Pågående utveckling av nya program och verktyg för Stöd och behandling
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Internetbehandling når nya patienter
 
Fredrik Holländare
När Region Örebro län rekryterade patienter till ett forskningsprojekt om kognitiv beteendeterapi via internet (iKBT) blev resultatet överraskande. Över en tredjedel av patienterna hade aldrig tidigare sökt behandling för psykiska problem eller depression.
– De har gått in på 1177.se av någon annan anledning och har då sett erbjudandet om internetbehandling för depression och sökt. De har kommit till oss genom att vi finns i ett nytt sammanhang, säger Fredrik Holländare, psykolog, med. dr och ansvarig forskare.
Till nyheten
 
Digital SIP ska underlätta samordning
 
Karin Lindström
Just nu genomför SKL en förstudie för att utreda om plattformen Stöd och behandling kan vara en lösning för kommuner och landsting att samverka i en digital version av samordnad individuell plan, SIP.
– För patienterna är det många gånger krångligt med pappersblanketter. Nu gör vi det lätt för patienten. Med en digital SIP kan alla se vad de andra har skrivit, den kan undertecknas digitalt och är lätt att nå, säger Karin Lindström, projektledare inom Uppdrag psykisk hälsa på SKL.
Till nyheten
 
Internetbaserat stödprogram vid sjukskrivning
 
För närvarande genomförs pilottester av ett nytt internetbaserat stödprogram för sjukskrivna patienter. Åtta hälsocentraler i Kalmar, Jönköping och Östergötland kommer under vintern att stödja cirka 50 patienter i deras sjukskrivning. Det är Landstinget i Kalmar län som tagit fram det internetbaserade stödprogrammet Sjukskrivningskollen. Målet är att patienten återfår arbetsförmåga med ett hållbart arbetsliv.
Till nyheten
 
Ny internetbehandling mot stress
 
Rickard Bracken
Ett nytt internetbaserat behandlingsprogram mot stress tas just nu fram av SKL:s Uppdrag psykisk hälsa tillsammans med Linköpings universitet.
- Vi tittar på stressfaktorer både i arbete och familjeliv. Men programmet inte bara har fokus på att hantera stressen, det griper även in i flera olika områden och kombinerar dem. Både arbetsmiljöperspektivet och organisationsperspektivet är med, tillsammans med KBT, säger Rickard Bracken, ansvarig för Uppdrag psykisk hälsas arbete med programmet.
Till nyheten
 
Dokumentation från "Framtidens digitaliserade vård"
 
Den 8 november höll SKL och Inera konferensen ”Framtidens digitaliserade vård – när patienten inte vill sitta i väntrummet längre”. Konferensen bjöd på många exempel på hur teknik och patientmedverkan redan nu utvecklar och förändrar förutsättningarna för hälso- och sjukvården. Till exempel med läkarbesök via nätet, patienter som vårdar sig själva i hemmet och som uppfinner nya verktyg för sin egen behandling.
Läs mer om dagen
 
Prenumerera på nyhetsbrevet om Stöd och behandling
 
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för att få nyheter om vad som är på gång inom plattformen Stöd och behandling.
till anmälan för nyhetsbrevet
I nyhetsbrevet tar vi upp aktuella nyheter, forskning, metoder och arbetssätt inom internetbaserat stöd och behandling i landsting och regioner. SKL:s kontaktpersoner inom området är Anna Östbom och Anette Cederberg. Läs mer om SKL:s arbete med internetbaserat stöd och behandling.