Ur nyhetsbrevet: läs om Barnrättsbyrån i Stockholm och om Barnidrottsombud hos Skåneidrotten
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Elizabeth Englundh
Elizabeths inledningstext
 
Oktober är en riktig arbetsmånad, möten och resor avlöser varandra i kalendern i en aldrig sinande ström. Förra veckan var jag i Eslöv på återträff med nya Barnrättsstrateger och så hade vi ett seminarium om frågor som rör Barnrättighetsutredningens förslag. Flera tunga instanser avstyrker inkorporering medan andra tillstyrker, däribland SKL. Det finns dock många oklarheter som behöver problematiseras innan lagen sjösätts. Hör gärna av er om ni har frågor kring detta.

Elizabeth Englundh
Handläggare Barnets rättigheter, SKL
 
Elin Wernqvist, generalsekreterare på Barnrättsbyrån.
Martin Edbladh, Barnidrottsombud, Skåneidrotten.
Hur arbetar Barnrättsbyrån i Stockholm?
 
I Barnrättighetsutredningens betänkande föreslås att det ska utredas ekonomiska bidrag till Barnrättighetsbyråer på olika platser i Sverige. Redan i dag finns en Barnrättsbyrå i Stockholm som har funnits sedan 2011. SKL har träffat Elin Wernqvist, generalsekreterare på Barnrättsbyrån. Läs intervjun om hur de arbetar.
Barnrättsbyrån i Stockholm
Skåneidrotten satsar på Barnidrottsombud
 
För skapa en ännu bättre barn- och ungdomsidrott har Skåneidrotten inrättat ett Barnidrottsombud. Funktionen innebär först och främst en enkel väg in till stöd och råd för alla som kommer i kontakt med Skånsk barn- och ungdomsidrott. Ombudet är en barnrättsstrateg som genomfört en omfattande utbildning via Kommunförbundets regi.
Skåneidrottens Barnidrottsombud
 
Regionala seminarier
 
Den 13 oktober genomförde SKL och Kommunförbundet Skåne två seminarier med anledning av Barnrättighetsutredningens förslag. Från SKL medverkade Hampus Allerstrand från juridiska avdelningen och Elizabeth Englundh från avdelningen för vård och omsorg.
Frågor som ställdes rörde bland annat risken för att ”drunkna i dokumentation”, att man inte ska fastna i svårigheterna och att politiker som arbetsgivare måste skapa system som underlättar för tillämpningen av barnkonventionen. Andra frågor som lyftes var att det är bra att det tydliggörs att barn blir en egen person. Det är viktigt att barnets röst blir hörd - med barnets egen röst. Något konkret behöver göras, till exempel att ta fram rutiner där barn får möjlighet att framföra sina synpunkter.
SKL kommer att genomföra ytterligare ett antal regionala seminarier, i Karlstad den 22 november, i Östersund den 20 december och i Stockholm den 24 januari 2017. Seminarierna planeras och genomförs tillsammans med de kommuner och landsting/regioner som berörs. Ytterligare att antal seminarier är planerade men inte fastslagna i skrivande stund.
 
Enkäten om beslutsfattande i barnrättsfrågor
 
I augusti skickade SKL ut den tredje enkäten om beslutsfattande i barnrättsfrågor. Enkäten skickades till samtliga medlemmar, 310 st. Nu har 227 svar kommit in och vi kommer att stänga enkäten nästa vecka (v 43). Än finns alltså en chans för er som inte har svarat.
Samtliga landsting och regioner har svarat. En sammanställning av svaren kommer att göras och publiceras tillsammans med de tidigare resultaten.
 
Barnets rättigheter på skl.se
 
Har du funderingar kring barnrättsarbetet? Besök våra webbsidor, där kan du få stöd i barnrättsarbetet. 
Barnets rättigheter
Resursfördelning förskola
 
Skolinspektionen har kartlagt om landets kommuner tar hänsyn till så kallade socioekonomiska faktorer när de fördelar pengar till förskolan, och om de följer upp vilka effekter fördelningen gett. Socioekonomiska faktorer kan till exempel vara att en relativt stor andel av barnen på en förskola har föräldrar som har låg utbildning, är arbetslösa eller nyligen har flyttat till Sverige. En tredjedel av kommunerna tar sådana hänsyn när de fördelar pengar till förskolan, men få följer upp hur pengarna används. Forskning visar att möjligheten att gå i en förskola av hög kvalitet är mycket viktig för barn med till exempel lågutbildade, arbetslösa och nyanlända föräldrar, för att ge dem en god grund i det livslånga lärandet.
Läs eller ladda ner rapporten från skolinspektionen
Regeringen en nationell institution för mänskliga rättigheter
 
Syftet är att stärka det rättsliga och institutionella skyddet för de mänskliga rättigheterna.
Regeringens pressmedelande