SKL förvärvar Inera AB
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
SKL förvärvar Inera AB
 
Företaget Inera AB kommer att bli en del av SKL. Idag ägs bolaget av samtliga landsting och regioner, men nu kommer även kommunerna att erbjudas att bli delägare och därmed kunna köpa digitala tjänster av Inera. Verksamheten inom Inera har hittills varit inriktad på hälso- och sjukvårdsområdet, men kommer nu att omfatta betydligt fler områden.

SKL förvärvar Inera AB, skl.se
Enklare samverkan för en smartare välfärd
 
SKL "smyglanserar" nu samverkansportalen Dela Digitalt! Kommuner, landsting/regioner och statliga myndigheter kan dela med sig av resultat och erfarenheter i egen verksamhetsutveckling, och även samverka i gemensamma lösningar. Gå in och dela med dig redan nu!

Om Dela Digitalt, skl.se
Deladigitalt.se
Kom med förslag till Offentliga Rummet
 
Nu är vi i full gång med planeringen inför Offentliga Rummet 2017 som kommer att äga rum i Sundsvall 30/5-1/6. Var med och påverka innehållet genom att lämna förslag och idéer till oss.

Lämna dina idéer på offentligarummet.se
 
Nominera till utmärkelsen Guldtrappan
 
Nu är det hög tid att nominera skolhuvudmän till Guldtrappan 2017, gör det senast 31 oktober 2016. Guldtrappan är en kvalitetsutmärkelse till kommuner och andra skolhuvudmän som arbetar långsiktigt och strategiskt för skolutveckling i en digital värld.

Ett viktigt mål med utmärkelsen är att sprida exempel runt om i landet, att lära av varandra och dela med sig av utmaningar och möjligheter. Nomineringen är öppen för alla och baseras på sju kriterier.

Om Guldtrappan, skl.se
Guldtrappans kriterier, diu.se
Påminn dina beslutsfattare om DigiGov
 
Ledande politiker och beslutsfattare från stat, myndigheter, organisationer och representanter inom kommun och landsting träffas på topparledarforumet DigiGov den 29-30 november för att diskutera hur det ska bli möjligt att öka takten i offentlig sektors digitalisering. DigiGov arrangeras av regeringen och SKL.

Om DigiGov, Digigov.se
Konferenser
 
Nationella e-hälsodagen 2016
Den 9 november 2016 arrangeras e-hälsodagen på Karolinska Institutet. Programmet tar avstamp i de tre insatsområden som beskrivs i "Vision e-hälsa 2025", som undertecknats av regeringen och SKL. E-hälsodagen bjuder på ny kunskap, intressanta exempel och inspiration för alla som verkar på e-hälsoarenan. 

Nationella e-hälsodagen, e-halsomyndigheten.se
Ett mycket välkommet beslut!
 
Per Mosseby
Efter en intensiv och rolig vår, känns det som att den här hösten gott och väl kommer att överträffa det mesta! Det är så otroligt mycket på gång, och jag är särskilt glad över de grundläggande förutsättningar för fortsatt utveckling, som nu börjar komma på plats – ofta efter flera års arbete. Vi är många som har visioner för framtiden, och många av dem måste bottna i någon typ av stabil grund eller plattform.

Ett färskt exempel: helt nyligen tog SKL:s styrelse det konfirmerande beslutet att Inera AB ska bli ett bolag inom SKL Företag och ägas av både kommuner, landsting och regioner. Ett sådant ägarskap är en förutsättning för att ägarna ska kunna använda sig av Ineras tjänster och det är särskilt glädjande å kommunernas vägnar. Medan landsting och regioner har flera års erfarenhet av att utveckla gemensam infrastruktur och gemensamma tjänster, finns inget motsvarande på kommunsidan. Den bristen blir nu möjlig att åtgärda, och öppnar dessutom för ökad samverkan mellan kommuner och landsting/regioner! Ja, det kommer att ta tid innan vi är där, men nu finns i alla fall en viktig förutsättning på plats!

Ett spännande exempel på gemensamma lösningar är Dela Digitalt, som nu finns och har börjat användas lite i smyg. Syftet med Dela Digitalt är att ytterligare stödja er medlemmar (och ytterst hela offentlig sektor) genom att göra det enklare att hitta ny kunskap, få inspiration och samverka. Hittills har vi enbart fått positiv respons på initiativet och redan nu finns många exempel på framgångsrik verksamhetsutveckling. Det är dumt att inte återvinna det som är möjligt – sharing is caring!
 
Per Mosseby
Direktör, avdelningen för digitalisering
Om oss
 
Avdelningen för digitalisering på SKL samordnar och bidrar till utveckling av den pågående digitaliseringen i kommuner, landsting och regioner.