Bra med tidig åldersbedömning
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Bra med tidig åldersbedömning
 
SKL anser att regeringens förslag om att Migrationsverket ska bedöma en asylsökandes ålder tidigare i asylprocessen än vad som görs i dag, är bra för både barnen och kommunerna. SKL har länge påpekat vikten av att resurser avsatta för barn också ska användas på det sättet och att uppenbart vuxna inte ska finnas på hem avsedda för barn.

– Det kommer att innebära en stor förbättring, både för de enskilda barnen och för personal på de enheter där barnen placeras, säger Lena Micko, ordförande för SKL.
Staten bör ansvara för boende i ankomstfasen
 
Viktigt att utgå från kommunernas planer
 
Regeringen har tillsatt en samordnare för samlad exploatering. Uppdraget utgår ifrån de byggplaner kommunerna har eller vill planera men inte kommer vidare med för att det saknas statlig infrastruktur. Det anser SKL är bra.  
Samordnare med tvådelat uppdrag
 
Tydliga spelregler på marknaden
 
Ett bra företagsklimat med en väl fungerande konkurrens stärker kommuner, landsting och näringsliv och skapar tillväxt och nya arbetstillfällen, skriver bland annat SKL:s chefsjurist Germund Persson i en debattartikel.
Ökad kunskap ger dialog mellan näringslivet och det offentliga
 
Ersättning till ägg- och spermiedonatorer
 
Idag ger landstingen olika ersättning till personer som donerar ägg eller spermier. SKL:s styrelse rekommenderar en enhetlig ersättning.
"Rimligt att ersättningen är lika, oavsett var i landet"
 
Värna den solidariskt finansierade vården
 
Allt fler har privata sjukförsäkringar. Regeringen vill förtydliga att patienter med sjukvårdsförsäkring inte ska gå före patienter med offentlig finansiering. SKL håller med.
650 000 med sjukvårdsförsäkring 2015
 
Mer från förbundet
 
Sista chansen att delta i gemensam boknings- och bidragslösning
Varför är det svårare att boka en tennistid i Umeå än en resa till Tokyo? Nu går över hälften av landets kommuner samman och upphandlar en lösning för att boka lokaler och söka bidrag inom kultur- och fritidsområdet.
Fram till årsskiftet kan alla kommuner som vill ansluta sig

Nya lokaler för SKL
SKL har förvärvat en fastighet på Tegelbacken i Stockholm. Planen är att SKL flyttar sin verksamhet dit efter att ett nytt hus har byggts på platsen. Det nya huset ska ha möjlighet att ta emot medlemmar och externa besökare på ett bättre sätt.
Planerad flytt 2020

Universitetssjukhusen inte till salu
Högspecialiserad vård liksom universitetssjukvård som är väsentlig för forskning och utbildning ska inte kunna överlämnas till privata utförare, anser SKL.
Pressmeddelande

Remissyttranden från SKL:s styrelse
SKL:s styrelse har diskuterat och fattat beslut rörande remisser om bland annat lagstiftning kring den personliga integriteten, vattenförsörjning samt natinonella skogsprogram.
SKL:s remissyttranden

Vilka är politikerna i Norrbotten och Västerbotten?
SKL fortsätter att presentera vilka de förtroendevalda är i kommuner, landsting och regioner. 
Vilka är lokalpolitikerna i Norrbotten?
Vilka är lokalpolitikerna i Västerbotten?
Nytt från omvärlden
 
111 kommuner tar del av byggbonus
Boverket har beviljat 111 kommuner att del av regeringens byggbonus på 1,85 miljarder. 
Lista på beviljade kommuner

Förslag om flexiblare ämneslärarutbildning
Utbildningsdepartementet föreslår en mer flexibel ämneslärarutbildning för grundskolans årskurs 7-9.
Ska öka attraktiviteten för utbildningen

Ökad möjlighet till medfinansiering av infrastruktur
Regeringen föreslår att kommuner ska ha ökad möjlighet att förhandla medfinansiering av infrastruktur med privata byggherrar och fastighetsägare.
Föreslås träda i kraft 1 april 2017

Ny statssekreterare i Näringsdepartementet
Regeringen har utsett Mattias Landgren till statssekreterare hos infrastrukturminister Anna Johansson.
Pressmeddelande

Finansiering och subventionering av läkemedel ses över
Regeringen har tillsatt en utredning som ska genomföra en övergripande översyn av dagens system för finansiering, subventionering och prissättning av läkemedel.
Ska slutredovisas senast 1 december 2018

Regeringsuppdrag att effektivisera handläggningen av asylmål
Syftet är att korta vistelsetiderna i mottagande­systemet genom att domstolarna handlägger asylmål effektivare, dels förbättra möjligheterna att göra tillförlitliga och rättvisande prognoser.
De tre uppdragen för att effektivisera handläggningen
Vd:s krönika
 
Styr med tillit – minska den statliga styrningen
Den statliga styrningen av kommuner och landsting har ökat. Det är en bild som även delas av staten själv. Under tisdagen presenterade Statskontoret en kartläggning som visar att statens styrning har ökat i omfång, komplexitet och detaljeringsgrad under de senaste decennierna.

Kartläggningen visar att styrningen upplevs som kortsiktig, ryckig och att den inte är anpassad efter lokala förhållanden. Även om syftet kan vara gott ökad likvärdighet  leder det istället till att kommuner och landsting får sämre förutsättningar att utveckla sin verksamhet
 
För verkligheten i kommuner och landsting ser väldigt olika ut. Förutsättningarna för till exempel en mellanstor kommun med växande befolkning eller en landsbygdskommun med krympande befolkning är långt ifrån desamma. Det gör att det måste finnas större utrymme än idag för lokala anpassningar.

Den statliga styrningen är som mest påtaglig inom skola och social omsorg. På skolans område leder det bland annat till en splittrad och dubbel styrning när staten väljer att runda huvudmannen och styra direkt mot rektorer. På socialtjänstens område ser vi till exempel att IVO:s tillsyn främst fokuserar på formfrågor som utredningstider och dokumentation istället för resultat för brukarna. Tillsammans med ökad reglering leder det till att direktkontakten med brukare har minskat avsevärt.
 
De över hundra specialdestinerade statsbidragen bidrar också starkt till en detaljerad och missriktad styrning. Det är hög tid att omvandla dem till generella, vilket skulle öka effektiviteten.

SKL har under flera år drivit frågan om att få till stånd formaliserade samråd med regeringen. Vi har nu gett regeringen förslag på hur vi kan införa bestämda möten som följer budgetåret. Det skulle förbättra dialogen och därmed statens styrning av kommuner och landsting.

Det är värdet för medborgarna som ska vara jämförbara. Inte alltid den detaljerade vägen dit. Visa oss tillit och värna det kommunala självstyret.
 
Lena Dahl

PS! Ni har väl sett att vi planerar att flytta SKL:s verksamhet till ett nytt hus 2020. Det ligger på Tegelbacken nära centralstationen i Stockholm, välkomna dit om några år. DS.

Tidigare krönikor