Seminarium: Skapa utrymme för samhällsentreprenörer och sociala innovationer!
 
Samhällsentreprenörer i civilsamhället kännetecknas av att de tar initiativ för att fylla behov som vare sig offentlig eller privat sektor tillgodoser. De förbättrar det som inte fungerar i samhällsbygget och tar ofta till nyskapande metoder. Många av de utmaningar som vi står inför idag kräver radikalt nya sätta att tänka och agera, inte minst via s.k. sociala innovationer som skapar samhällsnytta!

Under seminariedagen reder vi ut begreppen och visar genom olika exempel på hur samhällsentreprenörer arbetar, vad sociala innovationer kan åstadkomma, samt hur man som kommun, landsting och region kan agera för att understödja dessa aktörer och bana vägen för nya lösningar i samhällsbygget och välfärden.

Seminariet arrangeras den 1 mars 2017 kl. 10.00-16.00 på Ersta konferens i Stockholm.

För information och frågor kontakta Anna-Karin Berglund, ann-karin.berglund@skl.se, 08-452 79 26
 
 
 
Nätverk för kommuner, landsting och regioner som vill utveckla samverkan med civilsamhället
 
CIVSAM-nätverket syftar till gemensamt lärande och erfarenhetsutbyte i att utveckla god dialog, hållbara samverkansrelationer på lokal och regional nivå tillsammans med det civila samhällets aktörer. Tillsammans med övriga nätverksdeltagare deltar du aktivt och bidrar med dina kunskaper och erfarenheter under våra workshops.

Nätverket riktar sig till dig som arbetar med dialog och samverkan med civilsamhället utifrån en kommunledningsfunktion. Du är förtroendevald, tjänsteman eller ledare i en kommunal verksamhet. Nätverket rör ämnesområdena kultur, fritid, idrott, omsorg, hälsa- och sjukvård, demokrati, folkhälsa, social ekonomi, socialt entreprenörskap, sociala företag, integration och landsbygdsutveckling.

Under våren 2017 genomförs två CIVSAM-workshops i Stockholm med följande innehåll:
  • Att skapa strategier för att tillvarata samhällsentreprenörer och social innovation, 2 mars
  • Att laborera fram samverkanslösningar med civilsamhället, 16 maj
För information och frågor kontakta Anna-Karin Berglund, ann-karin.berglund@skl.se, 08-452 79 26

Mer information om nätverket
 
Grundläggande webbutbildning inom mänskliga rättigheter
 
Alla som arbetar inom kommun, landsting och region har i uppdrag att värna mänskliga rättigheter. För att stödja detta uppdrag har SKL tagit fram en ny e-utbildning på temat. Utbildningen är öppen för alla och kan genomföras enskilt eller i grupp.

Utbildningen, som bland annat innehåller intervjuer med forskare och praktiker samt interaktiva övningar, ger kunskap om:
  • varför mänskliga rättigheter är grundläggande i all offentlig verksamhet
  • vad mänskliga rättigheter innebär, hur de regleras och vilka skyldigheter det medför för det offentliga
  • hur de mänskliga rättigheterna kan respekteras, skyddas och främjas i den dagliga verksamheten
MR-utbildning
 
Uppdrag att stödja kvinnliga toppolitiker
 
SKL:s kongress har beslutat att 2016-2019 ska SKL särskilt stödja kvinnor i uppdraget som ledande politiker för att bidra till att antalet kvinnor ökar på ledande politiska positioner. Det gör vi främst genom fyra områden:
  1. Stödja de toppolitiker som har uppdraget idag. Genom att stärka det politiska ledarskapet och fördjupa kunskaperna om uppdraget; att styra och leda en kommun, ett landsting eller en region och att stärka demokratin bland annat i ledarprogram, nätverk och mentorprogram. Tillsammans med män.
  2. En årlig exklusive dag för kvinnor där vi fokuserar, delar erfarenheter och drar slutsatser, 31 maj -17.
  3. Bevakar statistiken.
  4. Toppolitiker är mentorer i ett Internationellt ledarprogram.
Ett målinriktat arbete med att stärka och utveckla kvinnor som är toppolitiker har gett resultat. Av landets kommunstyrelseordförande är 38 procent kvinnor samtidigt som andelen kvinnliga ordförande i landstings- eller regionstyrelsen är 40 procent. 

Läs mer om Toppolitiker som är kvinnor
 
 
Satsning på frågan om hat, hot och våld mot förtroendevalda
 
Hat, hot och våld mot förtroendevalda är ett allvarligt hot mot vårt demokratiska system. Det kan leda till att människor avstår från att ta politiska uppdrag. SKL har inlett en stor satsning för att stödja kommuner, regioner och landsting. Vi har också en överenskommelse med regeringen som även innefattar ekonomiska resurser 2016 och 2017.

Målet är att uppmärksamma området, nå ut till många förtroendevalda och att flera ska anmäla när de har blivit utsatta för hat, hot eller våld. Vi behöver göra upp med attityden lite får man tåla! SKL fortsätter också att driva frågan om en skärpt lagstiftning.

Satsningen under hösten 2016 och 2017 innefattar bl.a.:
  • Utvecklingsarbete tillsammans med  kommuner, regioner och landsting för att utveckla det systematiska arbetet med handlingsplaner
  • Konkreta verktyg för det systematiska arbetet kommer att arbetas fram
  • SKL ska samtala med partierna om ansvarsfrågan
  • Hat och hot på sociala medier är stort! En grupp toppolitiker kommer att arbeta med stöd, förhållningssätt och attityder. Även korta filmer med personliga berättelser kommer att publiceras.
  • Vi kommer att erbjuda utbildning för både förtroendevalda och tjänstemän. Bland annat en kostnadsfri utbildning för fullmäktige som kommer att ledas- och genomföras av förtroendevalda på hemmaplan.
SKL:s arbete mot hat och hot mot förtroendevalda
 
SKL:s demokratidag 2017
 
Välkommen till mötesplatsen för alla med intresse och ansvar för demokratifrågor och medborgardialog. Här möter  du SKL:s ordförande Lena Micko, kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke, journalisten Maciej Zaremba, Per Mosseby från SKL:s avdelning för digitalisering och andra intressenta föreläsare.

Konferensen varvar föredrag i plenum med valbara seminarier inom teman som medborgardialog, revision, politisk styrning och demokratiutveckling.

Tid och plats: 14 mars 2017 kl. 10.00-16.00  på Clarion Hotel Stockholm

Preliminärt program