Statens hjälp behövs omgående för nyanländas boende
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Statens hjälp behövs omgående för nyanländas boende
 
I samtal med statsråden Ylva Johansson, Peter Eriksson och Morgan Johansson framförde SKL konkreta förslag för hur staten kan bistå mer för att boende för nyanlända snabbare ska lösas i kommunerna.

Bland annat att staten bör bistå med boendelösningar genom egna myndigheter och bolag samt samordna och prioritera de statliga intressena i plan- och byggprocesserna. Dessutom behövs beslut om lättnader i regelverket för tillfälliga bygglov. 
"Konstruktiva samtal"
 
Miljarder förloras genom dagens regionala struktur
 
Genom dagens regionala struktur förlorar Sverige varje år miljarder i ineffektiv administration och missade utvecklings- och tillväxtmöjligheter. Det som ytterst står på spel, om vi inte får till en regionreform inom snar framtid, är det svenska näringslivets konkurrenskraft och den svenska sjukvårdens möjligheter att fortsatt höra till de bästa i världen.
Debattartikel av SKL:s ordförande Lena Micko
 
Vilka är lokalpolitikerna i Sverige?
 
SKL släpper nusuccessivt länsvisa rapporter som presenterar vilka de förtroendevalda är i landets kommuner, landsting och regioner. Rapporternas syfte är att öka kännedomen om vilka personer som lägger en stor del av sin tid på att fatta beslut och ta ansvar för välfärden.
96 procent fritidspolitiker i kommunerna 
                                    
 
Samarbete för fler socionomer
 
Regeringen och högskolorna måste agera snabbt för att underlätta för kommunerna att säkra kompetensförsörjningen inom socialtjänsten. Det kräver SKL och Akademikerförbundet SSR. Enklare väg till behörighet och påbyggnads- och specialistutbildningar är viktiga delar.
"Yttersta skyddsnätet för barn och unga"
 
Mer från förbundet
 
Samarbete för ökad insyn i välfärden
Projektet Välfärdsinsyn som består av arbetsmarknadens parter, däribland SKL, pekar i en debattartikel på bristen på samlad information om hur skattemedel används och vilken kvalitet som levereras i välfärden. Parterna har nu kommit överens om att öka allmänhetens insyn i offentligt finansierad vård och omsorg.
Debattartikel

Folkomröstning om regionindelning?
SKL:s jurister har med utgångspunkt från kommunallagen ställt samman ett PM om frågan om att folkomrösta om ny regionindelning.
Juridiskt PM

SKL:s vårdblogg om stafettläkare 
Hans Karlsson, chef för SKL:s avdelning för vård och omsorg, skriver på SKL:s vårdblogg om det behov som kan finnas av hyrpersonal i vården. Och om det intensiva arbete som pågår i alla landsting och regioner med att se över vad som krävs för att bli oberoende av hyrpersonal. 
SKL:s vårdblogg

SKL:s skolblogg om årets Guldäpplen
Per-Arne Andersson, chef för SKL:s avdelning för utbildning och arbetsmarknad, skriver på SKL:s skolblogg om årets pristagare av lärarstipendiet Guldäpplet. Bland annat om vinnaren Jonas Hall som hjälpte sina elever i matematik att få djupare förståelse och bättre resultat med hjälp av digital visualisering.
SKL:s skolblogg
Nytt från omvärlden
 
Ändringar i offentlighets- och sekretesslagen
Regeringen föreslår ändringar i offentlighets- och sekretesslagen. Detta efter att det har uppmärksammats brister i skyddet för enskilda i vissa verksamheter inom det offentliga.
Lista på brister som föreslås bli åtgärdade

Sammanhållen politik för besöksnäringen ska utredas
En utredare, tillsatt av regeringen, ska föreslå en sammanhållen politik för hållbar turism och växande besöksnäring.
Redovisas senast 1 december 2017

Rapport från Hjärt-Lungfonden om hjärthälsoläget
Enligt Hjärtrapporten 2016, av Hjärt-Lungfonden, har antalet hjärtinfarkter i Sverige minskat. Andelen personer med högt blodtryck har dock ökat.
"Snarkande kvinnor riskerar hjärtsvikt"



 
Vd:s krönika
 
Regionreform - för en balanserad utveckling av hela Sverige
Dagens regionala struktur är uråldrig. En regionreform behöver genomföras inom kort. Det är också merparten av regionerna och landstingen överens om.

Indelningskommittén föreslår att Sveriges 21 län omvandlas till sex jämnstarka regioner senast efter valet 2022. I förslaget skulle tolv län gå före och bilda tre större län redan efter valet 2018. När svaren på Finansdepartementets remissomgång nu har ställts samman är kravet tydligt. 18 av 21 regioner och landsting vill se färre och större regioner i Sverige. En överväldigande majoritet av de kommuner som skulle beröras av en förändring redan om två år ställer sig också positiva till förslaget. Av regionerna är det bara Halland och Kronoberg som ställer sig negativa medan Skåne avstår från att svara.

Sedan 2015 har Indelningskommittén arbetat för att få till stånd ett förslag som ger robusta regioner i framtiden. Frågan engagerar många och det rapporteras dagligen om den i media. Det finns även kritiker som vill behålla dagens regionala indelning.

Det är snart 400 år sedan Axel Oxenstierna delade in Sverige i län utifrån den tidens levnadsmönster. Nuvarande struktur leder till att Sverige varje år missar såväl utvecklings- och tillväxtmöjligheter som bättre möjligheter till effektiv samordning. Dagens struktur försvårar landstingens och regionernas möjligheter att möta framtidens utmaningar. Statens myndigheter, många större företag liksom samverkan inom den högspecialiserade vården är ofta indelade i fem till sju regioner. Det talar sitt tydliga språk. Större och färre regioner behövs för att ge likvärdiga förutsättningar för en balanserad utveckling för jobb, tillväxt och hälso- och sjukvård i hela landet.
 
Om vi ska kunna säkra en modern och jämlik hälso- och sjukvård över landet kan vi inte ha regioner och landsting med kraftigt varierande storlek. Vi behöver vässa hela landets välfärd – och en regionreform ger oss de bästa förutsättningarna för det.

Lena Dahl

Tidigare krönikor