För dig som arbetar inom socialtjänsten
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Varför skriver ingen om den goda vården och omsorgen?
 
Jag hamnade bredvid en vacker dam i 70 årsåldern som berättade hur glad hon var över hur väl hon och hennes åldrande mor blev behandlade av personalen i äldreomsorgen. Jag tänkte på det arbete vi just nu gör på SKL när vi arbetar med en rekommendation för att stärka kvaliteten på omsorgen nattetid på särskilda boenden för äldre. Det finns så mycket bra att berätta om arbetet som görs i äldreomsorgen idag. Det är dags att vi ser till att det sker. Läs hela bloggen av Åsa Furén-Thulin.
 
Dags att tänka om - myndighetsutövningen kan inte hjälpa alla barn
 
Kjerstin Bergmans blogg om att vi måste göra socialtjänsten mer lättillgänglig har väckt stor uppmärksamhet. Läs hela bloggen här: Det är dags att tänka om.
Även Föreningen Sveriges Socialchefer (FSS) har reagerat: Läs FSS replik
 
Äldreomsorgen har aldrig varit så bra som idag
 
Även om det självklart finns vissa undantag, så har äldreomsorgen aldrig varit så bra som den är i dag”, skriver Annika Wallenskog, chefsekonom på SKL och Greger Bengtsson, samordnare för äldreomsorgsfrågor på SKL. Läs hela debattinlägget på SVT Opinion.
 
Tillstånd från IVO för att få driva konsulentstödda familjehem eller äldreboende
 
Det ska krävas tillstånd från IVO för att få driva privat konsulentstödd familjehemsverksamhet eller äldreboende. Det anser regeringen som efter fyra år av utredande nu formulerat ett konkret lagförslag som ska skydda barn och äldre från missförhållanden. Det framgår av en Lagrådsremiss. Lagändringarna föreslås träda i kraft den 15 april 2017. Läs mer hos regeringen.se eller dagens juridik.
 
Stort intresse för Skottlandsmodellen
 
I november fick vi besök av en grupp från Skottland bestående av ledande företrädare för regeringen, lokal politk, skola, socialtjänst och hälso- och sjukvård. Gruppen var i Stockholm för att berätta om modellen "Getting it Right for Every Child" (GIRFEC) på Regeringskansliet och vid ett seminarium på SKL. I Skottland har man med skolan som bas, där barnen finns, förstärkt verksamheten med kompetens från socialtjänst och hälsovård för att kunna arbeta proaktivt med barn och unga som behöver hjälp för att de mår dåligt eller har sociala problem. Modellen har väckt stor uppmärksamhet internationellt. För att ta del av heldagsseminariet i efterhand, kontakta karin.falck@skl.se.
 
Fira framgångar för en evidensbaserad praktik
 
Den 15 februari 2017 är det dags att fira det arbete och de framgångar som har gjorts för en evidensbaserad praktik. SKL arrangerar en konferens som vänder sig till aktörer i arbetet med utvecklingen av evidensbaserad praktik för socialtjänsten och nära liggande hälso- och sjukvård. Inbjudan har skickats  till de regionala samverkans- och stödstrukturerna för kunskapsutveckling i landet. Varje län har 5 till 7 platser. Vill du veta mer? Kontakta anneli.jaderland@skl.se
 
Genombrottsprogram riktat till barn och unga
Under förutsättning att en överenskommelse mellan SKL och staten kommer till stånd, och att medel tilldelas Uppdrag Psykisk Hälsa under 2017, kommer vi att genomföra ett genombrottsprogram riktat till barn och unga med behov av komplexa insatser. Programmet är öppet för ansökningar fram till den16 december 2016. Läs mer om satsningen här
 
Ökad kvalitet nattetid i särskilt boende för äldre 
 
För att stärka kvaliteten på omsorgen nattetid på särskilda boenden för äldre arbetar Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) i dialog med kommuner, Föreningen Sveriges socialchefer, FAMNA och Vårdföretagarna nu med en nationell rekommendation. Bakgrunden är att regeringen våren 2016 avslog Socialstyrelsens förslag till bemanningsföreskrifter för särskilt boende för äldre.  Istället för bemanningsföreskrifterna valde regeringen att förtydliga Socialtjänstförordningen (2001:937, 2 kap 3§). Där framgår det att den enskildes behov ska vara styrande och att personal ska finnas tillgänglig dygnet runt.  För att ytterligare stötta kommunernas arbete med ökad kvalitet nattetid i särskilt boende för äldre tar nu SKL fram en rekommendation som kommer att lanseras 2017 i samtliga kommuner.
Mer information på skl.se. Har du frågor? Kontakta greger.bengtsson@skl.se.
 
Efterfrågad utbildning med Birgitta Svensson kan ses igen
 
SKL har kört två dagars webbsända seminarier med Birgitta Svensson regional utvecklingsledare i Värmland om hur man använder risk- och skydd i handläggningsprocessen. Intresset har varit stort. Det går nu att anmäla sig och se inspelningar i efterhand.
Syftet med utbildningen är att stödja implementering av det reviderade Barns Behov i Centrum (BBIC) och materialet är ett komplement till Socialstyrelsens grundutbildning. Utbildningen följer handläggningsprocessens olika steg med fokus på risk- och skyddsfaktorer vid aktualisering, utredning, planering och uppföljning av insatser. Risk-behov- och mottaglighetsprincipen ingår liksom formulering av mål för uppföljning av insatser. Under utbildningen får man möjlighet att pröva de olika momenten utifrån övningsärenden. Är du intresserad att veta mer eller delta i utbildningen i efterhand? Kontakta karin.falck@skl.se.
 
Tala med barn - tema för nästa webbsändning 12 dec
 
Nästa webbmöte fokuserar på samtal med barn. Bland annat bjuder vi in Stockholm stad som berättar hur de arbetar. Vi kommer att följa upp diskussionen om Linköpingsmodellen och tala även med Flens kommun. Du kan se sändningen den12 december klockan 10.00 - 11.00. Anmäl dig till karin.falck@skl.se så får du länk att logga in på. Vill du se tidigare sändningar finns de här.
 
Analysera och utveckla individ- och familjeomsorgen
 
Utbildning om hur du får en mer träffsäker verksamhetsutveckling genom att analysera och förstå olika nyckeltal för individ- och familjeomsorgen. Vi kommer att varva teori med praktiskt arbete, dialog och erfarenhetsutbyte. Utbildningen riktar sig till personer som finns på strategisk nivå i förvaltning eller kommunledning, och som i sitt uppdrag använder öppna jämförelser och andra nyckeltal för ledning, styrning, uppföljning och verksamhetsutveckling. Utbildningen samarrangeras av SKL och RKA och äger rum den 23 januari och 30 mars på SKL. Anmäl dig här.
För mer information, kontakta mia.ledwith@skl.se eller maria.price@rka.nu.
 
Seminarium om socialtjänsten och samhällsplaneringen
 
Socialtjänstens medverkan i samhällsplaneringen behövs för att samhällsbyggandet ska omfatta alla grupper. Medverkan är också viktig för att belysa sambanden mellan sociala problem och samhällsstruktur. Nu arrangerar SKL ett heldagsseminarium om vilka regler som gäller och hur vi kan arbeta. En av de viktiga frågorna är, hur kan vi se till att socialtjänstens erfarenheter och kunskaper tas tillvara på i samhällsplaneringen för att förebygga sociala problem och främja lika levnadsvillkor? Seminariet hålls den 13 februari 2017 i Stockholm, men går också att se över webben, live eller i efterhand. Kontakta karin.falck@skl.se om du vill veta mer.
 
Att tala om samverkan räcker inte 
 
Seminarium om vem som ska göra vad när det gäller de mest resurskrävande klienterna inom missbruks- och beroendevården.
Hur ska vi arbeta med de mest resurskrävande klienterna inom missbruks- och beroendevården? Trots att det talas mycket om samverkan är ansvarsfördelningen inom missbruks- och beroendevården långt ifrån solklar. Hur ska samverkan inom mellan hälso- och sjukvården och socialtjänsten se ut? Under en intensiv dag tar vi upp frågor kring ansvarsfördelning, öppna insatser och integrerade mottagningar. Länk till anmälan finns här.
 
Resultaten inne för brukarundersökningar IFO och funktionshinderområdet
 
Runt var fjärde kommun har under hösten genomfört brukarundersökningar inom individ- och familjeomsorg (IFO) och funktionshinderområdet. Det är tredje året i rad som undersökningen genomförs inom IFO och andra året för funktionshinder. Resultateten är nu inrapporterade till SKL och kommer att publiceras i Kommun- och landstingsdatabasen, Kolada, och som kompletterande mått i Kommunens Kvalitet i Korhet, KKiK i mitten av januari 2017. De deltagande kommunerna kommer att kunna jämföra sina resultat i Kolada. Workshop kommer att hållas i februari 2017 där de kommuner som deltar bjuds in. Kontakta pani.hormatipour@skl.se  och  emma.everitt@skl.se eller läs mer på SKL:s webb.
 
Välkomna till webbkollen för Barn och Unga
 
För att bättre kunna följa upp och få kunskap om resultat i den sociala barn- och ungdomsvård bedriver SKL tillsammans med 13 kommuner och stadsdelar i fem län/regioner Webbkollen BoU. Projektet genomförs i samråd med Socialstyrelsen och kommer att pågå även under 2017. De variabler som prövas är kopplade till Barns Behov i Centrum (BBIC) för att se hur användbara och kvalitetssäkra de är. Socialsekreterare registrerar uppgifterna i en enkel webbenkät vid uppföljning eller avslut av insats. Uppgifterna sammanställs på ett lättöverskådligt sätt i webbkollen vilket ger kommunen överblick över insatser och dess resultat. SKL välkomnar nya kommuner att ansluta sig till projektet, gärna fler som vill följa upp även ensamkommande barn och ungdomar. Kontakta pani.hormatipour@skl.se  eller läs mer på webbkollen.
 
"Det är fortfarande mitt liv" - berättelsen om Annagreta och en SIP
 
SKL har i samarbete med en rad organisationer tagit fram ett stöd för Samordnad Individuell plan (SIP) för äldre. Syftet är att förbättra möjligheten för äldre att själva få möjlighet att vara aktiva i sin egen vård. Nu finns också en film om hur man kan arbeta med SIP. Om du vill se den och hitta mer material, så hittar du det här.