Så jämställda är kommuner och landsting
 
För första gången finns nu en samlad rapport med könsuppdelade nyckeltal för politisk representation, arbetsvillkor och service till invånarna. Rapporten visar på stora lokala och regionala skillnader mellan kommuner och landsting.

– Jämställdhet är både en rättighet för våra invånare och en fråga om kvalitet och effektivitet i våra verksamheter. Med Öppna jämförelser Jämställdhet får våra medlemmar en konkret möjlighet att se hur de ligger till i förhållande till varandra, säger Hans Karlsson, chef för avdelningen för vård och omsorg på SKL.
Stockholm och Kalmar i topp
 
Större regioner behövs 
 
Landets regionala samhällsorganisation behöver ändras. Landstingens olika storlekar ger inte likvärdiga förutsättningar för att garantera tillgång till samma form av vård. SKL har länge varit pådrivande om att Sverige behöver delas in i färre slagkraftiga regioner. 
Lena Micko om Indelningskommitténs förslag
 
Kommuner ordnar insatser för utsatta grupper
 
Kommunerna tar ett stort ansvar för att stödja grupper som står långt från arbetsmarknaden. 100 000 individer ingick i olika insatser under 2015 visar en rapport från SKL. Enligt rapporten gick drygt en tredjedel av de som avslutade sina kommunala arbetsmarknadsinsatser, till arbete eller studier.
Kommunerna lade under 2015 4,6 miljarder kronor på arbetsmarknadsåtgärder
 
Mer från förbundet
 
Felaktig tolkning av lagen om omhändertagande av barn
Högsta förvaltningsdomstolen har beslutat att inte pröva en dom där en kommun nekats att omhänderta ett barn med rumänskt medborgarskap enligt LVU. SKL menar att lagen tolkats fel i domen och denna tolkning drabbar barn som far illa.
SKL anser att lagstiftningen måste förtydligas

"Oberoende instans" löser inte korruption
Det finns redan tydliga jävsregler för att motverka vänskapskorruption. I ett inlägg i DN Debatt ges en onyanserad bild om hur kommunala revisionen hanteras med en "oberoende instans" som förslag till lösning.
Replik om korruption

En helt (o)vanlig skola
SKL:s skolblogg uppmärksammar läraren Jimmy Akelius som bloggar om Visättraskolan - "en helt (o)vanlig skola". Lärarens beskrivning är ett lysande exempel på hur bra och viktigt det är att professionen hörs i debatten om skolan, enligt skolbloggen.
SKL:s skolblogg

Attrahera framtidens arbetskraft
Caroline Olsson, sektionschef på SKL:s avdelning för arbetsgivarpolitik, tipsar om läsning på SKL:s arbetsgivarblogg om Linköpings kommuns rekryteringsarbete.
SKL:s arbetsgivarblogg 
Nytt från omvärlden
 
Stärkt meddelarskydd i privat bedriven välfärd
Regeringen föreslår att anställda med flera i privat bedriven men offentligt finansierad skola, vård och omsorg ska få ett stärkt meddelarskydd. 
Lagen föreslås träda i kraft den 1 januari 2017

Ny generaldirektör utnämnd för Konsumentverket
Regeringen har utnämnt Cecilia Tisell till ny konsumentombudsman (KO) och generaldirektör för Konsumentverket. 
Har tidigare varit vikarierande KO och GD för Konsumentverket

Farliga kemikalier ska bort från barnens miljö
Regeringen föreslår i budgetpropositionen kemikaliesatsningar på 375 miljoner kronor fram till 2020. 
Satsningen ska särskilt fokusera på insatser för barn och unga

Nya samverkansgrupper ska utveckla regeringens innovationspolitik
Grupperna består av representanter från näringslivet, offentlig sektor och akademin. De ska arbeta med frågorna Nästa generations resor och transporter, Smarta städer, Cirkulär och biobaserad ekonomi samt Uppkopplad industri och nya material.
Lista på medlemmarna
 
VD:s krönika
 
Bra vård har också utmaningar

SKL, landstingen och regionerna lyssnar till kritiken som riktas mot sjukvården, bland annat i helgens rikstäckande manifestationer. Vi arbetar med de utmaningar som finns.

Sverige har generellt sett en bra vård. Det är fel att tala om kris. Det är viktigt att framhålla. Våra medicinska resultat är i topp i internationella jämförelser. I fjol genomfördes uppåt 30 miljoner läkarbesök och närmare 40 miljoner besök hos annan vårdpersonal. Allra oftast är patienten nöjd med den goda och säkra vård som ges.

Att fortsätta utveckla vården handlar om att göra den mer jämlik, tillgänglig och säker. På många håll är arbetsmiljön bra, på andra håll brister den. Där behövs det insatser.

Det pågår också ett stort förbättringsarbete. Som exempel har antalet skador som uppstår i vården minskat kraftigt de senaste åren. Så måste det fortsätta. Därtill införs det standardiserade vårdförlopp för att korta vårdtiderna och för att göra vården mer jämlik för patienterna. Ytterligare insatser för att göra vården mer tillgänglig handlar om att underlätta för patienter att komma till rätt instans. I dag tar sig många till en akutmottagning, när de egentligen kan få ännu bättre vård på en vårdcentral. Vård i rätt instans ger inte bara högre kvalitet, det gör också att kompetens används bättre.

Som ett led i arbetet för en bättre arbetsmiljö enades SKL och fackförbunden i vår sektor nyligen om 25 insatser för friskare arbetsplatser i hela välfärden. I somras startade vi gemensamt en arbetsmiljöutbildning riktad till chefer och skyddsombud. SKL ser också över frågan om arbetstider tillsammans med Vårdförbundet. Arbetsgivarna arbetar med många olika åtgärder, till exempel anställs ny personal som ska jobba med vårdnära serviceuppgifter för att avlasta vårdpersonalen.

Välfärden har Sveriges mest engagerade medarbetare, och många nya behöver rekryteras. Kommuner, landsting och regioner strävar efter att erbjuda alla attraktiva arbetsvillkor. Vi har kommit långt när det gäller att erbjuda vård i toppklass, men vi har en del kvar att göra.

Håkan Sörman

Tidigare krönikor