Kommuner och landsting ska bli bäst på jämställdhet
 
SKL presenterar ett nytt jämställdhetsprogram för att ytterligare öka jämställdheten i vår sektor. För att ge kvinnor och män likvärdiga möjligheter till karriär och löneutveckling behövs ett aktivt och kraftfullt jämställdhetsarbete.

Jämställdhetsprogrammet består av åtta bärande punkter. Bland dem finns bland annat behovet av förändringar av lönerelationer, ökad lönespridning och fler karriärvägar i kvinnodominerade yrken, att heltid ska vara norm samt aktivt arbete för att uppnå jämställdhet på chefsnivå.
Jämställdhetsprogrammets åtta punkter
 
Grundlösa anklagelser om lönepengar
 
Uppgifter i medier om att statliga pengar för lärares lönelyft inte blir utnyttjade av kommunerna är oriktiga. Kommunerna har fram till 1 november på sig att rekvirera bidraget, något som är en omfattande och tidskrävande process.
Omgärdat av detaljerat regelverk
SKL:s skolblogg om anklagelserna
 
Heltid som norm ökar jämställdheten
 
Socialdepartementet hävdar i en rapport att tjänstepensionen förstärker inkomstskillnader. Men systemet för tjänstepension är könsneutralt. Det är när förvärvslivet blir jämställt som pensionen blir jämställd, menar SKL.
Heltid som norm är en framtidsfråga
 
Initiativ för ökad tillgång till e-böcker
 
Folkbiblioteken vill att SKL fortsätter att arbeta för att de ska kunna bredda sitt utbud av e-böcker, visar en studie. Nu utreds möjligheten att göra en nationell upphandling.
Många e-böcker är idag för dyra
 
Sommaren i vården
 
Trots en periodvis ansträngd sommarsituation har landstingen sammantaget levererat en god och säker vård. Personalens engagemang och gott samarbete med kommunerna är två av nyckelfaktorerna.
Tidig planering effektivt
 
Mer från förbundet
 
Reviderad fördelning av de tio ”välfärdsmiljarderna”
Nu finns en reviderad beräkning av fördelningen mellan kommuner och landsting av de tio miljarder som aviserades tidigare i år. Beräkningen bygger på uppgifter till och med augusti. 
Fortfarande preliminär beräkning

Trelleborg tilldelas innovationspris
Grattis Trelleborg! Kommunen tilldelades SKL:s och Vinnovas nyinstiftade innovationspris för sitt arbete med att digitalisera invånarnas ansökningar av ekonomiskt bistånd.
"Modigt och tillitsbaserat"

Nu vässas patientsäkerheten
En undersökning där cirka 50 000 journaler från 60 sjukhus granskades visar att allt färre skadas, och att antalet patienter som avlidit till följd av vårdskada halverats under senaste åren.
825 000 operationer utförs varje år
SKL:s vårdblogg om patientsäkerhet
Nytt från omvärlden
 
Regeringen föreslår utökad rätt till komvux
Regeringen föreslår utökad rätt att delta i komvux på gymnasial nivå för att uppnå behörighet till högskola och yrkeshögskola. Kravet på att ha en examen från ett yrkesprogram i gymnasieskolan för att läsa på komvux tas bort.
Halv miljard avsatt

Anneli Hultén blir ny landshövding i Skåne län
Regeringen har utsett Anneli Hultén till ny landshövding i Skåne. Hultén har tidigare varit kommunstyrelsen ordförande i Göteborgs kommun.
Tillträder 1 oktober

Hillevi Engström lämnar uppdraget som samordnare 
Regeringens nationella samordnare mot våldsbejakande extremism, Hillevi Engström, lämnar sin tjänst för att återgå till jobbet som kommundirektör i Upplands Väsby. 
Efterträdare ännu ej utsedd

Nytt bidrag ska stärka specialpedagogiken 
Skolverket har beslutat om ett bidrag som syftar till att stärka lärares specialpedagogiska kompetens. Skolverket betalar ut 14 miljoner kronor som bidrag till handledare och lärare.
Möjligt att söka statsbidrag fram till läsåret 2018/2019
VD:s krönika
 
Nyansering om lönebidrag – och farväl
Skolverket bedömer att 600 miljoner kronor i statligt bidrag till höjda lärarlöner kan frysa inne i år. Det har fått såväl ministrar som fackliga företrädare att rikta stark kritik mot kommunerna. Men här har kritikerna haft alldeles för bråttom.

Ingen vet ännu vad det faktiska utfallet blir. Kommunerna kan begära att få bidraget utbetalt fram till den 1 november. På SKL har vi inte fått några signaler om att det finns kommuner som inte kommer att begära att få ta del av statsbidraget.

Däremot vet vi att regelverket för statsbidraget, precis som för många andra riktade statsbidrag, är omständligt. Kommunerna måste bland annat redovisa detaljerade uppgifter om lärarna som ska få ta del av pengarna, till exempel om tjänstgöringsgrad och i vilka årskurser och ämnen undervisningen sker. Innan det ska kommunerna även avgöra vilka lärare som ska få höjd lön med stöd av bidraget. Detta tar tid, och många kommuner och skolor har kunnat påbörja arbetet först nu efter terminsstarten när de vet vilka lärare som arbetar hos dem.

Arbetet med statsbidraget pågår för fullt i kommunerna. Att misskreditera dem tjänar inget till. För kommunernas, och framför allt skolans skull, vore det bättre om regeringen istället minskade svårigheterna med de reformer som den själv initierat.

Detta om skolan, som mina krönikor ofta handlat om genom åren – så även denna sista. Efter tolv fantastiska år på SKL övergår jag nu i statens tjänst och blir landshövding i Jönköpings län (och jag lovar, jag ska inte glömma mitt ursprung). Jag tycker att vi lyckades med förväntningarna på sammanslagningen av Svenska Kommunförbundet och Landstingsförbundet – vi talar med en gemensam och starkare röst gentemot riksdag, regering och EU. Vi syns mer i debatten och leder också utvecklingen inom många av välfärdsområdena.

Det är väl ingen hemlighet att jag starkt drivit att vi måste sätta kvalitetsfrågorna i centrum, vilket främst tagit sig uttryck i alla de Öppna jämförelser vi gör, nu totalt inom 18 områden. Fortfarande är vi bara i början – mer av analys behövs för att vi ska kunna driva förbättringsarbetet mer effektivt. Och då blir det som det bör vara – det är oss som medborgarna ska sätta sin lit till för en ännu bättre välfärd. Det är inte en uppgift för statliga myndigheter, som ofta granskar men sällan utvecklar.

Så tack för alla upplevelser genom åren – och tack för mig.

Håkan Sörman

Tidigare krönikor