SKL kommenterar Välfärdsutredningen
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
SKL kommenterar Välfärdsutredningen
 
Välfärdsutredningen har presenterat ett delbetänkande med förslag om bland annat ägarprövning och begränsad vinstutdelning. SKL kommer nu att gå igenom förslagens konsekvenser för SKL:s medlemmar.

– Det är mycket viktigt att det skapas bra regelverk kring välfärdstjänster för att garantera att alla utförare håller hög kvalitet, säger SKL:s ordförande Lena Micko.
SKL:s kommentar
 
Inget skadestånd till abortvägrare
 
Arbetsgivaren har inte diskriminerat en nyexaminerad barnmorska som meddelat att hon vägrar att delta i abortvård på grund av sin tro. Tingsrätten delar Landstinget Sörmlands bedömning att kvinnan inte har blivit diskriminerad och inte har rätt till skadestånd. SKL:s arbetsrättschef Sophie Thörne har företrätt Landstinget i Sörmland i tingsrätten.
"Vården ska utgå från patientens behov - inte personalens"
 
Bra med översyn av kostnadsutjämningen
 
Regeringen har tillsatt en utredare som ska se över kostnadsutjämningssystemet för kommuner och landsting. SKL har länge påtalat behovet av en översyn och välkomnar beslutet.
Flera delmodeller behöver justeras
 
Lättnader för tidsbegränsade bygglov
 
Regeringen föreslår lättnader för tidsbegränsade bygglov för flyttbara bostäder. Det är ett steg i rätt riktning men förändringarna i dagens remissförslag dröjer och kommer inte att få genomslag förrän tidigast nästa höst. SKL hade hellre sett att regelförändringen trätt i kraft tidigare.
Fler insatser behövs
 
Klimatsmart kollektivtrafik ökar snabbt
 
Landsting och regioner har sedan 2009 nästan fördubblat andelen kollektivtrafik som körs med förnybara drivmedel, visar nya öppna jämförelser från SKL. Drygt 75 procent av kollektivtrafiken körs med dessa klimatsmarta drivmedel.
Färsk statistik från landstingen
                                    
 
Undersköterskor är skillnaden varje dag
 
Play movie
Se filmen om undersköterskor från SKL:s satsning Sveriges Viktigaste Jobb. På mindre än en vecka har den fått över 45 000 visningar på Facebook. Se den och sprid den gärna vidare!
 
Mer från förbundet
 
Flippat lärande ger aktiva elever
Allt fler lärare och elever uppskattar att göra läxan före istället för efter lektionen. Nu ger SKL ut en sammanställning över flippat lärande.
Rapport och webbinarier

Köp av verksamhet hos privata utförare ökar
2015 köpte kommuner, landsting och regioner verksamhet för 161 miljarder vilket motsvarar 18 procent av verksamheternas totala kostnader. 74 miljarder köptes från privata företag, vilket är en ökning med 45 miljarder sedan 2006.
42 procent av Sveriges vårdcentraler drivs av privata utförare

Höjda lärarlöner med 1,15 miljarder
286 av 290 kommuner har sökt statsbidrag för att höja särskilt skickliga lärares löner. Kommunerna har rekvirerat sammanlagt nästan 1,15 miljarder kronor, vilket är 93 procent av vad de totalt kan få.
Nästa omgång att söka: våren 2017

Vilka är politikerna i Kalmar och Kronoberg?
SKL fortsätter att presentera vilka de förtroendevalda är i kommuner, landsting och regioner. 
Vilka är lokalpolitikerna i Kalmar?
Vilka är lokalpolitikerna i Kronoberg?

Mycket att lära från utbyte med Japan
SKL:s styrelse besöker Japan under vecka 45 för att bland annat diskutera och studera digitalisering i välfärden, demografiska utmaningar och infrastrukturfrågor.
SKL:s tf vd inför resan
Nytt från omvärlden
 
Statsbidrag för hälsofrämjande skolutveckling
Huvudmän kan nu söka bidrag från Skolverket för insatser med syfte att öka elevers välbefinnande och måluppfyllelse.
Ansökan är öppen från 4 november till 1 december 2016

Konkurrensverket om universitetssjukhus
Konkurrensverket säger nej till förslaget om förbud för landstingen att låta någon annan bedriva hälso- och sjukvård vid ett universitetssjukhus.
"Förslaget riskerar att leda till lägre effektivitet och valfrihet"
Vd:s krönika
 
Bättre än sitt rykte – men bra kan bli bättre
Svensk välfärd hör till de bästa i världen. Vi satsar mycket resurser, använder dem effektivt och har mycket nöjda invånare. Det vill vi berätta.

Genom kommunikationssatsningen #vivässarvälfärden vill SKL visa upp och sprida det som är bra med svensk välfärd. Till exempel att 8 av 10 grundskoleelever klarar målen i alla ämnen, att 9 av 10 patienter har ett bra intryck av vården, att 9 av 10 äldre är nöjda med hemtjänsten, att 9 av 10 föräldrar är nöjda med sina barns förskola och att 8 av 10 är nöjda med sin senaste kollektivtrafikresa. Bland annat.

Det finns många fler positiva exempel i kommuners, landstings och regioners verksamheter. Men det finns också utmaningar som måste adresseras för att vår gemensamma välfärd ska bli ännu bättre. Det vill vi också lyfta i  kommunikationssatsningen. Vi vill peka på vad som behöver göras och vi vill berätta om det utvecklingsarbete som ständigt pågår i kommuner, landsting och regioner för att skapa förbättring.

I skriften Rena fakta om välfärden har vi samlat fakta om omfattning, resultat och kundnöjdhet. Vi visar också på utmaningar som finns och ger exempel på vad som behöver göras för att fortsätta utveckla välfärden. Ambitionen är att ge en samlad bild av hur lejonparten av svensk välfärd faktiskt levereras.

Det är dags att visa upp det fantastiska arbete som görs i kommuner, landsting och regioner varje dag. Och det är dags att visa upp det utvecklingsarbete som oavbrutet pågår i verksamheterna för att vässa välfärden ännu lite mer.

Delta gärna i diskussionen om hur vi gör en bra välfärd ännu bättre. Använd hashtagen #vivässarvälfärden och följ oss på Facebook/vivassarvalfarden, Twitter @Vivassarvalfard och skl.se/vivassarvalfarden. Låt oss vässa välfärden tillsammans!

Lena Dahl

Tidigare krönikor