Staten kan stödja kommuner bättre i mottagandet
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Staten kan stödja kommuner bättre i mottagandet
 
Landets kommuner gör allt för att klara mottagandet av nyanlända. Men på grund av bostadsbrist finns uppenbara risker för dåliga lösningar.  Statens asylboenden bör kunna nyttjas i kommunernas mottagande på kort sikt, så att fungerande asylboenden inte stängs ned innan kommunerna hunnit ordna egna boenden.

– Det finns en risk att nyanlända kan komma att flytta från ett bra asylboende till ett mycket sämre i mottagningskommunen. Ett bättre stöd och mer flexibelt agerande från statens sida kan hjälpa situationen, säger Per-Arne Andersson, avdelningschef på SKL.
Byggregler bör också ändras
 
Avtal klart för räddningstjänst i beredskap
 
SKL och Pacta har tillsammans med Kommunal och Vision undertecknat ett nytt avtal för beredskapsbrandkårerna. Brandmännens ersättningar kommer att beräknas per timme istället för per vecka. Och ersättningen under sommarmånaderna höjs generellt.
Ska höja yrkets attraktivitet
 
Ökade etableringsmöjligheter för nyanlända
 
Personer utanför arbetsmarknaden ges ökade möjligheter till inträde eller återinträde på arbetsmarknaden. Detta tack vare ett nytt avtal som nyligen tecknats av SKL, OFR:s förbundsområde Allmän kommunal verksamhet samt Akademikeralliansen.
Avtalets (BAL 16) detaljer
 
Mer från förbundet
 
Medling om nytt avtal
SKL och Pacta har tillsammans med Brandmännens Riksförbund begärt medling i förhandlingarna om räddningstjänstpersonal i beredskap. Gunilla Runnquist och Göran Gräslund har utsetts till medlare.
Pressmeddelande

Tankar om morgonsoffa i TV
SKL:s vårdblogg skriver om hur det är att sitta i morgonsoffa i tv och hur olustigt det kan vara när enstaka missförhållanden målas upp som något vanligt förekommande.
SKL:s vårdblogg
Nytt från omvärlden
 
Snabbspåren får ris och ros i Arbetsförmedlingens rapport
Rapporten visar att spåren för yrken inom hälso- och sjukvården samt för lärare rullar på som önskat. Däremot återstår mycket arbete för att få fart på yrken som målare och socionomer.
"2063 personer har påbörjat ett snabbspår"

Nationell institution för mänskliga rättigheter föreslås
I syfte att stärka det rättsliga och institutionella skyddet för de mänskliga rättigheterna vill regeringen ha en nationell institution för de mänskliga rättigheterna.
Riksdagen ska vara huvudman

Kalmar vald till Årets Purple Flagstad 2016
Kalmar prisas för sin satsning på en säkrare, tryggare, renare och bättre kvälls- och nattupplevelse i staden. 
Pressmeddelande med juryns motivering

Ny landshövding i Uppsala län
Regeringen har utsett Göran Enander till ny landshövding i Uppsala län. Enander kommer senast från länsstyrelsen i Skåne.
Pressmeddelande från regeringen

Erfarenheter av våldsbejakande extremism kartläggs
Socialstyrelsen har fått i uppdrag av regeringen att kartlägga socialtjänstens erfarenheter av våldsbejakande extremism.
Ska ge ökad kunskap

46 nya fristående skolor får starta hösten 2017
46 nya fristående skolor får starta höstterminen 2017, visar statistik från Skolinspektionen. Av dessa är 34 grundskolor och 11 gymnasieskolor.
Fler än föregående år

Krav på bättre arbetsmiljö för socialsekreterare
Arbetsmiljöverket genomför för närvarande en granskning av socialsekreterare. 
80 socialkontor har inspekterats hittills
Vd:s krönika
 
Röster från äldre
Kommuner och privata utförare får fortsatt gott betyg av äldre som har hemtjänst eller som bor i särskilt boende. Det visar Socialstyrelsens stora brukarundersökning som publicerades idag tisdag.

Undersökningen visar till exempel att 91 procent med hemtjänst har förtroende för alla eller flertalet av personalen. Motsvarande siffra för äldre i särskilt boende är 87 procent.

2010 kom den första brukarundersökningen. Den arbetades om 2012 så från 2013 går det att följa utvecklingen. Undersökningen gör det möjligt för varje kommun att se sina egna resultat som en utgångspunkt i lokalt förbättringsarbete. Resultaten från brukarundersökningen ingår också som en del i de öppna jämförelser som görs gällande vård och omsorg av äldre.

Men alla är inte nöjda och i år har Socialstyrelsen fokuserat på de 10 procent som är missnöjda. Det är människor som känner sig väldigt ensamma och oroliga, och de är genomgående minst nöjda med maten, har lågt förtroende för personalen etc.

Det kan finnas många orsaker till ängslan, oro och ångest.  Kroppslig sjukdom, brister i kosten eller bieffekter av läkemedel är några. Att tidigt upptäcka och åtgärda psykisk ohälsa kan spara mycket lidande. SKL har tagit fram en utbildning för personal inom äldreomsorgen som hjälper till med det.

Brukarundersökning är ett sätt att fråga och möjliggöra inflytande för den äldre. De får komma till tals. Det behövs!

Regeringens utredare för en nationell kvalitetsplan för äldreomsorgen, Susanne Rolfner Suvanto, har låtit analysera vilken bild tryckta media ger av äldre människor samt bilden av vård och omsorg av äldre. Drygt 4 000 artiklar under 2015 har analyserats.  I dessa kommer äldre själva till tals endast i 14 procent av artiklarna.

Tur att vi har brukarundersökningar!


Lena Dahl

Tidigare krönikor