SKL utbildar analysledare för utveckling av skolans lärmiljö
 
SKL och Uppdrag Psykisk Hälsa erbjuder under våren 2017 en utbildning i att utveckla lärmiljön.Utbildningen bygger på arbetsmodellen DigiLys. Det är ett verktyg för systemasisk kvalitetsarbete genom kollegialt lärande. Vi välkomnar förvaltningschefer, rektorer och pedagoger till en första informationsträff om vad modellen och utbildningen innebär den 12 december.
 
Statsbidrag till höjda lärarlöner i 286 kommuner
 
Alla kommuner vill  ta del av Lärarlönelyftet trots vissa problem med genomförandet. Tre av fyra kommuner som inte rekvirerat statsbidraget i första omgången har redan gjort utbetalningar till sina lärare. Totalt har kommunerna rekvirerat 1,15 miljarder för perioden 1 juli-31 dec.
 
Seminarium 28 november - även via webben
 
Skolan är arena för tidiga insatser i Skottland
 
Skottland har ambitionen att vara "den bästa platsen i världen" för barn och unga. Bland annat finns skola, socialtjänst och primärvård under samma tak. Nu finns chans att ta del av Skottlandsmodellen vid ett heldagsseminarium, som även webbsänds.
 
Webbinarieserie och ny rapport
 
Flippat lärande - ny skrift och webbinarier
 
Flippat lärande, eller det flippade klassrummet, blir allt mer vanligt i svenska skolor och intresset för arbetsmetoden är stort. Nu publicerar vi rapporten "Bättre skolresultat med flippat lärande - teorier, fallstudier och erfarenheter". Som uppföljning till rapporten kommer en serie webbinarier att sändas. 
 
Följ SKLs gymnasiekonferens via webben
 
Nu har du möjlighet att följa delar av SKL:s gymnasiekonferens via webben. Seminarierna på förmiddagen den 18 november kommer att direktsändas. Du kan ta del av dessa kostnadsfritt och ingen anmälan behövs. Det går även att titta i efterhand.
 
 
Konferens
 
Bättre skola - rikskonferens 2017
 
Välkommern till Örebro 17-18 januari 2017 för nästa års Rikskonferens Bättre Skola - systematiskt kvalitetsarbete i förskola och skola. Konferensen arrangeras av SIQ och Örebro kommun tillsammans med SKL och flera andra aktörer.  
 
 
Årets Guldäpplen är utdelade!
 
Guldäpplet är ett pris som delas ut till pedagoger som förnyat sin undervisning med stöd av IT, som arbetar inkluderade och bidrar till kollegernas kompetensutveckling genom att dela med sig av sina idéer och erfarenheter.
 
 
Plug In 2.0 möter Gustav Fridolin
 
I oktober besökte utbildningsminister Gustav Fridolin Skellefteå för att i ett dialogmöte samtala om hur antalet behöriga elever till gymnasiet ska öka. Utbildningsministern fick vid besöket träffa projekt från Plug In 2.0 i Västerbotten, som berättade om hur de arbetar med att utveckla språkstöd och studie- och yrkesvägledning för nyanlända.
 
Om skola och förskola

Nyhetsbrevet Förskola och skola ges ut av Sveriges Kommuner och Landsting och kommer ut cirka var 6:e vecka. Det vänder sig till dig som är politiker, chef eller ledare inom skolområdet eller helt enkelt är intresserad av vad SKL gör inom skola och förskola. Kontakt: hanna.sallemark@skl.se