En av de stora frågorna just nu handlar om att fler kommuner ska ta emot nyanlända. För fler måste göra det. Vi ger i 11 punkter förslag på vad som snabbt måste förändras för att det ska ske. Långsiktigt har vi ännu fler förslag. Bristen på bostäder är allvarlig, men SKL är övertygade om att situationen går att lösa, givet att alla samhällsaktörer bidrar.
PISA har precis kommit. Det är glädjande att den nedåtgående trenden vad gäller kunskaper i matematik och naturvetenskap nu är bruten. Alla kan ta åt sig en del av den framgången, men projekt som Plug In, mot skolavhopp, har säkerligen bidragit.

Tack för era betydelsefulla insatser inom många viktiga områden och en god jul!

Per-Arne Andersson
Avdelningschef
 
 
SKL föreslår 11 punkter för nyanländas boende
 
Integration: Många nyanlända och ett flertal kommuner är i behov av snabba statliga åtgärder för bättre bosättning. Regeringen har till viss del gått SKL till mötes, men det behövs mer.
 
Kunskapen om hur studieavbrott förhindras behöver spridas
 
SKL:s projekt Plug In har nått fina resultat och under flera år fått mycket positiv respons, nu senast från Gymnasieutredningen vars avsnitt om att förebygga studieavbrott till stor del bygger på Plug In:s framgångsfaktorer..
 
Vill ni hjälpa till att utveckla arbetet med ekonomiskt bistånd?
 
Ekonomiskt bistånd: Som en del i arbetet för att minska långvarigt behov ekonomiskt bistånd planerar Sveriges SKL att under 2017 starta ett utvecklingsprojekt kring hur socialtjänsten kan utforma sin verksamhet för att möta behov i grupper som riskerar att hamna i biståndsmottagande och att bryta det långvariga biståndsberoendet.
Oförändrad nivå av långvarigt ekonomiskt bistånd
 
Drygt en tredjedel av de vuxna som mottog ekonomiskt bistånd 2015, fick det under minst tio månader detta år. Det visar rapporten Öppna jämförelser av ekonomiskt bistånd.
 
Nytt avtal ska öka etableringsmöjligheterna för nyanlända
 
Arbetsmarknad: Personer som idag står utanför arbetsmarknaden ges ökade möjligheter till inträde eller återinträde på arbetsmarknaden. Det kommer att bli en effekt av Bestämmelser för arbetstagare i arbetslivsintroduktionsanställning (BAL 16), som nyligen undertecknats av SKL, OFR:s förbundsområde Allmän kommunal verksamhet och Akademikeralliansen.
 
Onödig detaljnivå i Konsumentverkets rekommendationer för kommunernas budget- och skuldrådgivning
 
Ekonomiskt bistånd: Enligt SKL är rekommendationerna i Konsumentverkets förslag till budget- och skuldrådgivning i kommunerna för detaljerad. SKL anser att kommunerna själva bör få avgöra hur verksamheten ska utformas utifrån lokala förutsättningar och att det är viktigare att sprida goda exempel.
 
Konferenser
 
Fokus ekonomiskt bistånd – att bryta långvarigt biståndsberoende
På konferensen blandas information om vad som är på gång inom verksamhetsområdet med forskning och lärande exempel från lokal nivå.
30 januari 2017 i Bonnierhuset i Stockholm.
Skolriksdag 2017- mötesplatsen för dig som leder och styr skolan
Är du politiker, ledande tjänsteman, rektor eller förskolechef? På Skolriksdagen träffar du kollegor som - precis som du - leder och styr skolan. 24-25 april 2017 på Waterfront i Stockholm.
Arbetsmarknads- och Näringslivsdagarna, 16-17 mars 2017 på Uppsala Konsert och Kongress i Uppsala. Program kommer efter julhelgerna
 
Om arbete och integration
 
Nyhetsbrevet Arbete och integration kommer ut cirka en gång i månaden. Brevet vänder sig till dig som arbetar med frågor som rör arbetsmarknad, integration eller ekonomiskt bistånd inom en kommun. Har du tips på ämnen eller synpunkter/frågor kring innehållet? Kontakta: Johanna Kreicbergs

Nyhetsbrevet ges ut av arbetsmarknadssektionen som är en del av SKL:s avdelning utbildning och arbetsmarknad.