Ur nyhetsbrevet: läs om Barnrättsforum Värmland och att barnens kunskaper om sina rättigheter har ökat i Skåne.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Elizabeths inledningstext
 
Julen står för dörren och det här är årets sista nyhetsbrev från oss som arbetar med barnets rättigheter. Vi önskar er alla en fin och fridfull jul och ett riktigt gott 2017. Själv åker jag till Bali i januari, något jag ser fram emot. Jag har varit där tidigare och kan säga att det är en fridfull plats om man är på rätt ställe. Under 2017 ser vi alla fram emot en proposition på Barnrättighetsutredningens förslag och på många givande samtal och diskussioner med anledning av det.

Elizabeth Englundh
Handläggare Barnets rättigheter, SKL
 
Fredrik Larsson, Landstingsstyrelsens ordförande och Ulric Andersson, Landstingsråd i Värmland. Foto: Elisabeth Petersson.
Handbok om barnkonventionen som utgår från ett barnrättsperspektiv. Foto: Susann Swärd.
Barnrättsforum Värmland
 
Landstinget i Värmland tar nu initiativ till en bredare samverkan om arbetet med barnets rättigheter och bjuder in till ett barnrättsforum. Inbjudna till samverkan är SKL, kommunerna i Värmland, Region Värmland, Länsstyrelsen i Värmland och idéburen sektor. Arbetet startar i februari 2017 med en utbildningsdag för politiker och chefer i nämnda organisationer. Om du vill veta mer kontakta Eva Åkesdotter Goedicke, Landstinget i Värmland. eva.akesdotter.goedicke@liv.se
Ny bok för socialtjänstens arbete
 
En ny bok för socialtjänstens arbete med barnets rättigheter har publicerats - Barnkonventionen i praktisk tillämpning, handbok för socialtjänsten.
Susann Swärd är författare. Boken tar bland annat upp socialtjänstens ansvar med utgångspunkt i konventionen. Finns att köpa i bokhandeln och i e-bokhandeln.
 
Är du medspelare? Film om barnets rättigheter inom idrotten
 
Röda korsets ungdomsförbund har tagit fram en film om att barn har rättigheter som gäller även inom idrotten.
Bli proffs på dina rättigheter
 
Ny rapport från Unicef om placerade barn
 
Unicef har publicerat rapporten Barn och samhällsvård. Den tar upp viktiga frågor som rör barn som är placerade genom samhällets försorg. Resultaten pekar mot att det i flera avseenden går sämre för placerade barn i vuxen ålder, än för barn i andra utsatta grupper.
Rapport: Vad vet vi om institutions- och familjehemsvården?
 
Utbildning av vuxna ger effekter bland barn
 
I Skåne kan man nu se effekterna av att vuxna har fått ökade kunskaper om att barn har egna rättigheter och vad det innebär. 2012 genomfördes en folkhälsoenkät bland barn och unga i åk 6, åk 9 och åk 2 på gymnasiet där tre frågor rörde barnens kunskaper om sina rättigheter. 2016 genomfördes samma enkät och skillnaderna är markanta. Sedan 2012 har kommunerna i Skåne utbildat ungefär 170 Barnrättsstrateger och även om det inte är hela orsaken, vågar vi nog påstå att det spelat en roll för skillnaden.
Barns kunskaper om sina rättigheter (PPT)
Rapport om frånvaro i skolan
 
Skolinspektionen släpper nu sin andra rapport på temat frånvaro i skolan. Kartläggningen som publicerades tidigare i år visade att 20 000 elever i grundskolan hade ogiltig frånvaro hösten 2015. Denna granskning visar att elever med omfattande frånvaro inte får den hjälp de behöver för att fullgöra sin utbildning. Det tar ofta för lång tid innan elevens frånvaro tas på allvar. För att eleven ska återvända till skolan och fullgöra sin utbildning behöver åtgärderna bli bättre anpassade till individen. Kommuner och skolor behöver utveckla en väl fungerande samverkan med den enskilda eleven i fokus.
Rapport: Omfattande frånvaro
Barnets rättigheter på skl.se
 
Har du funderingar kring barnrättsarbetet? Besök våra webbsidor, där kan du få stöd.
Barnets rättigheter