Svensk skola på rätt väg visar PISA – lokal utveckling centralt
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Svensk skola på rätt väg visar PISA – lokal utveckling centralt
 
Resultaten från TIMSS och PISA visar att svensk skola är på rätt väg. Kommunerna tar sitt ansvar. Nu behövs reformfrid, fokus på fortbildning samt utvecklat samarbete nationellt och lokalt.

– Det är ett kvitto på att elever, lärare och rektorer anstränger sig i skolan. Vi får heller inte glömma arbetet som utförs av förvaltningar och kommunpolitiker, säger Per-Arne Andersson, avdelningschef på SKL.
"Hellre reformfrid än en flora av fler statliga reformer"
 
Hot mot förtroendevalda är ett hot mot demokratin
 
I hälften av landets kommuner har förtroendevalda de senaste 1,5 åren upplevt hat, hot eller våld. Skärp lagstiftningen – istället för att urholka den, skriver SKL:s ordförande Lena Micko i en debattartikel.
"Hoten blir fler och grövre"
 
Nytt avtal klart för vården
 
SKL och Pacta har tillsammans med Vårdförbundet och Fysioterapeuterna enats om ett nytt avtal för vården. Avtalet ger medarbetarna tid för återhämtning och verksamheterna möjlighet att ge bästa möjliga vård dygnet runt.
Sträcker sig fram till mars 2019
 
Snabbare bostäder till nyanlända möjligt
 
SKL:s Lena Micko och Anders Knape listar i en debattartikel ett antal konkreta åtgärder som snabbt ska underlätta boendet för nyanlända och för kommuner. "Stat och kommun har ett gemensamt ansvar för nyanländas etablering."
SKL:s förslag på åtgärder
 
Nytt avtal klart med BRF
 
SKL och Pacta har tecknat ett nytt avtal med Brandmännens Riksförbund (BRF) för runt 10 000 beredskapsbrandmän. Avtalet ger kommunerna ökade möjligheter att kombinationsanställa medarbetare som redan har en anställning i kommunen.
Avtalet gäller till 30 april 2019
 
Nya verktyg för friskare arbetsplatser
 
SKL lanserar nu nya konkreta verktyg i arbetet med att skapa friskare arbetsplatser. Verktygen består av en skrift och tre filmer som kan användas i arbetet med att minska riskerna för sjukfrånvaro och underlätta återgång i arbete.
De tre verktygen för friskare arbetsplatser
 
Mer från förbundet
 
Vilka är politikerna i Västmanland och Södermanland? 
SKL fortsätter att presentera de förtroendevalda i kommuner, landsting och regioner. 
Vilka är lokalpolitikerna i Västmanland?
Vilka är lokalpolitikerna i Södermanland?

Nytt från SKL:s bloggar
Skolbloggen om att fokusera och jobba lokalt gällande skolan. Vårdbloggen om att vården är bättre än sitt rykte, bland annat tack vare alla professionella undersköterskor. Samt Arbetsgivarbloggen om lärdomar från SKL:s konferens om arbetsmiljö, sjukfrånvaro och rehabilitering.
SKL:s bloggar
Nytt från omvärlden
 
Ytterligare bredbandsmiljoner till landsbygden
Regeringen tillför nu ytterligare 150 miljoner till utbyggnad av bredband på landsbygden.
Total satsning på bredband på 4,25 miljarder

Resultaten från Skolinspektionens skolenkät släppta
Skolinspektionens enkät gick till elever, lärare och föräldrar. Alla grund-, gymnasie- och grundsärskolor i 86 kommuner samt 32 större utbildningsföretag var med i undersökningen.
Se resultat per kommun och skola

Myndighet för digitaliseringen i offentlig sektor utreds
Regeringen har beslutat att utreda hur digitaliseringen i den offentliga sektorn kan stärkas genom att samla ansvaret hos en myndighet.
Slutbetänkandet redovisas senast 31 december 2017

LSS-verksamhet utan färdigställda lokaler beviljas tillstånd
IVO meddelar att tillstånd att bedriva verksamhet med bostad med särskild service kan beviljas även om lokalerna ännu inte är färdigställda.
IVO:s principiella beslut

Lagstiftning som försvårar digitalisering i offentlig förvaltning ses över
Regeringen har tillsatt en utredning om de rättsliga förutsättningarna för en digitalt samverkande förvaltning.
Ska redovisas senast 31 mars 2018
Vd:s krönika
 
Långsiktigt arbete för bättre skola lönar sig
Äntligen! Så känner nog många med mig när Sveriges resultat pekar uppåt i PISA- och TIMSS-mätningarna. Mest glad är jag för eleverna förstås. Men också för att kommunerna förhoppningsvis slipper en mängd nya reformförslag och istället kan fortsätta utveckla skolan.

Ja, jag skriver fortsätta – för så är det. Tyvärr verkar det vara okänt för många att i princip varje skola och kommun driver ett eget utvecklingsarbete. Överallt och hela tiden.

Det är nog inte så många utanför skolan som känner till det långsiktiga arbetet för bättre resultat i kommuner som Vadstena, Ånge, Storvreta, Vårgårda, Kristianstad, Malmö, Kävlinge och Luleå? Här har SKL en viktig uppgift: Att med ännu större kraft berätta om det framgångsrika lokala skolarbetet.

Vad som i detalj ligger bakom den senaste veckans trendbrott behöver analyseras djupare. Och även om större samhällsförändringar – eller skolans inre arbete – kan förklara den försämrade likvärdigheten som PISA-mätningen pekar på.
 
Det finns dock några saker som vi kan konstatera med säkerhet:
  • Stat och kommun behöver ett nära samarbete. Statlig satsningar kan vara ett utmärkt stöd. Men de behöver vara förankrade i forskning och erfarenhet, de behöver vara långsiktiga och anpassas efter kommunernas olika förutsättningar.
     
  • Bra lärare är avgörande för resultaten. I korthet behöver vi som huvudmän erbjuda våra lärare bra arbetsmiljö, kompetensutveckling och möjlighet att göra karriär.
     
  • Styrning och ledning måste fungera, i hela kedjan. Precis som elever behöver bra lärare, så behöver lärare bra skolledare. På samma sätt behöver skolledare bra skolchefer, och skolchefer bra politiker. När lärares återkoppling når politikerna så kan de fatta rätt beslut om prioriteringar. Bra styrning gör skillnad i klassrummet.
Nationella strategier och statliga satsningar kan låta mer spännande än lokalt skolutvecklingsarbete och fokus på kommunernas ledning och styrning. Men det är hos våra medlemmar som det praktiska arbetet sker. Vi är många som har anledning att glädjas och vara stolta över de förbättrade skolresultaten.

Lena Dahl


Tidigare krönikor