Bra med generellt permanent statsbidrag
 
Det är många bra förslag i höstens budgetproposition från regeringen, anser SKL. Förbundet välkomnar bland annat att regeringen ska betala ut tio miljarder kronor till kommuner och landsting i ett generellt och permanent statsbidrag.

– Vi är självklart nöjda med att regeringen har hörsammat kommunernas och landstingens tuffa situation och därför nu permanentar ett generellt statsbidrag på tio miljarder kronor per år. Även om de pengarna inte på långt när kommer att räcka till allt som det kan låta ibland, säger SKL:s ordförande Lena Micko.
SKL kommenterar regeringens höstbudget
 
Dags att staten ersätter miljardskuld
 
Migrationsverkets skuld till kommunerna har vuxit till tio miljarder kronor. SKL kräver nu att kommuner och landsting omgående får den ersättning som de är berättigade till.
SKL vill att regelverket för hur ersättningen betalas ut ändras
 
Tillförordnad VD för SKL utsedd
 
SKL:s arbetsutskott har utsett Lena Dahl till tillförordnad VD för SKL.
Lena Dahl är i dagsläget chef för avdelningen för administration på SKL.
Tillträder den 1 oktober
 
Gott betyg till sjukhusvården
 
Patienternas helhetsintryck av sjukhusvården är gott. Men de vill vara mer delaktiga och involverade i sin egen vård. Det visar Sveriges största mätning av patienternas åsikter om vården.
Nöjda med tillgängligheten
 
Kompetenslyft ska underlätta rekrytering
 
SKL och Kommunal har träffat en överenskommelse om extratjänster. Detta med anledning av ett statligt finansierat kompetenslyft för tidsbegränsat anställda arbetstagare inom äldreomsorg och hälso- och sjukvård.
Omfattar totalt 10 000 utbildningsplatser
 
Vård till asylsökande kartlagd
 
150 000 personer sökte asyl i Sverige i fjol. Nu finns en sammanställning över den vård som asylsökande tagit emot. Sammanställningen visar bland annat att antalet asylsökande som fått en hälsoundersökning nästan fördubblades mellan 2014 och 2015.
Störst ökning av besök i primärvården
 
Mer från förbundet
 
Upphandling av bostäder går in i ny fas
SKL:s nationella upphandling av bra och prispressade permanenta bostadshus väcker fortsatt stort intresse och går nu in i en ny fas. Det är dags för leverantörer att lämna anbud.
Ska underlätta för kommuner att få fram bra bostäder snabbt

Så kan överbeläggningar förebyggas och hanteras
SKL har samlat in data som visar att överbeläggningarna ökar på de flesta sjukhus. Men det finns landsting och sjukhus som minskar antalet överbeläggningar. I en ny rapport presenteras hur det är praktiskt möjligt att tackla problemen.
Rapporten visar på effektiva verktyg och arbetsätt

Heltidsjobb en aktuell fråga på ordförandedag
Varje år arrangerar SKL en ordförandedag dit majoritets- och oppositionsråd från kommuner, landsting och regioner bjuds in för diskussion om aktuella välfärdsfrågor. I år talade bland annat statsminister Stefan Löfvén, skriver Helene Fritzon, ordförande i SKL:s förhandlingsdelegation i ett blogginlägg.
Heltidstjänster en av frågorna som diskuterades
Fler bloggar från SKL
Nytt från omvärlden
 
Vikarierande generaldirektör på Migrationsverket
Mikael Ribbenvik blir vikarierande generaldirektör och chef för Migrationsverket. 
Efterträder Anders Danielsson

Statssekreterare hos Anna Ekström utsedd
Erik Nilsson blir statssekreterare hos gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström.
Tidigare statssekreterare på arbetsmarknadsdepartementet

Utredare utsedd för nationell samling för läraryrket
Björn Åstrand har fått i uppdrag av regeringen att föreslå åtgärder som ska ge lärare, förskollärare, rektorer och förskolechefer bättre förutsättningar att utföra sina uppdrag.
Arbetet ska ske i dialog med parterna

Ny statssekreterare på Arbetsmarknadsdepartementet
Anders Kessling blir statssekreterare hos arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson.
Kommer närmast från SIRF

Ny ordförande för Skolkommissionen
Regeringen har utsett ledamoten av Skolkommissionen
Jan-Eric Gustafsson till ny ordförande.
Efterträder Anna Ekström

Arbetsförmedlingen: "Brist på arbetskraft i mindre kommuner hotar sysselsättningen"
Under de närmaste 15 åren kommer bristen på arbetskraft att bli allt svårare i mindre och medelstora kommuner. Det bedömer Arbetsförmedlingen i en ny rapport.
Kan få stora konsekvenser

Storstäder backar i näringslivsranking
Av landets 15 kommuner med över 100 000 invånare är det endast tre som förbättrar sig i årets ranking av det lokala företagsklimatet från Svenskt Näringsliv.
Ta del av hela rankingen

EU bör ange regler för utstationering av arbetskraft 
Bestämmelser för utstationering av arbetstagare i Europa bör fastställas på EU-nivå. Det framhåller den europeiska regionkommittén i ett yttrande.
Pressmeddelande från regionkommittén
VD:s krönika
 
Enklare att bygga bostäder
Allt fler kommuner har brist på bostäder. Av det skälet har SKL dragit igång en nationell upphandling som ska göra det enklare för kommuner att snabbt få fram bostäder av hög kvalitet – till lägre kostnader än vanligt.

Målet är att upphandla ett ramavtal som låter såväl kommuner som kommunala bolag beställa permanenta flerbostadshus från skickliga och kvalitativa företag. Arbetet, som genomförs med hjälp av SKL Kommentus Inköpscentral (SKI), startade i början av året och gensvaret blev stort direkt – från både kommunerna och branschen.

Vi har frågat kommunerna vilka behov de vill att ramavtalet ska fylla. Vi har också bjudit in arkitekter och branschorganisationer för byggföretagen till samarbete för att kunna utforma upphandlingen på bästa möjliga sätt.

Nu går upphandlingen in i en ny spännande fas. Efter att SKI fört en så kallad konkurrenspräglad dialog med utvalda leverantörer, är det dags för leverantörerna att lämna anbud enligt fastställda krav och utvärderingskriterier. Jag kan inte gå in i detaljer här, men utöver höga ambitioner vad gäller exempelvis kostnader, byggtid och hållbarhet så värnar vi också utformning och flexibilitet. Kommuner ska själva kunna välja till exempel antal våningar och lägenheter. Flexibiliteten vill kommuner ha för att det upphandlade avtalet ska fylla varierande behov och för att husen ska passa in i olika miljöer. Upplägget gör upphandlingen unik.

Så håll ögonen öppna. Planen är att kommuner och kommunala bolag ska kunna börja köpa de upphandlade bostäderna i början av nästa år. SKL och SKI kommer att arbeta fram stöd om hur dessa köp går till. För oss handlar det om att bistå kommuner i det viktiga välfärdsuppdraget om att erbjuda bostäder för alla.

Håkan Sörman

Tidigare krönikor