Färre sjukskrivningsdagar efter smärtrehabilitering
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Nationella statistiktjänsten används av landstinget i Kalmar län för uppföljning av sjukskrivningar.
Statistiktjänsten möjliggör effektiv uppföljning av sjukskrivningar
 
Landstinget i Kalmar län använder sedan i våras Ineras nationella Statistiktjänst för uppföljning och analys av sjukskrivningar på både enhetsnivå och landstingsnivå.
- Vi vill öka medvetenheten om nyttan med statistiken, vad den kan visa och vilka slutsatser man kan dra av det, säger Ann- Marie Brudin, överläkare och ansvarig för arbetet med Kalmars statistik.

Läs hela nyheten
 
Nya rekommendationer i digitaliserat beslutsstöd
 
Anders Fejer, Socialstyrelsen
Under året har Socialstyrelsens försäkringsmedicinska beslutsstöd (FMB) digitaliserats för att möjliggöra direktåtkomst i det elektroniska läkarintyget. Dessutom har flera rekommendationer inom psykiska diagnoser uppdaterats i beslutsstödet.
- Nu blir det enklare att skriva intyg. I och med att informationen är kodad får man relevant information när den behövs och läkaren behöver inte leta efter den på en webbsida, säger Anders Fejer, enhetschef för Vägledning för hälso- och sjukvården vid Socialstyrelsen.

Läs hela nyheten
 
Ny överenskommelse för försäkringsmedicinska utredningar
 
SKL och regeringen har ingått en ny överenskommelse om försäkringsmedicinska utredningar som gäller från den 1 november 2016 till 31 december 2017. Överenskommelsen har gjorts i väntan på en ny lag och innebär att staten reserverar medel för att ersätta landsting som, inom föreskriven tid, levererar särskilt läkarutlåtande, SLU, teambaserad medicinsk utredning, TMU, och
aktivitetsförmågeutredning, AFU, efter beställning från Försäkringskassan. Den nya överenskommelsen ersätter de två tidigare överenskommelserna; Försäkringsmedicinska utredningar i form av TMU och SLU och Pilotverksamhet för aktivitetsförmågeutredningar AFU.

Läs mer om överenskommelsen
 
Färre antal sjukskrivningsdagar efter smärtrehabilitering
 
Charlotte Post Sennehed
Patienter som har anställning och kortare sjukskrivning innan de genomgår multimodal smärtrehabilitering, MMR, har bäst nytta av behandlingen. Det visar en ny undersökning från Region Skåne. Enligt Charlotte Post Sennehed, leg. fysioterapeut/ergonom och doktorand vid Lunds universitet, fungerar MMR för många patienter.
– Många förbättras efter MMR, även om inte alla uppnår tillräcklig livskvalitet för att förväntas klara ett arbete.

Läs hela nyheten
 
Rapport klar för projektet Stöd för rätt sjukskrivning
 
Projektet Stöd för rätt sjukskrivning, SRS, har under 2016 genomfört fördjupade utredningar om förutsättningarna för att utveckla ett IT-baserat bedömningsstöd för sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen. Projektets rapport med slutsatser och rekommendationer för fortsatt arbete skickades nyligen in till Socialdepartementet.
Årets slutsatser är att bedömningsstödet har möjlighet att skapa både individ- och samhällsnytta, fyller ett behov hos användare inom hälso- och sjukvården, är möjligt att realisera och understödjer visionen för nationell e-hälsa. Konkreta förslag på ansvar för utveckling, drift och förvaltning av bedömningsstödet har också tagits fram.

Läs mer om rapporten och projektet Stöd för rätt sjukskrivning
 
Utfallsmått för att mäta återgång i arbete vid kommande utlysning av forskningsmedel
 
Försäkringskassan har i samverkan med Forte tagit fram ett förslag på lämpliga utfallsmått att använda för att mäta återgång i arbete efter sjukfrånvaro. Utfallsmåtten ska användas i Fortes kommande utlysning av forskningsmedel där landsting tillsammans med högskolor och universitet kan söka pengar för områdena långvarig diffus smärta och för en del psykiska diagnoser.
Förslagen bygger på en kartläggning av de utfallsmått som används för att mäta återgång i arbete efter sjukfrånvaro i vetenskaplig litteratur och i rapporter från myndigheter. Utfallsmåtten presenteras i en rapport till regeringen.
Fortes utlysning kommer att ske den 18 oktober.

Läs mer om utfallsmåtten
 
Gemensamma förslag för minskad sjukfrånvaro
 
Helén Lundkvist Nymansson
Tillsammans med fackförbunden inom kommun- och landstingssektorn tog SKL under sommaren fram en gemensam avsiktsförklaring med olika förslag för att minska sjukfrånvaron. Avsiktsförklaringen är en del av SKL:s långsiktiga arbete med sjukskrivningar.  
– Sedan förra hösten har SKL intensifierat arbetet med sjukskrivningar. Vi arbetar nu med samverkan över flera avdelningar och ur två perspektiv, arbetsgivar- respektive vårdgivarperspektiv, säger Helén Lundkvist Nymansson, sektionschef vid avdelningen för Vård och omsorg.
 
Läs hela nyheten
 
Konferenser på gång:
 
25-26 oktober, Stockholm
 
Metodicum rehabdagar: Hur kan vi tillsammans minska sjukfrånvaron?

Tidiga insatser – hjälp eller stjälp? Kvinnors sjukskrivning – arbetsmiljöproblem eller jämställdhetsproblem? Metodicum rehabdagar är en mötesplats för alla som arbetar med arbetslivsinriktad rehabilitering.
Till anmälan (fåtal platser kvar)
2 december, Stockholm
 
Arbetsmiljö, sjukfrånvaro och rehabilitering - hur hänger det ihop och vad kan arbetsgivaren göra?

Nationell konferens om hur du kan agera förebyggande för att minska riskerna för sjukfrånvaro på din arbetsplats samt underlätta återgången i arbete vid sjukskrivning. 
Till anmälan
 
I nyhetsbrevet tar vi upp aktuella nyheter, forskning, metoder och arbetssätt inom sjukskrivning och rehabilitering inom landsting och regioner. SKL:s kontaktpersoner inom området är Anna Östbom och Cecilia Alfvén. Läs mer om SKL:s arbete inom sjukskrivningar och rehabilitering.