Försämrad ekonomi för kommuner och landsting
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Försämrad ekonomi för kommuner och landsting
 
Ekonomin för kommuner, landsting och regioner försämras framöver. Orsaken är att befolkningen ökar i snabbare takt än intäkterna. Detta visar SKL:s ekonomirapport. Bedömningen är att kommuner och landsting klarar nästa år utan större besparingar eller skattehöjningar, men att utmaningarna kommer därefter.

– Skatteunderlaget kommer under kommande år inte att öka i samma takt som under de senaste åren. Samtidigt gör befolkningstillväxten att kostnaderna tilltar snabbt, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på SKL.
47 miljarder i ökade kostnader
 
SKL förvärvar Inera - stärker digital utveckling
 
Det landstings- och regionägda bolaget Inera AB blir ett företag inom SKL. Syftet med förvärvet är att enklare kunna utveckla gemensamma digitala lösningar som bidrar till att effektivisera verksamheterna i kommuner, landsting och regioner.
Pressmeddelande
 
Nya regioner bör införas samtidigt
 
Färre och jämnstarka regioner behövs. Det är viktigt att tidplanen hålls och att förändringar införs samtidigt. Det slår SKL fast i sitt yttrande till Indelningskommittén. Kommitténs förslag är att tolv län går före och bildar tre regioner år 2019. 
SKL ser helst att hela den regionala förändringen genomförs då.
Samma geografi ger sammanhållen planering
 
Inga fler riksintressen bör få pekas ut – ännu
 
Statliga myndigheter bör inte få peka ut några nya områden av riksintresse förrän hela systemet för riksintressen gjorts om, skriver SKL i ett yttrande. Detta med anledning av att Naturvårdsverket vill utöka med 100 områden av riksintresse för friluftslivet.
Allvarligt hinder för nybyggnation
 
Mer krävs för att öka klimatsmart resande
 
Det krävs större statliga satsningar än i dag för att Sverige ska nå nationella mål om klimatsmart resande. Det skriver SKL i ett yttrande till ett delbetänkande från Miljömålsberedningen.
Mer pengar till spårbunden trafik behövs
 
Mer från förbundet
 
Sju punkter för att möta behoven inom sfi
Behovet av fler utbildade lärare inom sfi och svenska som andraspråk är mycket stort. SKL har tagit fram samlad strategi som omfattar åtgärder från såväl staten som kommunerna.
SKL:s sju förslag

Finansiering av järnvägsbygge måste lösas
Det är bra att regeringen tar ställning för en höghastighetsjärnväg mellan Stockholm, Göteborg och Malmö. Men finansieringen är ett problem som måste lösas. SKL förutsätter att regeringen återkommer med besked i den frågan.
SKL:s kommentar

SKL:s remissvar om Barnkonventionen blir svensk lag 
SKL har svarat på utredningen Barnkonventionen blir svensk lag.
Ta del av SKL:s remissvar (PDF)

Andra arbetssätt i vården
SKL:s vårdblogg skriver om att svensk sjukvård behöver utveckla andra arbetssätt: "Det har sedan många år funnits goda exempel, men det är enstaka öar. Nu tror jag landet har höjt sig och vi är på god väg mot en helhet".
SKL:s vårdblogg
Nytt från omvärlden
 
Migrationsverket avvecklar boenden
Migrationsverket behöver allt färre platser på tillfälliga asylboenden. Därför avvecklas runt 80 boenden fram till sista januari 2017. 
Migrationsverkets pressmeddelande med lista på boenden

Ny infrastrukturproposition presenterad
Den ekonomiska ramen föreslås uppgå till 622,5 miljarder kronor, vilket är drygt 100 miljarder mer än nu gällande plan.
Drift- och underhållsanslaget höjs med 47 procent

Regeringsuppdrag kopplat till det kommunala aktivitetsansvaret för ungdomar
Regeringen har beslutat om ett tilläggsdirektiv till utredningen Samordnare för unga som varken arbetar eller studerar.
"Ska främja erfarenhetsutbytet mellan kommuner"

Stöd till kommunala förvaltningar för avhoppare
Polisen ansvarar för att fördela tre miljoner kronor till kommunala förvaltningar. Pengarna ske ges som stöd till personer som vill lämna kriminella organisationer och nätverk.
Ansök senast 6 december

Nya arbetsmarknadssiffror från Arbetsförmedlingen
Arbetslösheten fortsätter att minska och särskilt bland unga.
Samtidigt ökar antalet arbetslösa som är födda utanför Europa. 
Statistik från Arbetsförmedlingen

Tillväxtverket listar regionerna med störst turismökning
Sommarturismen växer i Sverige, men ökningen är svagare jämfört med fjolåret, meddelar Tillväxtverket. 
Pressmeddelande med lista

 
 

 
Vd:s krönika
 
Mer måste till för minskade transportutsläpp
En av de viktigaste insatserna för att minska Sveriges utsläpp av växthusgaser och för att hejda den globala uppvärmningen är att öka det klimatsmarta resandet. Här krävs större statliga insatser än i dag.

En tredjedel av Sveriges utsläpp kommer från inrikestransporter. Bland dessa står vägtrafiken för drygt 90 procent av utsläppen. Kommuner, landsting och regioner byter därför snabbt ut fossila bränslen till förnybara i kollektivtrafiken. De arbetar också för att fler ska ställa bilen åt sidan och istället välja mer klimatsmarta trafikslag.

Den statliga Miljömålsberedningen föreslår nu ett mål om att kollektiv-, cykel- och gångtrafik ska stå för 25 procent av resorna i Sverige år 2025. Det är en ökning med fem procentenheter jämfört med i dag. Det är, tvärtemot vad det kanske låter, en stor ökning. Även om allt fler reser med kollektivtrafiken, så är det allt färre som cyklar.

Utöver lokala och regionala insatser måste staten göra mer än i dag för att målet ska nås. Miljömålsberedningen vill bland annat att staten satsar mer på stadsmiljöavtalen där staten medfinansierar lokala och regionala satsningar på utbyggd och förbättrad kollektivtrafik. Beredningen vill också att kommuner ska kunna ta ut lokala trängselavgifter från biltrafik, vilket ger incitament att välja andra trafikslag och tillför kommuner resurser till angelägna satsningar på kollektivtrafik och infrastruktur.

Detta är bra förslag, men det krävs ännu mer från statens sida. En viktig insats är till exempel att lätta på regler så att det kan byggas fler bostäder i kollektivtrafiknära lägen i städer och tätorter. Men framför allt måste staten satsa mer på infrastruktur, inte minst för spårbunden trafik. Vad gäller järnvägen är underhållet eftersatt sedan länge. På många håll i landet är järnvägen inte heller tillräckligt utbyggd. Det får färre människor att välja tåget i vardagsresandet framför bilen och flyget.

Sverige behöver, precis som alla andra länder, nu öka sitt engagemang i klimatfrågan. Det är ett ansvar vi har gentemot kommande generationer.

Lena Dahl

Tidigare krönikor