Gemensamma insatser krävs för att möta behoven inom sfi
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Gemesamma insatser krävs för att möta behoven inom sfi
 
Behovet av fler utbildade lärare inom sfi och svenska som andraspråk är mycket stort. SKL har tagit fram en samlad strategi som omfattar åtgärder från såväl staten som kommunerna.
Behovet av sfi-lärare är akut, det går inte att få fram så många lärare som behövs på kort tid. Därför behöver vi tänka nytt. Till exempel behövs nya former för e-lärande som kan stärka upp ordinarie lärarledd undervisning.


Per-Arne Andersson
avdelningschef
 
Samarbete ger bättre rehabilitering
 
För att förbättra rehabiliteringen för personer som saknar sjukpenninggrundande inkomst och har nedsatt arbetsförmåga, har SKL, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan kommit överens om en viljeinriktning. Genom ökat samarbete mellan myndigheter, kommuner och landsting är målet att den enskildes hälsa och ekonomi ska förbättras samtidigt som samhällsekonomin stärks.
 
Innovationspris till Trelleborg
 
Trelleborgs kommun har tilldelats SKL:s och Vinnovas nyinstiftade innovationspris för sitt arbete med att digitalisera invånarnas ansökningar av ekonomiskt bistånd.
 
 
Fler gymnasieelever tar examen
 
Andelen elever som tar gymnasieexamen ökar. Det visar rapporten Öppna jämförelser – Gymnasieskola 2016 där SKL jämför resultat mellan kommuner. Samtidigt finns det fortfarande en stor grupp som riskerar att hamna utanför arbetsmarknaden efter ofärdiga studier. En viktig utmaning är hur kommuner och skolor ska stödja och motivera dessa elever. Temat i årets rapport är nyanlända elever. Deras skolkunskaper kan variera från mycket goda till obefintliga.
 
Bättre resultat på gymnasiet för nyanlända genom språkstöd
 
En av de kommuner vars arbete med nyanländas utbildning som presenteras i Öppna jämförelser 2016 är Lycksele. På Tannbergsskolan har man valt att satsa på utveckla ämnesrelaterat språkstöd och anpassad studie- och yrkesvägledning för nyanlända elever. Detta har bidragit till minskade studieavbrott och förbättrade skolresultat för målgruppen i kommunen.
 
Oklarheter kring kommuners ansvar i förslag om validering
 
Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) pekar på en rad oklarheter kring kommunernas ansvar i sitt yttrande till förslagen i Utbildningsdepartementets promemoria ”Validering med mervärde”.
 
Konferenser:
 
Idékonferens om nya samverkansformer kring integration
 
Integration: Idéburna organisationer, Sveriges kommuner och landsting och Regeringskansliet bjuder in till konferens med anledning av att överenskommelsen på integrationsområdet avvecklas.
Gymnasiekonferens 2016
 
Gymnasieskolan: Höstens gymnasiekonferens fokuserar bland annat på skolforskning, utbildning för nyanlända, den kommande gymnasieutredningens förslag samt en satning på yrkesutbildningarna. Konferensen genomförs i Göteborg den 10-11 november, Stockholm den 14-15 samt den 17-18 november, och Malmö den 23-24 november.
 
Om arbete och integration
 
Nyhetsbrevet Arbete och integration kommer ut cirka en gång i månaden. Brevet vänder sig till dig som arbetar med frågor som rör arbetsmarknad, integration eller ekonomiskt bistånd inom en kommun. Har du tips på ämnen eller synpunkter/frågor kring innehållet? Kontakta: Johanna Kreicbergs

Nyhetsbrevet ges ut av arbetsmarknadssektionen som är en del av SKL:s avdelning utbildning och arbetsmarknad.