Bra med kraftsamling för kulturskolor
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Bra med kraftsamling för kulturskolor
 
Regeringen har presenterat Kulturskoleutredningen. Det är bra att regeringen betonar kulturskolornas betydelse och viktigt att kommunerna är delaktiga i framtida utvecklingsarbete.

– Det är glädjande att utredningen lyfter fram de kommunala kulturskolornas betydelse och roll för barn och unga och nu lägger konkreta förslag på hur staten kan stödja kommunernas utvecklingsarbete, säger Karin Thomasson, SKL:s 4:e vice ordförande.
Kompetensförsörjning och tillförlitlig statistik viktigt för SKL
 
Internationella toppolitiker studerar välfärden
 
20 toppolitiker från olika länder är just nu på besök i Sverige för att träffa sina svenska mentorer. Syftet är att utbyta erfarenheter och öka kunskapen om välfärd och politiskt ledarskap. Besöken är en del av ett ledarprogram för kvinnor som är toppolitiker i Asien, Afrika och Östeuropa.
SKL:s pressmeddelande
 
Mer från förbundet
 
Svenska politiker valda till Europarådets organ
Anders Knape, SKL:s 2:e vice ordförande och Amelie Tarchys Ingre, Lidingö stad, valdes förra veckan av Europarådets kongress till ledande poster i CLRAE (Europarådets lokala kammare).
Val av ordförande till CLRAE: Anders Knape
Val av 2:e vice ordförande i CLRAE:s institutionella utskott: Amelie Tarschys Ingre

Webbutbildning i mänskliga rättigheter
För att skapa förståelse för roller och ansvar samt öka kunskapen om mänskliga rättigheter erbjuder SKL en grundläggande webbutbildning. Utbildningen vänder sig till alla som verkar i svensk offentlig verksamhet. 
Introfilm med demokratiministern och Lena Micko

SKL:s skolblogg om attacken 2015 i Trollhättan 
SKL:s skolblogg skriver om den tragiska händelsen i Trollhättan som skakade om oss alla. "Den visade att landets skolor behöver utveckla en beredskap för olika typer av allvarliga händelser."
SKL:s skolblogg

SKL:s socialtjänstblogg om rutinmässiga anmälningar till socialtjänsten
SKL:s socialtjänstblogg skriver om att anmälningsskyldigheten till socialtjänsten har utökats: "Det verkar som förväntningarna på skola och andra aktörer numera handlar om att enbart följa anmälningsplikten och anmäla, i stället för att tillsammans arbeta förebyggande med tidigt stöd".
SKL:s socialtjänstblogg
Nytt från omvärlden
 
Migrationsverket: färre asylsökande
Migrationsverket skriver ner sin prognos över antalet personer som kommer att söka asyl i Sverige. Enligt prognosen kommer 28 000–32 000 personer att ansöka om asyl i Sverige under 2016. 
Även siffrorna för 2017 sänks

Konkurrensverket ska syna marknaden för HVB-hem
Regeringen har gett Konkurrensverket i uppdrag att analysera marknads- och konkurrensförhållanden på marknaden för hem för vård eller boende för barn och unga (HVB) samt för verksamheter med konsulentstöd till familjehem och jourhem.
"HVB för ensamkommande barn har ökat med 65 procent"

Åtgärder för snabbare utbetalning av ersättning till kommuner och landsting
Migrationsverket meddelar att de nu prioriterar handläggningen av kommunernas och landstingens ansökningar om ersättning för mottagande av asylsökande. 
Målet: tre månaders handläggningstid

Utökad tillgång till uppgifter om biståndssökande
Regeringen har beslutat om förordningsändringar som innebär att socialtjänsten kan inhämta fler uppgifter från Arbetsförmedlingen för att fastställa om biståndssökande står till arbetsmarknadens förfogande.
Föreslås träda i kraft 1 januari 2017

Höjda arvoden för nämndemän
Regeringen har beslutat att höja nämndemännens arvoden i två avseenden.
Regeringens pressmeddelande

Skolinspektionen genomför förskoleenkät i 54 kommuner
Skolinspektionen ber nu föräldrar och förskolepersonal att svara på en enkät om sin förskola. Enkäten delas ut på 900 förskolor i 54 kommuner.
Om enkäten samt lista på kommuner
 
Vd:s krönika
 
Bra boende grund för bra integration
SKL fortsätter enträget att uppvakta staten med förslag som kan underlätta för kommunerna att ordna bostäder för nyanlända. Det handlar om drygt 50 000 personer under 2016 och 2017 som ska anvisas till kommuner som blir skyldiga att ordna bostäder. Det totala mottagandet av nyanlända i kommunerna är enligt Migrationsverkets dagsfärska prognos 69 900 i år och 79 900 under 2017. I totalen ingår de nyanlända som bosätter sig på egen hand och anhöriga.

Kommunerna arbetar intensivt med att ordna boende för de nyanlända som de blivit anvisade. Men det är ofta svårt att snabbt hitta bra lösningar. Istället för lägenheter kan det därför på kort sikt tyvärr även bli nödlösningar som sovsalar.

Därför behövs en palett av åtgärder – där staten tar större ansvar – för att ge kommunerna bättre möjligheter att lösa nyanländas bostadssituation. Det handlar bland annat om lättnader i plan- och byggregelverket, hur Migrationsverkets och andra statliga verks och bolags kapacitet kan nyttjas, nyanländas möjligheter att betala hyra och ökad flexibilitet i kommuntalen.

SKL agerar brett i frågan. Förutom att ta fram fakta, vara i dialog med våra medlemmar och föra fram förslag till staten genomför vi tillsammans med vårt dotterbolag SKL Kommentus en ramavtalsupphandling av snabba och prispressade permanenta flerbostadshus av hög kvalitet. Kommunerna och de kommunala bostadsbolagen ska kunna avropa från 2017 och intresset från både medlemmar och byggare är stort.

En bostad är grunden för ett värdigt liv och för att kunna etablera sig i samhället. Ju snabbare nyanlända kan få en skälig bostad, desto bättre förutsättningar för en bra integration.

Men idag riskerar enskilda individer att hamna i kläm bara för att det är krångligt att ändra i bosättningsprocessen. Så får det inte vara.

Inte bara anvisade nyanlända är i akut behov av bostäder. Även andra grupper drabbas av bostadsbristen. Bostäder åt alla handlar om att vässa välfärden.

Lena Dahl

Tidigare krönikor