11 punkter för nyanländas boende
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
11 punkter för nyanländas boende
 
Många nyanlända och ett flertal kommuner är i behov av snabba statliga åtgärder för bättre bosättning. I en skrivelse till regeringen sammanställer SKL 11 åtgärder som tillsammans snabbt kan göra stor skillnad.

– Även om de flesta kommuner klarar att ordna boendelösningar för nyanlända i år, så har många kommuner svårigheter att ordna bra boenden. Ett snabbt agerande från regeringen kan bidra till att lösa problemet, säger Lena Micko, ordförande för SKL.
SKL:s 11 punkter
 
SKL beklagar utebliven regionreform
 
Det finns inte tillräckligt stöd i riksdagen för att gå vidare med regionreformen. SKL beklagar detta. Nu kommer SKL att analysera hur vi kan förbättra förutsättningarna för landstingen att samverka och ges förutsättningar att klara sina uppdrag i framtiden.
"Förväntat oss ett större ansvarstagande från riksdagspartierna"
 
Tre kommuner i topp i webbundersökning
 
SKL:s webbundersökning har synat innehållet och kvaliteten på kommunernas webbplatser. Mariestad, Ljusdal och Västerås rankas högst i årets undersökning. Enklast att hitta kontaktuppgifter till nyckelpersoner är det dock i Nybro, Rättvik och Trosa.
Pressmeddelande med topplista
 
Sveriges bästa skolkommuner korade
 
Ockelbo, Grästorp och Nykvarn är Sveriges bästa skolkommuner. Det visar SKL:s Öppna jämförelser – Grundskola 2016 som fokuserar på elevernas kunskapsresultat.
Pressmeddelande
Topp fem skolkommuner per län (Excel)
 
Vattenkvalitet toppar i nöjdhetsmätning
 
I 2016 års upplaga av ”Kritik på teknik” rankar medborgare nöjdheten med den tekniska förvaltningen i 101 kommuner. Vattenkvaliteten är mest uppskattad och vägstandarden anses vara den del som behöver förbättras mest.
Lista på kommunerna med bäst betyg
 
SKL och Försvarsmakten i nytt samarbete
 
SKL inleder ett nytt kompetensförsörjningssamarbete med Försvarsmakten. Genom samarbetet kan Försvarsmaktens medarbetare få tillfälle att karriärväxla till välfärdsjobben efter soldattjänstgöring.
Ökade möjligheter för ungdomar
 
Förhandlingar behövs om civilt försvar
 
SKL begär att regeringen inleder förhandlingar om kommuners och landstings uppgifter inom krisberedskap och civilt försvar. SKL och staten behöver teckna överenskommelser där uppgifter och ersättning preciseras.
Staten finansierar inte uppgifter man lagt på landstingen
 
Mer från förbundet
 
Nu lanseras Dela Digitalt
Dela Digitalt är en samverkansyta där offentliga Sverige kan dela med sig av resultat och erfarenheter från utvecklingen av digitala tjänster. Dela Digitalt är tillgänglig för alla offentligt anställda.
Redan 700 användare och 200 delade initiativ

Kommunsektorn slösar inte med skattepengar
I en replik till Skattebetalarna vd skriver SKL:s chefsekonom Annika Wallenskog att kommunerna inte slösar med skattepengar. En stor del av kommunernas arbete går ut på att kämpa för att få pengarna att räcka till den verksamhet som invånarna förväntar sig, skriver hon.
"Artikeln känns som ett hån mot kommunerna"

SKL ställer sig bakom målet om ett rökfritt Sverige 2025
SKL:s styrelse har beslutat att ställa sig bakom målet om ett rökfritt Sverige 2025. Detta innebär att rökningen i befolkningen ska minska till mindre än fem procent. 
Ställningstagande

Ny kommungruppsindelning från nästa år
SKL:s kommungruppsindelning har omarbetats. Den nya indelningen gäller från 1 januari 2017 och innehåller nio grupper istället för dagens tio.
Kommungruppsindelning 2017

Nytt från SKL:s bloggar
Vårdbloggen skriver om Aftonbladets rapportering om äldreomsorgen, Skolbloggen om att en internationell mätning visar på kunskapslyft hos svenska grundskoleelever. Arbetsgivarbloggen om att rekrytera en studentmedarbetare.
Bloggar från SKL
Nytt från omvärlden
 
203 miljoner för kortare väntetider i cancervården
Regeringen betalar ut 203 miljoner till landstingen som ett stöd till att korta väntetiderna och göra cancervården mer jämlik.
Del av cancersatsning i samarbete med SKL

Stärkt meddelarskydd i privat bedriven välfärd
Regeringen har lagt en proposition om stärkt meddelarskydd för anställda i privat bedriven men offentligt finansierad skola, vård och omsorg som finansieras med offentliga medel.
Lagen föreslås träda i kraft 1 april 2017

Riksrevisionen har granskat riktade statsbidrag i vården
Granskningen visar bland annat att prioriteringar i vissa fall har styrts av beviljande av bidrag och inte utifrån lokala behov.
"Risk för oavsedda och ibland negativa konsekvenser"

Ny generaldirektör för Post- och telestyrelsen
Regeringen har tillsatt Dan Sjöblom som generaldirektör för Post- och telestyrelsen.
Tidigare generaldirektör för Konkurrensverket
Vd:s krönika
 
Forska nära verksamheten
Igår presenterade regeringen sin forskningspolitiska proposition. Vi har väntat länge på den men när vi nu ser resultatet kan vi från SKL och sektorns sida vara ganska nöjda med de förslag som presenterades.

Redan propositionens namn – ”Kunskap i samverkan”, signalerar det som SKL länge efterfrågat. Det handlar om ett synsätt på forskning som en angelägenhet för hela samhället. Vi vill att forskning och innovation ska utgå från behov i verksamheter, och komma till praktisk nytta och användning i våra skolor, vår hälso- och sjukvård och socialtjänst.

Exempel på hur detta ska ske är att regeringen vill se praktiknära forskning inom skolan, där lärosäten och huvudmän samverkar. Ett annat exempel är att pengar avsätts till forskarskolor för yrkesverksamma inom socialtjänsten, i syfte att stimulera till evidensbaserad praktik inom denna men också att akademisk forskning ska berikas av frågeställningar hämtade från verkligheten i det dagliga arbetet. Det finns också satsningar på klinisk behandlingsforskning och biobanker, och en förbättrad infrastruktur för forskning, allt ifrån register till olika anläggningar, som kan tillgängliggöras inte bara för akademins forskare, utan också för näringsliv och offentlig sektor.

Detta ligger i linje med det SKL vill se.

Vad vi inom kommuner och landsting behöver göra nu är att fortsätta hålla oss uppdaterade och involvera oss i samverkan med staten kring forskning och innovation. Vi behöver identifiera och prioritera forskningsbehov, och arbeta för att de ambitioner forskningspropositionen uttrycker blir verklighet och genomförs. Det gäller t.ex. inriktningar som forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd, Forte, får ansvar för, som handlar om tillämpad välfärdsforskning och arbetsmiljöforskning. Det gäller också de ökade resurser som Vetenskapsrådet får för forskning om migration och integration. Det gäller också resursförstärkningarna som går till forskningsråden Vinnova och Formas, med inriktning på socialt och ekonomiskt hållbart samhällsbyggande, digitalisering och strategiska innovationsområden.

Allt detta är bra, nu gäller det att forskningspropositionen genomförs i enlighet med det som beskrivs och som vi länge efterlyst.

Lena Dahl


Tidigare krönikor