Välkommet bostadsstöd men mer krävs
 
Regeringens investeringsstöd till hyresrätter och studentlägenheter kan bidra till att byggandet av bostäder ökar. Men det krävs fler insatser för att lösa den omfattande bostadsbristen.

– Investeringsstödet kan ge en positiv effekt, men ska ännu fler kunna få tillgång till en egen bostad måste det bli möjligt att bygga bostäder i fler lägen där många vill bo, byggprocesserna behöver snabbas upp och de ekonomiska förutsättningarna på bostadsmarknaden behöver förbättras, säger SKL:s ordförande Lena Micko.
Åtgärder som SKL vill att regeringen vidtar
 
Rena fakta om välfärden
 
Svensk välfärd hör till de bästa i världen. Men det finns också utmaningar. I skriften Rena fakta om välfärden vill SKL belysa båda sidor och försöka ge hela bilden av välfärden, med statistik och fakta. Till exempel att 8 av 10 grundskolor klarar målen i alla ämnen.
Uppdaterad version med färsk statistik
 
Bra med samarbete mellan olika nivåer
 
Migration, utsatta EU-medborgare, Brexit och sammanhållningspolitik var några ärenden som diskuterades på mötet med SKL:s arbetsutskott, civilminister Ardalan Shekarabi och svenska EU-parlamentariker.
Gemensamma utmaningar gör samarbete viktigt
 
Mer från förbundet
 
Ekonomirapporten hösten 2016
Höstens ekonomirapport från SKL presenteras 5 oktober klockan 10.00 och innehåller en bedömning av det ekonomiska läget fram till 2020. Rapporten visar bland annat att kostnaderna för kommuner och landsting ökar snabbare än intäkterna.
Inbjudan till webbsändning 

Hur bemöter vi elever som agerar utmanande?
SKL:s skolblogg ställer sig frågan, apropå mediarapporteringen om hur elever hålls nedtryckta av personal i skolan, om vad som kan förebyggas genom bättre arbete och ytterligare kunskaper. 
SKL:s skolblogg

Vårdinspiration från Alaska
SKL:s vårdblogg skriver om lärdomar och inspiration efter ett besök i Alaska där vården bland annat ska leverera hälsa och välbefinnande åt de 65 000 människor som räknas som ursprungsbefolkning. Och om vårdteam som bland annat kan bestå av beteendevetare.
SKL:s vårdblogg
Nytt från omvärlden
 
Rädda katastrofberedskapen för dricksvattenförsörjning
SKL och Svenskt Vatten har skickat en skrivelse till regeringen med anledning av att Nationella Vattenkatastrofgruppen kan komma att läggas ner. Gruppen är av vital betydelse för den kommunala dricksvattenförsörjningen i beredskaps- eller katastroflägen, skriver organisationerna.
Dricksvatten är landets viktigaste försörjningssystem

Utredning om insyn i välfärden inlämnad till regeringen
Utredningen föreslår bland annat att offentlighetsprincipen även ska gälla i offentligt finansierad, privat utförd vård och omsorg.
Föreslås träda i kraft 1 januari 2019 

Landstingen föreslås bli huvdmän för sprututbyte
Regeringen föreslår att landstinget ska bli ensam huvdman för att ansöka om och driva sprututbytesverksamhet.
Föreslår också sänkning av åldergränsen för sprututbyte

Nytt stöd för renovering och energieffektivisering 
Fastighetsägare kan nu söka stöd hos länsstyrelsen för att renovera och energieffektivisera hyresbostäder i områden med socioekonomiska utmaningar.
Boverket om stödets kravprofil

Bidrag för personalförstärkning i skolbibliotek
Kommunala och fristående skolhuvudmän kan nu söka statsbidrag för personalförstärkningar i sina skolbibliotek. 
Sista anslökningsdag 28 oktober
 
Vd:s krönika
 
Migrationsverket fel ute
Företrädare för Migrationsverket ifrågasatte i förra veckan i DN om kommuner är intresserade av att komma ur dyra avtal för boendeplatser för ensamkommande barn och unga eftersom staten ändå ersätter kostnaderna. Det är grundlösa anklagelser.

Kommunerna tog emot 34 000 ensamkommande barn och unga under fjolårets historiskt stora asylmottagande. Över hela landet gjordes fantastiska insatser. Nu, när mottagandet inte är lika stort, är det många boendeplatser som inte används.

Kommunerna kunde i höstens svåra läge inte veta hur länge den stora mängden boendeplatser skulle behövas. Staten avtalade dock med kommunerna om att de skulle ha många lediga platser i beredskap. Det är orsaken till dagens situation.

Ännu en invändning mot Migrationsverkets uttalande är att det är orimligt att kommuner medvetet skulle belasta den offentliga ekonomin. Dessutom är Migrationsverket skyldigt kommunerna mångmiljardbelopp i försenade ersättningar. Varför skulle kommuner vilja dra på sig ännu fler obetalda ersättningar? Särskilt nu när staten minskar ersättningarna?

Nej, Migrationsverket är fel ute. Det var myndigheten vid ännu ett tillfälle förra veckan när en talesperson uppgav för SvD att SKL ”godkänt” modellen för hur nyanlända med uppehållstillstånd ska anvisas till kommunerna. Visst har vi ställt oss bakom att modellen ska ta hänsyn till befolkning, övrigt mottagande och arbetsmarknad. Men vi har också varit tydliga med att modellen inte fångar in kommunernas faktiska möjligheter att ta emot nyanlända, och då har vi särskilt lyft fram bristen på bostäder. Det finns möjligheter till omfördelning mellan kommuner inom ett län, men det bör även finnas mellan länen.

Att ducka för det egna ansvaret bakom SKL:s namn och att komma med grundlösa anklagelser är inte vägen framåt. Migrationsverket har mycket att ta tag i själva. Gör det istället.

Lena Dahl

P.S. Det här är min första krönika som tf vd på SKL. Jag kommer att skriva krönikor fram tills en ny vd rekryterats, vilket troligen blir framåt våren. Trevlig läsning!


Tidigare krönikor