Med Sun Voyager vann Jón Gunnar Árnason skulpturtävlingen inför Reykavjiks 200 års- jubileum 1986. Den är en hyllning till solen med löfte om oupptäckta territorier, framsteg och frihet.I Sverige går det ungefär en kyrka per 2 600 invånare. Motsvarande siffra för Island är 888. Island kristnades redan år 1000 efter Kristus. Kartan över landets alla kyrkor är också en bild av nationens historia. Den som skötte sig kunde alltid räkna med att ha en kyrka i närheten, medan den som blev fredlös och förvisades till det ogästvänliga höglandet blev utan.I det här nyhetsbrevet får du njuta av några av Islands fantastiska kyrkor i och kring Reykjavik. Klicka på bilderna så kan du se dem i större format med alla detaljer.Mycket nöje!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
NYHETSBREV 11


Fantastiska kyrkor på Island

Med Sun Voyager vann Jón Gunnar Árnason skulpturtävlingen inför Reykavjiks 200 års- jubileum 1986. Den är en hyllning till solen med löfte om oupptäckta territorier, framsteg och frihet.

I Sverige går det ungefär en kyrka per 2 600 invånare. Motsvarande siffra för Island är 888. Island kristnades redan år 1000 efter Kristus. Kartan över landets alla kyrkor är också en bild av nationens historia. Den som skötte sig kunde alltid räkna med att ha en kyrka i närheten, medan den som blev fredlös och förvisades till det ogästvänliga höglandet blev utan.

I det här nyhetsbrevet får du njuta av några av Islands fantastiska kyrkor i och kring Reykjavik. Klicka på bilderna så kan du se dem i större format med alla detaljer.

Mycket nöje!



 


Fríkirkja

Den ökande befolkningen i Reykjavík och de åtföljande sociala förändringarna bidrog till att en frikyrkoförsamling grundades 1899. Den följde frikyrkorna i Norge och de isländska invandrar-grupper i Nordamerika som ville föra kyrkan närmare människorna, utan att bryta med den nationella lutherska kyrkan. Fríkirkjan välkomnar alla, oavsett etnicitet, hudfärg, språk, kön, sexuell läggning, social status eller religion.

Kyrkan byggdes 1903 och ligger centralt vid sjön Tjörnin. Den är i grunden byggd i trä, men klädd med korrugerad plåt. En byggmetod som går igen i stora delar av Reykjaviks bebyggelse från samma tid.

 


Kópavogkirkja

Kyrkan ligger på Borgarholt, en höjd i västra Kópavogur strax utanför Reykjavik, som är skyddad från mer bebyggelse på grund av sin unika natur. Hit kommer människor inte bara för att besöka den vackra kyrkan utan även för att söka stillhet och beundra utsikten över Reykjavik. Kyrkan ritades av Ragnar Emilsson arkitektkontor och stod färdig 1963.

 


Vackra glasbågar

Från utsidan kan fasadens glasbågar tyckas rätt anspråkslösa. Men väl inne i kyrkan är de ensamma värda besöket. Även en mulen dag skimrar ljuset genom det handmålade glaset, skapat av Heinrich Oidtmann Brothers. De är Tysklands äldsta tillverkare av målat glas och levererar till bygget av La Sagrada Familia i Barcelona. Bågarna är designade av den isländska skulptören Har Helgadóttur.

 


Mäktigt steblock

Utanför huvudingången, med vy mot Reykjavik, finns ett kluvet stenblock på över 2,5 ton.
Den uppmärksamme ser att den andra halvan återfinns inmurad som en del av kyrkans altare. (Se bilden ett steg upp till höger).


Strandarkirkja

Kyrkan byggdes någon gång på 1100-talet. Enligt historien försökte ett skepp en stormig natt att återvända till Islands södra kust, ökänd för sina dolda rev. De nödställda sjömännen bad till Gud om en säker väg in till hamnen, och lovade att var de än hamnade, skulle de bygga en kyrka.
 
Då uppenbarades sig en ängel, till synes gjord av ljus, som ledde skeppet till Engilsvík (Änglaviken). Sjömännen höll sitt löfte och byggde där en träkyrka som fick namnet Strandarkirkja. Kyrkan har tillskrivits många mirakel. Hit skänktes donationer från hela landet, med hopp om att få böner och önskemål förverkligade. Under en tid var Strandarkirkja en av Islands rikaste kyrkor.

 


Landsýn vakar över viken

Statyn Landsýn av Gunnfríður Jónsdóttir avtäcktes under en ceremoni, pingsten 1950.
Den tillägnades Islands dåvarande biskop Sigurdsson Sigurgeir och föreställer en ängel som vakar över människor i nöd. Statyn är gjord i ljus granit och skulpterades i Norge.

 


Háteigskirkja

Háteigs socken i Reykjavik bildades den 17 juli 1952, men var utan egen kyrka fram till advent 1965 då Háteigskirkja invigdes av biskop Sigurbjörn Einarsson. Kyrkan är byggd i betong och ritad av arkitekten Halldór H. Jónsson.

 


Altare av glas, ädelstenar och papper

Dagens altare skapades efter en tävling 1988 då församlingen ville ersätta det ursprungliga som inte ansågs tillräckligt spektakulärt. Vinnaren blev målaren och skulptören Benedikt Gunnarsson vars verk Kórmyndin föreställer korset mot en bakgrund av den heliga treenigheten.

Altartavlan mäter 40 kvm och består huvudsakligen av handgjutet spegelglas och färgat Muranoglas. Det har kompletterats med olika typer av marmor, halvädelstenar och papper av guld och silver. Mosaikens tema som går igen i de guldklädda pelarna.


Hallgrimskirkja

Med sina 74,5 m över havet är kyrkan Reykjaviks självklara landmärke. Arkitekten Guðjón Samúelsson inspirerades av den isländska naturen där han ville efterlikna en struktur av lava som svalnar efter ett vulkanutbrott. Bygget påbörjades 1937 och det tog hela 38 år att få kyrkan helt klar. Hallgrímskirkja har 1000 sittplatser och är namngiven efter den isländske prästen och psalmdiktaren Hallgrímur Pétursson (1614–1674).

 


Stolt staty

Framför kyrkan står en staty av Leifur Eiríksson, den världsberömda vikingen som redan år 1000 upptäckte Amerika, nästan femhundra år före Christofer Columbus. Statyn är skapad av Alexander Stirling Calder och skänktes 1930 som gåva från USA för att fira Alltingets tusenårsjubileum.

 


Mäktig orgel

Kyrkorgeln byggdes av Johannes Klais orgelverkstad i Bonn, Tyskland. Den invigdes 1992 och är 15 m hög, väger 25 ton och har 5275 pipor, varav de längsta är 10 m. För att få ihop pengar till inköpet av orgeln kunde allmänheten betala för att få namnet ingraverat på en pipa. Besök gärna kyrkan under en gudstjänst när orgeln används. Det känns när den spelar!
Lasse Olsson Photo fotograferar inredning, arkitektur och belysning. Mitt nyhetsbrev kommer ut 6-8 gånger per år och presenterar fotograferade projekt samt rapporter från möbelmässorna i Stockholm och Milano.