Här får du några glimtar ur Svenska kyrkans internationella arbete 2016. Läs även om samordnarutbildning, nya miljoner till flyktingar i Irak och om fastekampanjen 2017. Med önskan om en god jul och ett gott nytt år.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
"Nya himlar och en ny jord"
 
Adventstiden går sakta över i julfirande när årets sista exemplar av Vårt Uppdrag når er.  Vi kan se tillbaka på ett mycket händelserikt år som fyller oss med lika delar glädje och oro. 

Glädjen kommer från de viktiga insatser som genomförs av våra samarbetspartner runt om i världen till stöd för människors tro, delaktighet och utveckling.  I skrivande stund pågår julkampanjen för fullt och vi gör high-five för att fler barn ska få fylla fem. Men kampanjen innebär också att vi får mer resurser för att stärka arbetet för barns trygghet och överlevnad.  En av de organisationer som vi lyfter fram, Philani i Kapstaden, har under året utbildat ca 130 mentormammor och hälsoarbetare.  Systerorganisationen Siphilile i Swaziland har utbildat 55 mammor och vår partner EGST i Etiopien har också utbildat 33 mentormammor.  Vi vet att effekterna av mentormammornas arbete är stora och påverkar det omgivande samhällets syn på förebyggande barn- och mödravård. Philani är bara ett av många exempel där våra partners verksamhet gör skillnad.

Samtidigt oron. När jag skriver denna krönika har vi på nytt upplevt två fruktansvärda bombdåd: våra koptiska vänner firade gudstjänst i den lilla Peter-Pauls kyrkan bredvid Markuskatedralen i Kairo när en bomb exploderade och dödade minst 25 människor, bland dem många kvinnor och barn.  Och i Istanbul ytterligare bomber utanför en fotbollsarena, med 38 dödsoffer som följd.  Att medvetet vilja döda kvinnor, barn och män som samlats för att fira gudstjänst, eller gå på lokalt fotbollsderby, är så barbariskt att man saknar ord. 

Låt oss nu samlas kring löftet om ”nya himlar och en ny jord”, personifierat i det lilla barn som föds som ett flyktingbarn i ett utkylt stall i utkanten av Betlehem: ”Bär vi barnet i vårt hjärta blir vi bot för världens plåga”, sjunger vi i Ylva Eggehorns vackra psalm  Barn och Stjärnor.  Hur starkt ringer inte de orden i vår tid? Ibland tänker man att våra ledare och vi själva bara måste ruskas om för att få prioriteringarna rätt.  Jesusbarnet ger oss det eviga löftet om kärlekens och öppenhetens väg som en bot mot rädslan och mörkret i oss själva och i våra samhällen:

”Blott i det öppna ligger din möjlighet, låser du om dig kvävs och förtvinar du.  Ut i det fria skall du med Herren gå, kraften fullkomnas mitt i din svaghet då. Leva i världen, omvänd till verklighet, vänd mot Guds framtid, följd av hans trofasthet" (Psalm 90).
Önskar Er en God Jul och Gott Nytt År!

Erik Lysén,
Internationella chef


Redaktörens tips: I senaste numret av Uppdrag Mission finns en intervju med Erik på s. 22-23. Där kan du bland annat läsa om varför han har inspirerats av medborgarrättsrörelsen i USA och vad han svarar kritiker som menar att kyrkan har blivit för politisk.
 
 
Några glimtar från Svenska kyrkans internationella arbete 2016:
 
Habtam Masfin, 6 år Etiopien. Under torkan har hon fått lära sig att hushålla med vattnet. Hon får klara sig på två mål mat om dagen. Foto: Magnus Aronson /IKON
Tema Katastrof: 6 miljoner till Etiopien och Zimbabwe
 
Pengarna har bland gått till akuta insatser såsom matutdelning, vattenförsöjning och behandling av undernärda barn. Pengarna används också för att skapa större motståndskraft för de effekter som följer i klimatförändringens spår.

Svenska kyrkans internationella arbete stödjer arbetet med att bygga murar på bergssluttingar som motverkar jorderosion och grävandet av diken och dammar för att säkra vattentillgången när regnet väl kommer. Detta skapar arbetstillfällen som gör nytta för samhället genom att minska sårbarheten när torkan slår till. Inkomsterna från arbetet använder människor till att köpa mat.

Behoven är fortsatt stora. Läs mer om situationen i Etiopien och Zimbabwe här.
Tema hälsa: Idag finns arbetsmodellen med mentormammor i tre länder på den afrikanska kontinenten, i Swaziland, Etiopien och Sydafrika. Under 2016 har mentormammorna gjort närmare 300 000 hembesök och gett stöd till 13 000 gravida kvinnor genom uppsökande mödra- och barnahälsovård. På bilden ett hembesök i Kapstaden, Sydafrika. Foto:Eric Miller /Ikon
Tema mänskliga rättigheter: 349 anställda
inom turistnäringen på Filippinerna har fått utbildning i hur de bör arbeta med säkerhet för barn.
Utbildningen är viktig på grund av den mycket höga
andelen sexturister som kommer med resebolagen till
Filippinerna varje år. Hotellpersonal,  restauranganställda och taxichaufförer bör ha god
kunskap om hur de ska agera i misstänkta situationer. Foto: Magnus Aronson /Ikon
Tema hållbar försörjning: Mellan januari och augusti i år drevs 280 000 trädplantor upp i plantskolan i Kifora, Tanzania. 3 500 plantor delades ut och de små träden planterades på olika platser i Mabiradistriktet för att binda jorden och minska avskogning. Norasco Boniface, som är anställd av projektet, visar stolt upp plantor från Kiforas plantskola. Foto: Mutua Matheka /Ikon 

Tema hälsa: I Zimbabwe har 3 482 hembesök gjorts av Thusanangs volontärsjukvårdare mellan januari och juni i år. I snitt besöktes varje månad 408 personer som behövde vård i hemmet. Otilia, till höger, är med i hemsjukvårdsteamet i Zezani. Hon är stolt över sin T-shirt som hon fick när hon gick kursen i hemsjukvård på Thusanang. På den står “We love, educate, spiritually help, counsel and care for you all. Foto: Agneta Jürisoo /Ikon 
 
Fanar Salem, till vänster, är ansvariga för psykosocialt stöd vid Lutherska världsförbundet. Här träffar hon Sabre Khalaf som är på flykt tillsammans med sina barn. Foto: Jessika Gustavsson
 
Svenska kyrkan bidrar i arbetet för flyktingar i Irak
 
Kvinnor och barn på flykt undan striderna i Mosul får tillgång till säkra platser och psykosocialt stöd genom ett projekt som Svenska kyrkan bidrar till med drygt 4 miljoner kronor. 

Jessika Gustavsson från Svenska kyrkans internationella arbete berättar i en intervju om sitt besök i några av lägren.

-Många har skiljts från sina familjemedlemmar och flera vet inte var deras anhöriga nu finns eller om de ens är vid liv. De har lämnat allt de äger och har många gånger själva blivit utsatta för våld eller övergrepp, berättar hon.

Läs hela intervjun med Jessika Gustavsson här.
Foto: Eric Miller /Ikon
Mer idrott i flyktingläger tack vare Runda Upp
 
Under EM-slutspelet i fotboll i somras valde så många som 6 171 Intersport-kunder att Runda Upp till Svenska kyrkans internationella arbete!

Pengarna går till idrottsaktiviteter och annat arbete inom CBPS (Community Based Psycosocial Support) i olika flyktingläger, bland annat Kakuma på Afrikas Horn. - Det var en mycket  lyckad kampanj, säger Stefan Edwall från Runda Upp.
 
Vill du veta mer, och/eller ansluta egen kassaverksamhet till förmån för Svenska kyrkans internationella arbete? Kontakta gärna Christian Lagerlöf på 018-169852 eller christian.lagerlof@svenskakyrkan.se
 
Doreen, 4 år får genom ko-kalvprojektet i Tanzania mjölk varje dag, och familjen en inkomst. Foto: Magnus Aronson/IKON
MATRÄTTEN - fastekampanjen 2017
 
Temat för 2017 års fastekampanj är MATRÄTTEN - för allas rätt till mat. Mat är en mänsklig rättighet, ändå lever 795 miljoner människor med en ständig brist på mat. Det kan vi inte acceptera! Så var med och bekämpa en av världens största orättvisor genom att delta i MATRÄTTEN!
 
Börja redan nu planera för aktiviteter och insamlingsmål för din församling i fastekampanjen 2017. Bjud gärna på tips och idéer för att inspirera varandra och andra församlingar! Mejla dina tips till: claes.anckarman@svenskakyrkan.se

Datum att hålla koll på:
29/12 Kampanjtidning och beställningssedel skickas ut
10/1 Dags att börja beställa material
10/1 Start materialdistribution
26/2 Kampanjstart, rikskollekt till internationella arbetet
19/3 Rikskollekt till internationella arbetet
9/4 Fastan avslutas, rikskollekt
17/4 Rikskollekt
9/5 Sista dag för rapportering av insamlingsresultatet
12/5 Kampanjresultatet klart.
Kan en ko förändra liv?
 
Svaret är ja och idén är lika enkel som effektiv. Genom kyrkans ko- och kalvprojekt i Tanzania erbjuder man en mjölkko till de mest behövande familjerna. Familjen får på så sätt mjölk att dricka, och kan sälja överskottet. Försäljningen blir en inkomst som kan bekosta barnens skolgång. Kon får så småningom kalvar – två kalvar går alltid tillbaka till kyrkan och projektet och kan i sin tur delas ut hos nya familjer. Övriga kalvar kan familjen sälja vidare för att göra nya investeringar för en trygg framtid utan fattigdom. Smart va?
 
Här kan du läsa mer om ko-kalvprojektet, som är ett exempel på hur vi jobbar med hållbar försörjning. Material kommer finnas här för beställning med start 10 januari.
 
Foto: Josefin Casteryd
Världens viktigaste femårs kalas
 
Julkampanjen Låt fler få fylla fem är i full gång! Just nu pågår  konserter, julbasarer och förhoppnings ett och annat femårskalas runt om i vårt avlånga land. 

Världens viktigaste femårs kalas är en av nyheterna i årets julkampanj. Mycket material, så som kalasaffisch, pysselhäfte och pysseltips är förberett och du hittar allt du behöver veta för att ställa till med kalas här. 

Och glöm inte att sprida julklappstips i din församling. Du kan exempelvis skriva ut en flyer om Svenska kyrkans Gåvoshop och dela ut. Julklappstips och flyer hittar du här.
 
Anna Hjälm på plats i Jerusalem. Foto: Erik Törnlund
Boka in Anna Hjälm som föreläsare
 
I våras kom Anna Hjälm hem från sitt uppdrag som Svenska kyrkans utsända i Jerusalem där hon arbetat med och för kristna palestinier och med mellankyrkliga relationer på Jerusalem Inter-Church Centre, JIC.

Anna har bland annat arbetat med att stötta gräsrotsrörelser och stötta olika kristna grupper och delar gärna med sig av sina erfarenheter. Missa inte tillfället att boka in föredag med Anna Hjälm som föreläser om sitt arbete i Jerusalem och Västbanken.

Kontakta Anna på anna.hjalm@svenskakyrkan.se
 
Kollekt för Svenska kyrkans internationella arbete
 
Här kommer två konkreta tips på saker att göra i församlingen för att lyfta vårt internationella arbete.

Ett: Ta upp fler kollekter till Svenska kyrkans internationella arbete. För tips om kollektändamål för helgdagar utan Rikskollekt, både för slutet av 2016 samt för hela 2017, titta under rubriken "Aktuella kollektändamål" på intranätet Svenska kyrkans internationella arbete.

Två: Synliggör de internationella ombuden i församlingen genom att be dem om hjälp att berätta mer om/läsa upp kollektvädjan.
 
Har du tips/frågor vad gäller kollekter? Kontakta gärna Maria Opoku på Internationella avdelningen, maria.opoku@svenskakyrkan.se eller 018-169526.
 
 
#juluppropet - för en human migrationspolitik
 
Sedan den 14 december har över 13 000 personer visat sitt stöd! Delta i Juluppropet du också genom att skriva under med ditt namn! Genom att underteckna uppmanar du regeringen att:
 
– ge barn och unga rätt till trygghet och framtidstro
– ge alla som beviljas asyl i Sverige rätt till familjeliv
– undanröja praktiska hinder mot familjeåterförening
 

Läs mer och skriv under på www.juluppropet.se
 
Bli Ageravoluntär!
 
Ageravolontärer är unga vuxna från 18 år och uppåt som agerar lokalt för global rättvisa. Genom aktion, information, livsstilsarbete och insamling jobbar vi för en rättvisare värld.

Är du ung vuxen och vill engagera dig i internationella rättvisefrågor? Vill du vara med och påverka orättvisa strukturer? Då ska du bli Ageravolontär!

Nästa grundutbildning blir i Uppsala 24-26 februari. Läs mer och anmäl dig här.
 
 
Utbildningsdag för samordnare
 
Du som samordnar arbetet kring Svenska kyrkans internationella arbete och/eller Svenska kyrkan i utlandet i din församling/pastorat är välkommen till ett inspirerande och lärorikt utbildningsdygn på kyrkokansliet i Uppsala i mars 2017.

Vi ser ett behov av att lära känna er samordnare mer och tror att ni vill lära er mer om er roll som samordnare. Det blir också ett tillfälle att utbyta erfarenheter och lära känna varandra. Utbildningen ges av Svenska kyrkans internationella arbete och Svenska kyrkan i utlandet.

Nästa utbildningstillfälle är måndagen den 27 mars kl 13.00 till tisdagen den 28 mars kl 12.30 på kyrkokansliet i Uppsala. 

Här hittar du mer information och anmälan.
 
Ett varmt tack...
 
... till de Secondhand-butiker som stödjer Svenska kyrkans internationella arbete! Vill du veta mer om hur butikerna jobbar kan du läsa mer om ett par av dem här nedan.Om du/ni har kassaverksamhet inom er verksamhet, finns möjlighet att använda er av "Runda Upp" som innebär att det är möjligt att runda upp ett köp till förmån för Svenska kyrkans internationella arbete.

Vill du veta mer om Runda Upp - kontakta gärna Christian Lagerlöf, Internationella avdelningen på 018-169852 eller christian.lagerlof@svenskakyrkan.se
 
 
Har du frågor
 
Har du frågor om nyhetsbrevet Vårt uppdrag eller om Svenska kyrkans internationella arbete? Kontakta Svenska kyrkans givarservice:

e-post: givarservice@svenskakyrkan.se,
telefon 018-16 96 00

Du kan också kontakta din församling för att få veta mer om hur internationella frågor drivs lokalt.

Mer om Vårt uppdrag samt tidigare nummer av nyhetsbrevet hittar du här.
Vårt uppdrag
 
Nyhetsbrevet ges ut av Kommunikationsavdelningen, kyrkokansliet.

Postadress
Svenska kyrkan, informationsavdelningen
751 70 Uppsala

www.svenskakyrkan.se/internationelltarbete

Plusgiro 90 01 22-3, bankgiro 900-1223

Nästa nummer: februari 2017.