddelat att förslaget om hälsoväxling dras tillbaka. Förslaget var felriktat och hade blivit dyrt för arbetsgivare i kommuner och landsting, något SKL poängterat i kontakter med regeringen. Arbetet som parterna har genomfört har gett det resultat SKL ville.
SKL kommenterar hälsoväxlingsförslag
 
Nytt stöd till socialtjänsten
 
SKL har i samarbete med Socialdepartementet tagit fram metodverktyget Innovationsguiden för att utveckla innovativa lösningar i offentlig sektor. Hösten 2016 har alla svenska kommuner möjlighet att söka stöd till sitt utvecklingsarbete inom den sociala barn- och ungdomsvården. 
Sista ansökningsdag är den 30 september
 
Bra med fler lärarplatser
 
Det är positivt att regeringen vill skapa fler platser på lärarutbildningen och införa allmän lovskola, anser SKL. Samtidigt uppmanar förbundet regeringen att skicka ut Skolkommissionens betänkande på remiss, vilket regeringen indikerat att den inte tänker göra.
SKL kommenterar regeringens skolförslag
 
Mer från förbundet
 
Byggare behöver konkurrens
Det är möjligt att bygga prispressade bostäder även i Sverige. Ökad konkurrens skulle tvinga byggbranschen att öka produktiviteten och sänka kostnaderna, svarar SKL tillsammans med SABO.
Slutreplik om byggande
Nytt från omvärlden
 
Ny åtgärdsplan för att motverka narkotikadödlighet
Socialstyrelsen har fått i uppdrag att föreslå en åtgärdsplan med särskild inriktning på att motverka narkotikarelaterad dödlighet. Planen ska bland annat tydliggöra olika aktörers roll i arbetet med att minska dödligheten.
Uppdraget ska genomföras i samråd med bland andra SKL

Regeringen: Goda utsikter för svensk ekonomi, men  utmaningar kvarstår
Finansdepartementets nya prognos visar att sysselsättningsgraden kommer att öka nästa år och att arbetslösheten kommer att minska. Förra årets höga flyktingmottagande belastar dock fortsatt den offentliga sektorns ekonomi åren 2016-2018.
Finansministern: "Välfärden behöver stärkta resurser för att kommunerna ska klara sina åtaganden mot medborgarna"

Förslag på nya beskattningsregler vid bostadsförsäljning
Regeringen vill förändra beskattningsreglerna för den som säljer sin bostad. Genom att slopa taket för uppskov under en fyraårsperiod ska fler få incitament att flytta, så att tillgången till större bostäder kan öka.
Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2017 
VD:s krönika
 
Kommunernas fordran på staten
Flera medier uppmärksammar nu att Migrationsverket släpar efter med sina ersättningar till kommunerna i asyl- och flyktingmottagandet. Myndigheten är skyldig kommunerna mångmiljardbelopp och den totala skulden blir allt större.

SKL har arbetat länge för att skulderna – som gäller bland annat ersättningar för kommunernas kostnader för omsorg, boenden och skolgång – ska betalas. Men nu flaggar en del kommuner för att de måste ta lån för att hantera situationen. Andra undersöker möjligheten att koppla in Kronofogden. Ytterst är det de barn och vuxna som ska få ett bra mottagande som riskerar att drabbas när Migrationsverket sviker.

Så här kan det inte fortsätta. Migrationsverket måste få ordning på sin verksamhet. Om myndigheten inte förmår att åstadkomma effektiviseringar, då får den börja betala ut ersättningar genom schabloner och kontrollera kommunernas underlag i efterhand. Att, som nu, hålla på och debattera internt om det är så att myndighetens ineffektivitet beror på lata medarbetare födda på 80-talet är knappast vägen framåt…

När det gäller just mottagandet av ensamkommande barn och unga vill regeringen införa ett schabloniserat system där ersättningar betalas ut automatiskt. Det är bra. Möjligheten ökar då att kommunerna, i alla fall på detta område, får sina ersättningar utbetalda i tid.

Förslaget var från början att det nya systemet skulle börja gälla vid årsskiftet, men i dag gick regeringen SKL och kommunerna till mötes och sköt fram införandet av systemet till juli nästa år. Kommunerna får därmed mer tid att ställa om för att kunna ta emot de barn och unga som flytt till Sverige på ett bra sätt. Däremot förändrar inte regeringen de föreslagna ersättningarna, som inte täcker kommunernas kostnader. Men i och med att införandet av systemet senareläggs kan vi nu fortsätta diskussionerna med regeringen om att nivåerna behöver revideras.

Regeringen tar alltså ett steg framåt, medan Migrationsverket fortfarande har mycket att bevisa. Kanske behöver myndigheten ta intryck av Rosenbad?

Håkan Sörman

Tidigare krönikor