Våga vara ledare i en digital värld!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Toppledarforum för ett smartare Sverige
 
Den 29-30 november 2016 arrangeras toppledarforumet DigiGov för första gången. Arrangörer är regeringen tillsammans med Sveriges Kommuner och Landsting.

Programmet inrymmer bland annat framträdanden av de tre ministrarna Mikael Damberg, Ardalan Shekarabi och Peter Eriksson, och alla deltagare är också välkomna att delta i ett öppet möte för Rådet för digitalisering av det offentliga Sverige.

Inbjudna till DigiGov är beslutsfattare i offentlig sektor, näringsliv och akademi. Det är fortfarande möjligt att anmäla sig – sista anmälningsdag är den 25 november. Se ordföranden för SKL, Lena Micko, påminna om varför det är viktig att vara med!


skl.se kan du se uppmaningen från Lena Micko, ordförande för SKL.

Om DigiGov, digigov.se
Kommuner förenklar företagande
 
Genom digitala lösningar blir det enklare att starta och driva företag samtidigt som kommunens tillståndshantering effektiviseras. Tillsammans med kommuner och berörda myndigheter, driver SKL projektet Serverat som till att börja med utvecklar e-tjänster för restaurangbranschen.

Nu söker vi fler kommuner som vill delta i utvecklingen av framtidens digitala lösningar.

Serverat, skl.se
SKL ger ut rapport om flippat lärande
 
Flippat lärande – eller det flippade klassrummet – innebär att lärarens genomgångar flyttas från lektionstid till tillfällen då eleven tar del av innehållet i förväg och på egen hand. Allt fler lärare och elever uppskattar att göra läxan innan istället för efter lektionen. Nu ger SKL ut en sammanställning över flippat lärande som visar vad som ger goda resultat.

Flippat lärande, skl.se
SKL lanserar KLASSA 2.0
 
SKL har förnyat självvärderingsverktyget KLASSA, för säkerhetsklassning av information. Den nya versionen har fler funktioner och användarvänlighet har förbättrats. Gå gärna in och testa klassa 2.0!

Klassa 2.0
Får jag lov söker kommuner
 
Projektet ”Får jag lov” ska göra det enklare att söka bygglov och gå från idé till färdig byggnad. Flera olika parter finns med i projektet och nu söker vi fler kommuner som vill vara med och skapa digitala tjänster. Gå in på Dela Digitalt och anmäl dig!

Får jag lov, deladigitalt.se
Kan det bli enklare?
 
Varför är det svårare att boka en tennistid i Umeå, än en resa till Tokyo? Hur enkel kan man göra en framtida bidragsansökan? Nu går kommuner samman och upphandlar en smart boknings- och bidragslösning. Se filmen som visar vilka möjligheter det skapar! Kommuner - ta chansen att haka på upphandlingen innan året är slut.

Filmen om bokning och bidrag, skl.se
Konferenser
 
MVTe - mötesplats för välfärdsteknologi och e-hälsa
Mötesplats välfärdsteknologi och e-hälsa är en konferens och mässa om införandet av ny teknik inom kommunal vård och omsorg. En del kommuner ligger i framkant i användningen av teknologi inom vård och omsorg, medan andra kommuner ligger i startgroparna.

Om MVTe, mvte.se
Våga vara ledare i en digital värld!
 
Åsa Zetterberg
Det är inte ovanligt rent allmänt eller i digitaliseringssammanhang med målformuleringar som ”bäst i Sverige” eller till och med som vår nya e-hälsovision uttrycker det: ”bäst i världen”. Jag tycker det är jättebra att ribban ligger högt – vi behöver ju öka takten och bli bättre på digitalisering i offentlig sektor! Och visst har vi fantastiskt goda förutsättningarna för att faktiskt också uppfylla mål och visioner. Nu behövs handling.

En av de viktigaste förutsättningarna för detta är ledarskapet. Jag brukar efterlysa ett modigt ledarskap, att ni som är beslutsfattare på olika nivåer ska våga ta beslut som främjar verksamhetsutveckling med stöd av digitalisering. Nej, det är inte alltid vi kan känna att vi har hängslen och livrem och att alla fakta är på plats och granskade till tusen. Men utvecklingen inom digitalisering går fort, risken är att viktiga beslut fattas försent eller inte alls. Vi måste våga ta beslut som kan finjusteras längs med vägen.

Ledarskap och förändringsledning är i fokus i vårt program LEDA för smartare välfärd, som nu hunnit halvvägs i höstens workshops för de 20 deltagande kommunerna. Missa inte att ta del av resultaten så här långt!

Den 29-30 november har regeringen och SKL bjudit in beslutsfattare till toppledarforumet DigiGov, som också är ett led i att stödja er chefer och politiker. Hur kan vi dra nytta av digitalisering för att möta de samhällsutmaningar vi ser. Det går fortfarande att anmäla sig – missa inte möjligheten!

Till sist är jag väldigt glad över att vi nu har lanserat tjänsten Dela Digitalt, www.deladigitalt.se som jag hoppas ska bli en samlingsplats och motor för alla oss som brinner för verksamhetsutveckling och ökad nytta! Vem vet, kanske finns där den sista pusselbiten för att du ska våga ta beslut om en viktig förändring

Åsa Zetterberg
Sektionschef, avdelningen för digitalisering
Om oss
 
Avdelningen för digitalisering på SKL samordnar och bidrar till utveckling av den pågående digitaliseringen i kommuner, landsting och regioner.